8.1.2021 12:05

Χρέος όλων μας η ανέγερση μνημείου για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο

Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο

Σεβασμιότατε

Συγκινήθηκα και δάκρυσα τον Αύγουστο του 2019 που παρακολουθούσα την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστατούσατε σε εκκλησία της Βολισσού όταν στο δοξαστικό άκουσα «τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Ιωνίας Μάρκο».

Εκείνη την ώρα μου ήρθαν στο μυαλό οι αλησμόνητες πατρίδες, οι διωγμοί, οι καταστροφές ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου από τους Τούρκους.

Σκέφθηκα ότι είναι χρέος όλων μας, η ανέγερση στην Χίο ενός μνημείου με το άγαλμα του Μητροπολίτη, ελάχιστος φόρος τιμής στον Ιεράρχη που μαρτύρησε στα χέρια όχι μόνον του όχλου αλλά και του τουρκικού κατεστημένου.

Η χωροθέτηση του μνημείου να γίνει σε μια μεγάλη έκταση, που θα εξευρεθεί ακόμη και με απαλλοτριώσεις, στο κέντρο της πόλης ορατό ημέρα και νύκτα ακόμη και από τις ακτές της Μικρασίας.

Αυτό το έργο, πιστεύω ότι μόνον εσείς μπορείτε να το ξεκινήσετε και να το ολοκληρώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι Χιώτες της διασποράς θα συμβάλλουν με τον οβολόν τους στην ανέγερση του μνημείου, που για μένα είναι όνειρο ζωής.

Το άγαλμα του Μητροπολίτη Χρυσόστομου να γίνει το έμβλημα της Χίου, σήμα κατατεθέν, να θυμίζει σε όλους, τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες, τους παππούδες μας που σφαγιάσθηκαν, τις θηριωδίες των Τούρκων, τις πληγές που μας άνοιξαν και δεν κλείνουν.

Αθήνα 08.12.2019

Μετά τιμής

Γιώργος Κουγιούλης

Γεννημένος στη Βολισσό

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ