28.5.2018 9:54

Μνημόνιο…του Ίλιντεντ, Νο 4

Ως νέοι πανηγυριώτες περιφέρονται οι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλαλώντας την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Τι και αν μερικές ημέρες πριν επιβεβαίωσαν την υπογραφή τους στο νέο μνημόνιο, που ας το ονομάσουν όπως θέλουν, η ουσία του δεν αλλάζει. Το δημοσιευμένο κείμενο από την ΕΕ, μεταξύ πολλών άλλων, περιλαμβάνει:

  • Δέσμευση για διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% μέχρι το 2022.
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα της είσπραξης 2,6 δις, €.
  • Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου.
  • Περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δις € από 01.01.2019.
  • Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Μείωση του αφορολόγητου, που σημαίνει φόρο στο μηνιαίο εισόδημα των 600 €, ακόμη και από 01.01.2019 αν χρειαστεί αντί του 2020.
  • Επανεξέταση του τρόπου φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας.
  • Νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας και εφαρμογή του σε όλους όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα.

Και επειδή ο περιφερόμενος θίασος ήδη μιλά για ανατροπές των μέτρων, αντίμετρα, νέα παράλληλα προγράμματα, παροχές, προσλήψεις και άλλα παρόμοια, η συμφωνία περιλαμβάνει σαφή δέσμευση, ο,τιδήποτε επιχειρηθεί να θεσπιστεί θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ εφόσον θα είναι στο πρόγραμμα), ενώ προβλέπεται και άνω όριο δαπανών ανά τομέα.

Με δύο λόγια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχώρησε σε μία συμφωνία – μνημόνιο μόνο με δεσμεύσεις μέτρων χωρίς δανειακή σύμβαση! Δανειζόμασταν επιτόκιο 0,9%, ενώ αν σήμερα επιχειρήσει να βγει στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο πάνω από 5%! Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να έχει ένα προεκλογικό παραμύθι να πει: «ότι δεν υπάρχει μνημόνιο»! Προχώρησε στην επιλογή της διατήρησης της υπερφορολόγησης. Της σκληρής επιτήρησης τέσσερεις φορές το χρόνο, όταν οι άλλες χώρες όταν βγήκαν από τη συμφωνία είχαν τη συνήθη επιτήρηση.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές έχει επιλεγεί η χειρότερη και πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Μπορούμε, όμως, να βγούμε από το φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Ανεπιφύλακτα υποστηρίζω πώς, ναι. Με ένα διπλό «σοκ». Στο ένα σκέλος είναι ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση χωρίς ωραιοποιήσεις. Μέσω ενός αναπτυξιακού σοκ που στηρίζεται σε ιδιωτικές επενδύσεις, με μείωση της φορολογίας (εισαγωγικό συντελεστή στο 9% για εισόδημα 10.000 €, συντελεστή 20% για τις επιχειρήσεις, χρήση χαμηλής φορολογίας σε τομείς έντασης γνώσης, κίνητρα σε «παραδοσιακούς» τομείς όπως η οικοδομή και ο πρωτογενής τομέας κ.λπ.), με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με πλήρη απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εφάπαξ ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους κα. Αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία πολλών, ποιοτικών θέσεων εργασίας, βελτίωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης και τελικά παραγωγή πλούτου.

Στην άλλη πλευρά το σοκ πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής. Και αυτό θα συμβεί μόνο όταν θα υλοποιούνται αυτά που οι πολιτικοί υπόσχονται ότι θα κάνουν.

Αυτή τη νέα αρχή μπορεί να υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί και το σχέδιο διαθέτει. Και τη θέληση. Και την ικανότητα. Άλλωστε, καθόλου τυχαία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει καθαρά, προς κάθε πλευρά, ότι μιλά για αυτά που μπορεί να κάνει και έχει ήδη σχεδιάσει να υλοποιήσει. Αυτή τη νέα αρχή την αξίζουμε και την μπορούμε όλοι οι έλληνες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ