27.1.2021 17:32

Μήπως το "Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου" ματαιοπονεί;

 Ελπίζω να μη παρεξηγήσουν τα γραφόμενά μου οι αιρετοί (Πρόεδροι) των Κοινοτήτων του νησιού μας που αποφάσισαν να ομαδοποιηθούν, ιδρύοντας άτυπο όργανο υπό την ονομασία “Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου”. ΄Αλλωστε δεν είναι ούτε οι μόνοι ούτε και οι πρώτοι. Το φαινόμενο είναι Πανελλαδικό. Άρα, οι Κινήσεις αυτές, χωρίς να έχουν αντιπολιτευτικούς στόχους έναντι των, ανά τη Χώρα, σημερινών Δημοτικών Αρχών, όντως είναι απότοκες υπαρκτών προβλημάτων τα οποία πρέπει να αναδειχθούν σήμερα και όχι αύριο. Οι εν λόγω Κινήσεις, εμφανίζονται τώρα εν όψει της επιχειρούμενης από την Κυβέρνηση νέας “Μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” η οποία (μεταρρύθμιση) έχει ως (πολιτική) νομιμοποιητική βάση τη γενική διαπίστωση ότι, οι αντίστοιχες “μεταρρυθμίσεις” που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αντί να λύσουν υπαρκτά προβλήματα, δημιούργησαν περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά.

  Η διαπίστωση αυτή ήταν (και παραμένει) περισσότερο εμφανής στα μεγάλα νησιά μας (Λέσβο, Χίο, Σάμο,Ρόδο, Κέρκυρα κλπ.), τα οποία, αβασάνιστα και “ετσιθελικά”, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με Υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση (σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), μετέτρεψε σε ενιαίους, γι' αυτό και αναποτελεσματικούς, Δήμους. Αυτό ακριβώς βιώνουμε από το 2011 οπότε λειτούργησαν το πρώτον οι ενιαίοι αυτοί Δήμοι.

   Και σαν να μην έφθανε αυτό το “κακό”, ήλθε και η απλή αναλογική (δημιούργημα και επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), να βάλει “ταφόπλακα” στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσουμε ως θετικό στην εν λόγω παρέμβαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι ότι έδωσε κάποιες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια που η Ν.Δ. κατάργησε και ότι, ακούγοντας τις Τοπικές Κοινωνίες, “έσπασε” στα δύο κάποια νησιά (Λέσβο, Σάμο, Κέρκυρα) ιδρύοντας ισάριθμους Δήμους αντί του ενός. Δυστυχώς, κάτι ανάλογο δεν έγινε στη Χίο. Και γι αυτό υπάρχουν ευθύνες (πολιτικές), όχι μόνο Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας αλλά και Αυτοδιοικητικών τοπικών παραγόντων που, πλέον, δεν έχει νόημα να αναζητηθούν.

   Σήμερα, το “Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου”, ανεξαρτήτως των επί μέρους στόχων που μπορεί και πρέπει να θέσει, κυρίως όμως για να μην αποδειχθεί ως απλή “ανακουφιστική ασπιρίνη” που στοχεύει στην καταπολέμηση ενός “καρκινώματος”, θα πρέπει να δει κατάματα το πρόβλημα και αυτό να αναδείξει πρωτίστως.

 Και το πρόβλημα-που πλέον σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν- είναι ότι, η Χίος, δεν μπορεί να δει “άσπρη μέρα” αν δεν σπάσει (κατ' εμέ) σε τρεις Δήμους.

  ΄Οπως έχω υποστηρίξει (τρεις τουλάχιστο φορές) στο πρόσφατο παρελθόν, τίποτα το κοινό δεν έχουν η Νότια, η Κεντρική και η Βόρεια Χίος.

  Τίποτα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τους Οικισμούς της Νότιας Χίου (Μαστιχοχώρια) δεν απαντώνται σ' αυτούς της Βόρειας Χίου. Ούτε και τα προβλήματα της Κεντρικής Χίου είναι δυνατόν να ταυτισθούν με αυτά της Νότιας ή της Βόρειας. Βάσει αυτής της κοινής διαπίστωσης, προσωπικά είχα ταχθεί όχι υπέρ των δύο Δήμων όπως άλλοι, αλλά υπέρ των τριών. Θυμίζω την πρότασή μου:

α) Όλα τα Μαστιχοχώρια ένας Δήμος.

β) Η πόλη της Χίου με τα Θυμιανά (συν την τουριστική τους ζώνη), το Νεοχώριο και τα Καμπόχωρα, ενιαίος Δήμος, και

γ) Ο Βροντάδος και όλη η Βόρεια Χίος ένας τρίτος Δήμος.

   Η πρότασή μου έγινε εν γνώσει άλλων αντιλήψεων ή και επιδιώξεων όπως π.χ. ο Βροντάδος να παραμείνει “προσδεδεμένος στο άρμα” της πόλης της Χίου (Χώρας) ή και υποψιών ότι, τα Καρδάμυλα δεν θα δεχόταν ΠΟΤΕ να συμπεριληφθούν σε ενιαίο Δήμο με έδρα τον Βροντάδο.

   Στην τελευταία (αστήρικτη κατ' εμέ) υποψία απαντά η, από 1-1-2011 πραγματικότητα του αναποτελεσματικού Ενιαίου Δήμου με έδρα την πόλη της Χίου που επέφερε πλήρη αποδυνάμωση όχι μόνο των Καρδαμύλων αλλά και του Βροντάδου και βεβαίως όλων των Οικισμών της Αμανής (Βολισσού κ.λ.π.)

   Απευθυνόμενος λοιπόν φιλικά προς όσους και όσες εκπροσωπούν και εκφράζουν τις Κοινότητες του νησιού μας μέσω του “Δικτύου Κοινοτήτων Χίου”, ας μου επιτρέψουν να τους πω ότι, αν θέλουν να προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ τόσο στους Οικισμούς τους όσο και σ' ολόκληρη τη Χίο, ας κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα και ας τολμήσουν να απαιτήσουν από την Κεντρική Εξουσία το ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ταυτόχρονα ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:

- Να χωρισθεί το νησί μας στα τρία και να ιδρυθούν ισάριθμοι Δήμοι. 

Διαφορετικά, οι ό,ποιες προσπάθειες και κινήσεις γίνουν τώρα ή στο μέλλον, θα αποδειχθούν “ασπιρινούλες” ανακουφιστικές αλλά πλήρως αδύναμες να γιατρέψουν ένα “καρκίνωμα”.

  Καλό κουράγιο και καλά αποτελέσματα φίλοι και φίλες εκπρόσωποι των τοπικών Κοινωνιών της Χίου. Κάθε συνετός και ακομμάτιστος πολίτης, στέκει στο πλευρό σας.

   Λογικά, αυτό εκτιμώ ότι θα πράξουν και οι επτά (7) Δημοτικές Παρατάξεις αν, πέραν της ό,ποιας θεμιτής διαφωνίας έχουν σε επί μέρους προβλήματα, επιλέξουν να διαμορφώσουν κοινή θέση για το μέλλον του νησιού μας που μόνο καλύτερο μπορούμε να το οραματισθούμε.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ