29.3.2020 8:24

Μένουμε δυνατοί - Δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Χιλιάδες είναι και στο νησί μας οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που ήρθαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Η νέα επίθεση που δέχονται στη ζωή τους, είναι «στολισμένη» με το  φόβο και την τρομοκρατία της εξάπλωσης του ιού.

Μέσα σε μερικές μέρες εκατοντάδες εργαζόμενοι και στη Χίο, έμειναν στον αέρα, χάνοντας τη δουλειά τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Η κυβέρνηση, τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ αξιοποιούν το φόβο και την ανάγκη των ανθρώπων  για τη ζωή για να μας πείσουν ότι τα μέτρα που παίρνονται  είναι για το δικό μας καλό.

Ενώ λοιπόν στο νησί μας οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό βρέθηκαν από μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά, βρίσκονται και απλήρωτοι για τις μέρες του Μάρτη που δούλεψαν. Πως γίνεται πάντως οι εργοδότες της παραλίας και των λοιπών καφετεριών- μπαρ, να κάνουν όλοι μαζί το ίδιο; Ρητορική ερώτηση. Ελπίζουμε να μην έχει σκεφτεί κανείς τους και να μην το κάνουν βέβαια πράξη να συμψηφίσουν το μισθό των εργαζομένων με το ειδικό επίδομα, ούτε να τολμήσουν να μην τους το «δώσουν» όπως έκαναν με το τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας!

Έκλεισαν τα ξενοδοχεία, το οποίο έφερε απολύσεις (κάποιες είχαν προηγηθεί).Είναι απορίας άξιο πως γίνεται στο μοναδικό ανοιχτό ξενοδοχείο (Χανδρής) να γίνονται και εκεί απολύσεις. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά η εργοδοσία του Χανδρής είχε πάλι αφήσει τους εργαζόμενους στον αέρα για να κάνει απρόσκοπτα την ανακαίνισή του.

Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, βρέθηκαν στη πανδημία χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο προφύλαξης, δεν τους ανανεώθηκε καμία σύμβαση στους περισσότερους. Άλλη μια φορά μας απέδειξαν πόσο κοντά στα ανθρώπινα δικαιώματα, που τους φέρνουν λεφτά είναι! Ενώ μέχρι και σήμερα, οι μετανάστες- πρόσφυγες και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ δίνουν μόνοι τους ουσιαστικά τη μάχη της καθαριότητας, παρακαλώντας τους αρμόδιους (ευτυχώς που ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία, μέσω της ατομικής ευθύνης) να κάνουν έστω και το ελάχιστο…

Και στο νησί μας, μειώνονται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο και αντίστοιχα οι ώρες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Στο Κέντρο παιδιού και Εφήβου, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα η εργοδοσία τους ζητούσε να πραγματοποιήσουν όλο και περισσότερες διαδικτυακές συνεδρίες, πέρα του ωραρίου τους. Εν τέλει έμαθαν ότι θα κλείσουν, ενώ εκείνοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν…

Τι κι αν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες (ΝΗΡΕΑΣ, ΦΟΡΚΥΣ) έχουν βάλει πλάτη για τη «ριμάδα την επιχείρηση» πολλά χρόνια, η εργοδοσία τους υπενθυμίζει ότι στα κέρδη χώρια στη χασούρα μαζί, βάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκ περιτροπής ή κλείνοντας τη μονάδα συσκευαστηρίου. Ενώ εργαζόμενοι είχαν μπει ήδη σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας από τον Φλεβάρη ακόμα, αλλά και οι δυο επιχειρήσεις το 2019, είχαν λάβει ζεστό χρήμα εκατομμυρίων!

Ενώ λοιπόν στο νησί μας, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετδίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς όλες τις προφυλάξεις, πχ πλεξιγκλάς στα ταμεία, γάντια (τους δίνουν ένα ζευγάρι για κάθε βάρδια), μάσκες κλπ, με τις μητέρες με ανήλικα να μη τολμούν να ζητήσουν την ειδική άδεια, με τους εργοδότες να τους λένε ότι αναγκάζονται να ανοίξουν την Κυριακή, με τα ωράριά τους να έχουν καταστρατηγηθεί και την εντατικοποίηση να έχει φτάσει στο κόκκινο.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι deliveryόσοι συνεχίζουν (με το παλιό καθεστώς ή εκ περιτροπής)δουλεύουν χωρίς καμία προφύλαξη και με τη γενική απαγόρευση είναι καταδικασμένοι κι αυτοί οι λιγοστοί να μείνουν χωρίς δουλειά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πλέον καμία επαγγελματική δραστηριότητα και τα έξοδα τρέχουν, το επίδομα όμως δεν φαίνεται να φτάνει εγκαίρως…

Οι ναυτικοί που δεν μπορούν να μπαρκάρουν και οι άλλοι που δεν μπορούν να έρθουν… 

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

Βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν δικαιώματα των εργαζομένων που τα είχαν βάλει στο μάτι από καιρό οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  Βρήκαν την ευκαιρία πέρα από την απαγόρευση συγκέντρωσης για πάνω από δέκα άτομα, να προχωρήσουν και στην πολιτική επιστράτευση κατά τη διάρκεια απεργίας (άρθρο 12 της ΠΝΠ).

Βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν μέτρα αναστολής συμβάσεων, μέτρα ελαστικοποίησης περισσότερο των ωραρίων, δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα, ουσιαστικά κατάργησης της σταθερής δουλειάς (άρθρο 9 έως 11 ΠΝΠ).

Βρήκαν ευκαιρία να μας πείσουν ότι η υγεία μας είναι ατομική υπόθεση του καθενός, ενώ η κυβέρνηση κρατάει χωρίς όπλα το δημόσιο σύστημα υγείας παρά τις αντιδράσεις των υγειονομικών. Ενώ παράλληλα αφήνει τις ιδιωτικές εταιρίες να αρμέγουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Βρήκαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν ολική απαγόρευση και να μην αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία, να μην προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές.

Βρήκαν την ευκαιρία να μας προετοιμάσουν για την νέα κρίση που έρχεται γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ένταση, παίρνοντας νέα αντεργατικά μέτρα προκαταβολικά και με αφορμή τον κορονοϊό.

Βρήκαν ευκαιρία να μας πουν ότι σ’ αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Είναι στην ίδια πλευρά οι εμποροϋπάλληλοι με τους τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους ή με τους σουπερμαρκετάδες; Είναι στην ίδια πλευρά οι ναυτεργάτες με τους εφοπλιστές;

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει ήρεμος, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Απεναντίας χρειάζεται τώρα πιο δυνατά από ποτέ τα κρυμμένα στόματα να ακουστούν! Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. «Ουδέν μονιμότερων του προσωρινού», λέει ο λαός μας.

Αυτή η μάχη πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους από τώρα! Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε. Δίνουμε δύναμη στη φωνή μας μαζί με το Σωματείο μας. Με τις δυνάμεις εκείνες που δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν σταύρωσαν τα χέρια τους, περιμένοντας τα ψίχουλα της κυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ