11.2.2020 12:55

Να γίνει Δημοψήφισμα των πολιτών της Χίου για τη δημιουργία νέου κέντρου προσφύγων

Αναρωτιέμαι πολλές φορές, «ζούμε όντως σε μια δημοκρατική κοινωνία;». Διότι, έχουμε δει πολλά «περίεργα», ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Είδαμε το «ΟΧΙ» του λαού για τα μνημόνια που έκανε«ΝΑΙ» ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας. Είδαμε την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, παρά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Είδαμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών του Βορείου Αιγαίου, λόγω των ανοιχτών συνόρων και των αυξανόμενων εισροών.

Και τώρα… βλέπουμε την επιμονή, παρά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, για τη δημιουργία υπερδομών προσφύγων στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να γίνεται σεβαστή η βούληση του λαού. Αν δεν γίνεται, τότε είναι δημοκρατία μόνο στα λόγια. Είναι αδιανόητο σε μια πραγματική δημοκρατία, η θέση κάποιου Υπουργού να είναι, «αποφασίζω και διατάζω», παρά των διαφωνιών των νησιωτών. 

Στην περίπτωση της Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα «κατά» της δημιουργίας μιας υπερδομής προσφύγων στο νησί. Περαιτέρω, έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες των ιδίων των Χιωτών (στην πλατεία, στο Αίπος, κτλ.). Έκλεισαν μαγαζιά. Μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Και όμως… το σχέδιο για τη δημιουργία υπερδομής φαίνεται να προχωράει για το «17».

Σε αυτό το στάδιο λοιπόν, προτείνω να οργανώσει και να εκτελέσει άμεσα ο Δήμος Χίου, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Αίπος, ένα δημοψήφισμα των ιδίων των πολιτών. Να εκφράσουν όλοι οι Χιώτες την άποψη τους. Να γίνει ξεκάθαρη η βούληση τους.

Παραδείγματος χάριν:

Θέλετε να δημιουργηθεί μια νέα δομή προσφύγων πάνω στη Χίο;

ΝΑΙ ___ OXI ___

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τη δημοκρατία και να υποστηρίξουμε την απόφαση των πολιτών, όποια και να είναι.

 

Απόστολος Πίττας

Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος

M.Sc.,ΔιεθνώνΣχέσεων, London School of Economics

M.Sc.,Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne

M.A.,ΕθνικήςΆμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics

B.A., Οικονομικών, ColumbiaUniversity

B.A., ΠολιτικήςΕπιστήμηςκαιΦιλοσοφίας, City University of New York:

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ