14.10.2020 10:34

Μετεξεταστέοι και στην εκπαίδευση

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε μια νέα διαφορετική σχολική χρονιά. Μια χρονιά που υπήρχαν διάφορες απόψεις για το πώς, πότε και αν θα έπρεπε να ξεκινήσει. Υπήρχε η ανησυχία και αποδείχθηκε σωστή, για το αν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, μιας και βρισκόμαστε στο δεύτερο πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο κύμα της πανδημίας του covid 19.

Λογικά ότι ισχύει σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της ζωής μας, πρέπει να ισχύει και στην σχολική ζωή, ίσως και πολύ περισσότερο. Οι αποστάσεις μας λένε καθημερινά οι ειδικοί ότι είναι το πιο απαραίτητο μέτρο-μαζί με την καθαριότητα- και μάλιστα στοχοποιούνται εκείνοι οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι όταν δεν τις τηρούν και συνωστίζονται στις πλατείες, στις παραλίες και στα μπαρ. Πως όμως διασφαλίζεται αυτό το μέτρο όταν η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία κατά την καλοκαιρινή περίοδο η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για αύξηση των μαθητών στην σχολική αίθουσα; Αυτό βέβαια είναι μέρος της γενικότερης αντιπαιδαγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, για μειώσεις διορισμών μονίμων και αναπληρωτών. Ακούσαμε βέβαια και την παράλογη εκδοχή της υπουργού για τον μέσο όρο, αποτελεί και αυτό μια πρωτοτυπία παγκόσμια να βάζεις από την μια ένα σχολείο στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Τήλο και να βγάζεις το μέσο όρο. Όπως τους βολεύει και ότι τύχει για την δημόσια υγεία.

Από την άλλη παρακολουθήσαμε τις εναγώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης και των περισσότερων ΜΜΕ να αποδείξουν την ετοιμότητα της κυβέρνησης, διαθέτοντας ώρες τηλεοπτικού χρόνου για να μας διαφημίσουν τα παγουρίνα, τις μάσκες που θα έδιναν στους μαθητές αλλά περισσότερο τους χορηγούς τους. Μέχρι συνέντευξη τύπου έδωσε η αρμόδια υπουργός, η οποία στην ουσία διαφήμιζε τον χορηγό των σφηνάκι-παγουρίνο. Ακολούθησε σειρά ευτράπελων όπως οι μάσκες αλεξίπτωτα που δόθηκαν στα παιδιά, με αποτέλεσμα οι γονείς και πάλι να επωμίζονται και αυτό το καθημερινό βάρος, γιατί σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση ο διαγωνισμός για τις μάσκες που θα έδιναν οι άριστοι στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πάει για Νοέμβριο και βλέπουμε. Τόσο υπεύθυνοι!

Όσο όμως προσπαθούσαν να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν με τις γελοιότητες, υποτιμούνταν και κρύβονταν τα σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να τα είχε λύσει από το καλοκαίρι. Τέτοια είναι ότι η σχολική χρονιά εν μέσω κορωνοϊού ξεκίνησε με 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών λιγότερες από την περσινή και χωρίς να έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων. Δηλαδή επί ουσίας το τι θα επακολουθούσε στα σχολεία μας ήταν προδιαγεγραμμένο και ως αποτέλεσμα από τα εγκληματικά λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες, αλλά πολύ περισσότερο τις ιδεοληπτικές εμμονές αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης.

Είναι καθημερινό θέμα από επιβεβαιωμένα κρούσματα να κλείνουν σχολεία, με περίπου 150 να έχουν αναστολή λειτουργίας. Συγχρόνως όμως οι μαθητές αναγκάζονται από τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία (μεγάλος αριθμών μαθητών στην τάξη, κενά στα σχολεία), να κινητοποιούνται, να διεκδικούν τα αυτονόητα και να έχουμε καταλήψεις.

Η κυβέρνηση λοιπόν αρχικά, εκθέτει τα παιδιά, τους δασκάλους, σε κίνδυνο και συγχρόνως και τις οικογένειες τους και δε φθάνει αυτό, στις αντιδράσεις τους, απαντά τιμωρητικά, εκδικητικά και εκβιαστικά. Με την γνωστή αυταρχική συμπεριφορά βγάζουν εγκυκλίους για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία που συνοδεύονται και από άλλα αντιπαιδαγωγικά μέτρα (απουσίες στους καταληψίες), με στόχο να σταματήσουν οι καταλήψεις, να εκβιασθούν και να φοβηθούν οι μαθήτριες-ες. Με το φόβο, τη βία και την καταστολή επιλέγουν να δείξουν τι σημαίνει για αυτούς δημόσια εκπαίδευση, την οποία σκόπιμα υποτιμούν και υποβιβάζουν για χάρη των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και του κέρδους των ολίγων, αλλά φίλων τους.

Μια τραγικά ακραία ιδεοληπτική κυβέρνηση, που δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία, δεν αντιλαμβάνεται τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου, εκδικείται και απειλεί συνεχώς την νεολαία της χώρας μας και από τα δεδομένα ονειρεύονται και έχουν ως παράδειγμα άλλες εποχές του χάρακα και της τιμωρίας για παραδειγματισμό.

Είναι μια ανεύθυνη κυβέρνηση, που δεν θέλει από πολιτική επιλογή να προστατεύσει την δημόσια υγεία και την παιδεία. Τα παιδιά φέρονται για μια ακόμη φορά πιο υπεύθυνα και για αυτό στοχοποιούνται και πάλι.

Προσωπικά από την κατρακύλα που έχουν πάρει και ειδικότερα η υπερσυντηρητική υπουργός, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τις ακρότητες που κάνει, δεν θα εκπλαγώ αν επαναφέρει με νόμο το κούρεμα με την ψιλή στους ταραξίες και ανυπάκουους μαθητές και τον κυριακάτικο εκκλησιασμό με απουσιολόγιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ