24.1.2019 8:56

Κέντρο Ομηρικής Προβολής έστω και με 5ετή καθυστέρηση

Από παιδί με ενθουσίαζε η συναναστροφή με εξυπνότερους ανθρώπους. Πίστευα κι εξακολουθώ να πιστεύω πως κερδίζω απ’ την εξυπνάδα τους κι ας έχω χάσει ορισμένες φορές, όταν διαπιστώνω ότι  εξυπνάδα και πανουργία κάπου – κάπου μπερδεύονται.

Με τον Mr Μαστίχα (Γιάννη Μανδάλα) λατρεύω να συζητώ γιατί δεν είναι δογματικός. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το brand που θα ‘πρεπε να συνοδεύει τη Χίο, μαστίχα ή Όμηρος, τον ρώτησα κάποτε.

Υπάρχει σύγκριση; Αναρωτήθηκε. Άντε πες μαστίχα στο Μπαγκλαντές ή την Ουκρανία. Δεν την ξέρει κανείς, πρέπει να τη φυτέψεις. Άντε πες Όμηρος σε κάθε σημείο της γης. Θα σου κάνουν μετάνοιες.

Έπεισα λοιπόν το Γιάννη να κάνουμε μια απόπειρα συζήτησης για το θέμα με τα ανοιχτά, πιστεύαμε τότε, μυαλά των προσφάτως εκλεγμένων αιρετών μας στη δημοτική αρχή. Έγινε δεκτό το αίτημα κι ένα απόγευμα βρεθήκαμε στο γραφείο του Μαν. Βουρνού μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο Τουρισμού, Δημ. Καράλη. Φύγαμε με τη διαβεβαίωση ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τάχιστα και η ανάγκη μόνιμης σύνδεσης της Χίου με την Ομηρική κληρονομιά γίνονταν βασικός στόχος της δημοτικής αρχής. Εννοείται ότι νεότερη ενημέρωση ουδέποτε λάβαμε.

Νωρίτερα ή λίγο αργότερα χρονικά, μικρή σημασία έχει, ο Κ. Μούνδρος, συνοδευόμενος από τον Αρ. Ζαννίκο, είχαν παραπλήσιας ατζέντας συζήτηση με το δήμαρχο και τον «Βρονταδουσιάρχη» Στρ. Γδύση, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν για την ανάγκη δημιουργίας από το Δήμο ενός Κέντρου Ομηρικής Προβολής. Ο πρώην αντιδήμαρχος, μάλιστα, με δαπάνες του, είχε αναθέσει σε μελετητικό γραφείο της Αθήνας μια πρωτόλεια προμελέτη για το πώς είχε φανταστεί τη λειτουργία του. Νομίζω ουδέποτε του ζητήθηκε…

Την υπόθεση, έπειτα από σειρά αλλεπαλλήλων δημοσιευμάτων παρότρυνσης του «π», πήρε πάνω του σχεδόν δυο χρόνια μετά ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης. Έπειτα από ένα χρόνο εξαντλητικών διαβουλεύσεων με τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, ιδιοκτήτη της κατάλληλης έκτασης για τη δημιουργία του Κέντρου Ομηρικής Προβολής, συνάφθηκαν τα απαραίτητα συμβόλαια.

Μόλις έπεσαν οι υπογραφές, σχεδόν ένα χρόνο πριν, άρχισε άλλος αγώνας. Θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, επέμενε η δημοτική αρχή. Ήταν η περίοδος που ο δήμαρχος προσωπικά τα είχε κάνει μαντάρα με τους συναδέλφους του αρχιτέκτονες, επειδή αποδέχθηκε, άνευ διαγωνισμού, ανάθεση της διαμόρφωσης της πρότασης για το δημοτικό κήπο σε αρχιτεκτονικό γραφείο εκτός Χίου κι ήθελε κάπως να τους χρυσώσει το χάπι. Μάταια φώναζε ο «π» ότι είναι παραλογισμός να ορίζεις ως πρώτο βήμα μια αρχιτεκτονική πρόταση, όταν δεν έχεις προηγούμενα απαντήσει ποια θα είναι η ταυτότητα και η σκοπιμότητα αυτού του έργου. Η αρχιτεκτονική ματιά, χρήσιμη για μια τόσο μεγάλη ανοιχτή έκταση, ήταν το δεύτερο στάδιο. «Είστε εμπαθείς με κάθε πρόθεση της δημοτικής αρχής», απαντούσε το γνωστό τροπάρι. «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς τι θα κάνουμε».

Τρεις – τέσσερις μήνες πριν, σχεδόν σιωπηρά, οι δημοτικοί φωστήρες κατάλαβαν τη λογική φορά των πραγμάτων. Φώναξαν ένα Χιώτη (Μιχ. Βαρλά) και τους άνοιξε τα μάτια και την Τετάρτη παρουσιάζουν την πρόταση για τη μετατροπή της Δασκαλόπετρας σε Κέντρο Ομηρικής Προβολής.

Τι θέλουν να καταδείξουν όλα τα παραπάνω; Ότι η στενομυαλιά των επιτελείων της δημοτικής αρχής μας έφαγε άλλα τρία πολύτιμα χρόνια. Ένας πιο έγκαιρος σχεδιασμός της πρότασης ενδέχεται σήμερα να μην είχε την υποχρέωση αναζήτησης χρηματοδότησης. Οι δημόσιες προτεραιότητες του Leader θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο, απ’ την ώρα που πήραν απόφαση να το κατευθύνουν κι αυτό πέριξ της πρωτεύουσας.

Τέλος πάντων, την Τετάρτη καλούμαστε να υποδεχτούμε, για πρώτη φορά, μετά από ερασιτεχνισμούς και παλινωδίες ετών μια πρώτη επιστημονική πρόταση για το πώς η Δασκαλόπετρα μπορεί να μετεξελιχθεί σε κέντρο των γραμμάτων όλου του Αιγαίου.

Πάνω σε τούτο το νησί γράφεται αδιατάρακτα  η πορεία της ελληνικής γλώσσας, από τα Ομηρικά έπη ως τις διαφωτιστικές προσπάθειες του Κοραή και την αποφασιστικά παρεμβατική συνεισφορά στην εδραίωση της δημοτικής από το Γιάννη Ψυχάρη. Να μη χάσουμε την ευκαιρία.

Σφουγγάρι στα λάθη και τις ολιγωρίες των περασμένων ετών και επιτάχυνση των προσπαθειών για να μην παραλάβουμε πρώτα την πρόσκληση για το «σπίτι του Ομέρ» με αποστολέα το Δήμο Σμύρνης…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ