5.4.2019 9:43

Να κάνουμε τον Δήμο μας ανθρώπινο

Αυτό που χαρακτηρίζει μια Δημοκρατική-προοδευτική κοινωνία, είναι πρώτα από όλα μια ανθρώπινη πόλη που σέβεται τους πολίτες και μεριμνά για όλους με κριτήριο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα  ο τρόπος που η πόλη μας είναι δομημένη σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, της "κανονικότητας",με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται  στην καθημερινή εκπλήρωση απλών ζητημάτων τα άτομα με αναπηρία ,τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας,μητέρες με μωρά σε καροτσάκι κλπ

Γενικότερα,δεν μπορεί ο Δήμος Χίου να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει ότι οι πεζόδρομοι της πόλης και  τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια σε κεντρικά σημεία της αγοράς μόνο για τους πεζούς δεν είναι.

Επιπλέον ακόμη και στην  Δημοκρατική Χίο, σημειώνονται περιστατικά –ευτυχώς ισχνής μειοψηφίας-,τα οποία εκδηλώνονται με διάφορες μορφές:  φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμό, μισαλλοδοξία, ομοφοβία, τρανσφοβία .Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι  στρέφονται κατά οποιουδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «διαφορετικός-η» , λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, αναπηρίας.

H πλειοψηφία των  υποψήφιων, παριστάνουν τους ευαίσθητους-συνήθως προεκλογικά-,αλλά δεν έχω δει στην Χίο τόσα χρόνια να έχουν γίνει τα αυτονόητα. Γίνονται κάποια πράγματα αναγκαστικά λόγω συγκεκριμένης νομοθεσίας, τα οποία προβάλλονται ως σπουδαία επιτεύγματα.

Όλα αυτά είναι απολύτως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότιμης μεταχείρισης όλων ανεξαιρέτως των δημοτών τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένα και όχι να αγωνιζόμαστε γι αυτά, αλλά είναι αναγκαίοσε αυτό το σημείο να αναφέρω ενδεικτικά  κάποια νομοθετήματα της κυβέρνησης με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου την εμπέδωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών. 

Θεσπίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια, καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες, ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλουκλπ

Πιστεύω απόλυτα ότι η  Εκάστοτε δημοτική παράταξη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για μια τοπική  κοινωνία Ανθρωπισμού, Ισότητας ,Αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα επαναλάβω όμως ότι δυστυχώς ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά είναι η υποκρισία και το «φαίνεσθε», με  στόχο μόνο και μόνο την αλίευση ψηφοφόρων.

Εμείς στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ,αντιμετωπίζουμε όλους τους συμπολίτες μας με την ίδια  ευαισθησία και αλληλεγγύη,χωρίς διαχωρισμούς,διακρίσεις και αποκλεισμούς και προπάντων με ειλικρίνεια.

 Εμείς στηρίζουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες και θέλουμε η Χίος να γίνει μια πόλη φιλική που να  μεριμνά για τους αδύναμους, για όλους όσους δεν είχαν ως σήμερα φωνή και προσπαθούσαν να τους καταστήσουν αόρατους.

Χορτάσαμε λόγια, φανφάρες , χαιρετούρες και από έργα μηδέν.

Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε την κατάσταση στον Δήμο Χίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ