4.6.2018 12:59

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες που δεν προβάλλονται ως κυβερνητικές

Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα ,πολύ σημαντικές  πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης,αλλάόμως δεν αναγνωρίζονται όσο θα έπρεπε ή  φαίνετε ότι κάποιες από αυτές  γίνονται με πρωτοβουλία των Δήμων ή των Περιφερειών. Σε καιρό μνημονίων και σε αναμφισβήτητα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο , το να γίνονται τόσες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις έργων  είναι πρωτόγνωρο και δεν αρέσει σεπολλούς.Ειδικά για την Χίο θυμόμαστε καλά τι γίνονταν τον καιρό της ευμάρειας ,του πλούτου και από τα αποτελέσματα της απόδοσης των έργων, της σπατάλης και της ασυδοσίας.

Μέσα στην γενικότερη αντιπολιτευτική τακτική της ισοπέδωσης των πάντων ,προσπαθούν κόμματα και ευνοημένοι μαζί με μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ να παρουσιάσουν κατά την προσφιλή τους τακτική το άσπρο ως μαύρο.

Επειδή όμως τα δεδομένα και τα  πεπραγμένα δείχνουν την πραγματικότητα, θα αναφέρω ενδεικτικά  κάποια από αυτά που  έχουν  γίνει το τελευταίο διάστημα στην Χίο.

 

  • Στο Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται έργα συνολικού ποσού 14.888.766 ευρώ για τον Νομό Χίου.Τα 10.729.065 αφορούν το νησί της Χίου, 2,6 εκατ. αντιστοιχούν στις Οινούσσες και 1,559 εκατ. τα Ψαρά.

 

  • Στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων – ΦιλόΔημοςΙΙ,χρηματοδοτούνται έργα  ύψους 575.000 ευρώ .

Στο πρόγραμμα με τίτλο «Μηχανήματα Έργου» ο Δήμος Χίου αναμένεται χρηματοδοτηθεί με περίπου 300.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών με περίπου 100.000 ευρώ έκαστος .Ως προς το  πρόγραμμα, «Συντήρηση σχολικών κτιρίων», ο Δήμος Χίου αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση περίπου 275.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών από 5.000 ευρώ έκαστος.

  • Δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το ειδικό πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων σε ΟΤΑ, «ΦιλόΔημος», Συγκεκριμένα:

«Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» και

«Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων»

 

Σε επίπεδο παροχών- υπηρεσιών

Εκτός από το ΚΕΑ που  οΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε,δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Χίο το  Κέντρο Κοινότητας  όπου ο πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, πληροφορείται για τα επιδόματα, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην  Χίο.Στόχοςτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να κοπεί ο δεσμός των πελατειακών σχέσεων και να μην υπάρχει ο διαμεσολαβητής

Η Δημιουργία του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Βέσσα εντάσσεται στο Κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών το 2018 και 1800  νέων το 2019 με επιπλέον 10.000 θέσεις βρεφών και νηπίων το 2018 και 45.000 θέσεις το 2019 και ακολούθως  επιπλέον θέσεις εργασίας.

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα  για τις ευάλωτες ομάδες(παιδιά και ηλικιωμένοι με χαμηλά εισοδήματα ή που έχουν ανάγκη φροντίδας και  παιδιά ή ενήλικες ΑμεΑ) , που χρηματοδοτείται από το  Υπουργείο  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Στην Χίο επαναλειτουργεί η κατασκήνωση στα Σκλαβιά μετά από πολλά χρόνια που δεν λειτουργούσε με επιχορήγηση 200.000 ευρώ, 350 ωφελούμενους και περίπου 30 απασχολούμενους.

Ιδιαίτερα σημαντική  είναι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας που ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/7408/1228/2018 (ΦΕΚ 474Α’/14-2-2018)  σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η  παροχή εφάπαξ βοηθήματος και η επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα τους που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.Ήδη στην Χίο συστήθηκε επιτροπή και εξετάζονται αιτήματα των συμπολιτών μας.

Μετην αριθμ. πρωτ. Φ.151/89670/Α5/26-05-2017 (ΦΕΚ 1918, τ. Β’/01-06-2017) Κοινή Υπουργική Απόφαση  αίρεται η αδικία που υπήρχε μέχρι τώρα για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., για τους οποίους δεν είχε προβλεφθεί ποτέ η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους, όταν εξετάζονταν πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση –δήλωση. Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε 350,00 ευρώ ανά δικαιούχο.

Επίδομα στέγασης για 1,3 εκατομμύρια ωφελούμενους,  Στόχος είναι το  νέο επίδομα  να καλύπτει διπλάσιο πληθυσμό απ’ αυτόν του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που καλύπτει 650.000 άτομα».

Αυτά δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν και από την άλλη φυσικά και δεν υποστηρίζω ότι μας εξασφαλίζουν τον αξιοζήλευτο βίο,αλλά είναι στοχευμένες παρεμβάσεις  που υποδηλώνουν την πολιτική βούληση και την διάθεση προσφοράς στο σύνολο και ειδικότερα στους πιο ασθενείς  συμπολίτες μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ