22.1.2015 14:31

Να αγνοήσουμε την ΤΙΝΑ για να κερδίσουμε τη ζωή μας

“…Πιο απαραίτητη από την φρόνηση του φόβου η ζωή χωρίς φόβο.

Και αποκτάει νόημα: όταν το "εγώ"γίνεται "εμείς"

Και ομορφαίνει όταν σκοπός της ζωής μας γίνεται το Αίτημα

για την xαρά όλων μας,

για ένα Δίκαιο  που θα διώχνει την ανισότητα στον κόσμο της προϊστορίας.”

                                                                            (Χειμερινές νύχτες του Κ.Μ. )

Οι μεθαυριανές εκλογές είναι επικίνδυνες για όσους μισούν την δημοκρατία.

Για όσους θεωρούν την διαιώνιση της φτώχειας φυσική τάξη πραγμάτων γιατί έχουν συμφέρον να εκμεταλλεύονται τους διπλανούς τους.

Η εκστρατεία του φόβου και του μίσους που εξαπέλυσαν όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις, από τον Σαμαρά ως τον τσεκουροφόρο Βορίδη και τον Βενιζέλο, η συνεπικουρία των μεταμοντέρνων στηριγμάτων του συστήματος όπως οι εξυπνάκηδες σαν αυτούς του "Ποταμιού", η συκοφαντία, η κινδυνολογία η δουλοπρέπεια αλλά και η σωφροσύνη που πλασάρεται ως πολιτικός ρεαλισμός από τα άλλα πολιτικά σχήματα έναν σκοπό έχουν: να πείσουν μια μερίδα διστακτικών συμπολιτών μας να κάτσουν στα αυγά τους.

Να διαμορφώσουν αυτήν την ισχυρή μειοψηφία ( αφού δεν μπορούν να πλειοψηφήσουν) που θα φρενάρει την ορμή της αναγκαίας ριζικής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής.

Ο πολιτισμός όλων των παραπάνω ,ο πολιτισμός του σύγχρονου ολοκληρωτισμού βασίζεται στο δόγμα του τίτλου TINA (The Is Not Alternative -δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική).Και επί 25 χρόνια, από τότε που διατυπώθηκε το δόγμα αυτό, του σύγχρονου καπιταλισμού, διαμόρφωσε πραγματικότητες και συνειδήσεις σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Τα έπεισε ότι αξίζει μόνο ότι είναι εμπορεύσιμο και ότι όλα μπορούν να γίνουν εμπόρευμα.

Όλες οι πλευρές της καθημερινής δημόσιας και ιδιωτικής ζωής του καθένα και της καθεμιάς μας από την ώρα της γέννησης ως το θάνατο. Στην κρίσιμη ώρα αυτό το σύστημα δείχνει τα δόντια του χωρίς ωραιοποιήσεις. Οι ευαισθησίες των ενδιάμεσων παραμερίζονται ή μεταμφιέζονται κατάλληλα ώστε να υπηρετήσουν το φρενάρισμα, να  ακυρώσουν την ουσία της αλλαγής .

Προτείνουν αλλαγές που δικαιώνουν την καταστροφή που επί χρόνια στήριξαν. Απέναντι  σε όλους αυτούς, σε όλα αυτά, εμείς οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς: οι άνθρωποι της εργασίας, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, όσοι από τους μικρομεσαίους δεν φαντασιώνονται ανοήτως ότι μπορούν να πλουτίσουν με το αίμα των άλλων και βεβαίως  οι συνταξιούχοι. Να  είμαστε όλοι μαζί εμείς που ενδιαφερόμαστε να σωθούμε και να σώσουμε και όλη την κοινωνία από την σίγουρη καταστροφή.

Αυτήν που θα γίνει οριστική για μας και τα παιδιά μας εάν η πολιτική της ακροδεξιάς συνεχιστεί  σαν νεοφιλελευθερισμός και μνημονιακά μέτρα στην οικονομία και σαν

κατάργηση κάθε κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος, σαν κανονικοποίηση του εκφασισμού ,στην δημόσια ζωή.

Είμαστε εμείς λοιπόν που δεν πρέπει να φοβηθούμε

Είμαστε εμείς που πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί

Είμαστε εμείς που πρέπει να ενθαρρύνουμε όσους διστακτικούς και φοβισμένους.

Να ξύσουμε τις ευαισθησίες των αδιάφορων, αυτές που θα τους κάνουν να ενδιαφερθούν

επιτέλους!

Να ονειρευτούμε όλοι μαζί και να κάνουμε όλοι μαζί τα όνειρα μας πράξη.

Αρχίζοντας από Δευτέρα: με κριτική σκέψη, με συλλογικές πρακτικές, με κατάθεση της γνώσης με συνεχή συμμετοχή. Γιατί είναι η αδιαφορία πολλών από εμάς στο παρελθόν που μας έφτασε ως εδώ σήμερα.

Αυτά από Δευτέρα.

Σήμερα και τις επόμενες δύο μέρες είναι απαραίτητο να ακούσουμε και να σεβαστούμε την κρυμμένη χαρά, την κρυμμένη δύναμη των ονείρων μας. Είναι αναγκαίο να πείσουμε τους διστακτικούς τους φοβισμένους ,τους αδιάφορους να έρθουν μαζί μας.

Να πληθύνουμε τόσο σε γνώση και φρόνημα ώστε η ζωή μας να γίνει όμορφη μετά γνώσεως.

 

Δημήτρης Λαβατσής

Μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ