25.9.2018 13:51

Κάμπος Χίου! ευλογία και μαρτύριο

Σε απελπιστική κατάσταση ευρίσκονται για άλλη μια φορά οι Καμπούσοι.

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τα υπέρ-πλεονάσματα στοχοποίησε πάλι την Χίο και ξεθάβει κάθε λογής τερτίπια για να αυξήσει εισπράξεις.

Εύκολο ‘’θύμα’’ από τα παλιά ο Κάμπος της Χίου.

Ο Κάμπος που κορδωνόμαστε για την ιδιαιτερότητά του, την ιστορία του, την ομορφιά του, την αρχοντιά του, τα περιβόλια, τις εκκλησιές και τα καμπαναριά του, τις αυλόπορτες, τους κήπους, τα βοτσαλωτά και τις μυρωδιές του.

Ο Κάμπος τον οποίο υμνούν οι περιηγητές, μνημονεύουν όλες οι αναπτυξιακές προτάσεις και εξάρουν όλοι οι ομιλητές συνεδρίων για την Χίο.

Όμως, την αρχοντιά και όλο αυτό το όμορφο και μοναδικό περιβάλλον που εμείς καμαρώνουμε και απολαμβάνουμε στους περιπάτους μας, για να υπάρχει κάποιοι το πληρώνουν ακριβά.

Αυτές τις ημέρες αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους κατοίκους ιδιοκτήτες των κτημάτων στον Κάμπο να τροποποιήσουν εντός δέκα ημερών το χαρακτηρισμό αγροτεμάχιο για το περιβόλι τους και να το δηλώσουν οικόπεδο και μάλιστα αναδρομικά από το 2013 αφού σχεδόν όλη η περιοχή του Κάμπου ευρίσκεται εντός οικισμού. 

Το τι θα επακολουθήσει με πρόστιμα και χρεώσεις είναι εύκολα αντιληπτό. Η εύκολη σκέψη είναι «τι να κάνουμε όλοι πληρώνουμε φόρους για τα οικόπεδα ας πληρώσουν και οι Καμπούσοι για το κτήμα τους».

Αυτό θα ήτανε ενδεχομένως σωστό και αποδεκτό υπό την προϋπόθεση ότι, ο ιδιοκτήτης έχει την δυνατότητα πράγματι να το μεταχειριστεί και να το διαφεντέψει σαν οικόπεδο δηλαδή να το κατακόψει και να το πουλήσει κομματάκια. Όμως, ούτε αυτό μπορεί να το κάνει αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή δεν κατατέμνεται.

Με άλλα λόγια κανονική ομηρεία και εκβιασμός του τύπου: βρες εφοπλιστή και πούλα το ή πλήρωνε ενοίκιο πολυτελείας να διατηρείς το σπίτι των προγόνων σου. 

Η Χίος οφείλει επιτέλους να πάρει στα σοβαρά ουσιαστικές αποφάσεις και να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για την ‘’απελευθέρωση’’ των ομήρων του Κάμπου από την επαπειλούμενη ‘’δουλεία’’ για την διατήρηση των περιουσιών τους, περιουσίες που είναι και κοινή της Χίου κληρονομιά.

Επιβάλλεται, επιτέλους οργανωμένα, ουσιαστικά και ειλικρινά, να καταλάβουμε πρωτίστως εμείς οι Χιώτες και ακολούθως να επιβάλλουμε στο λεγόμενο κράτος να αντιληφθεί αυτό που αντιλήφθηκε πριν δυο χρόνια η Ευρώπη δια της Europa Nostra ότι ο Κάμπος της Χίου είναι μοναδική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Χίου αλλά και της Ευρώπης όλης.

Να ενστερνιστεί επίσης την σχετική της απόφαση του Μαρτίου του 2016 που συμπεριέλαβε αυτήν την μοναδική κληρονομιά στα 7 πολιτιστικά μνημεία της Ευρώπης που απειλούνται από ανεπαρκή σχεδιασμό για την διατήρησή τους και να αναλάβει άμεσα δράσεις που θα εξασφαλίσουν την σημερινή εικόνα του.

Ελπίζω σε ταχύτατες και ουσιαστικές ενέργειες των πολιτικών Αρχών της Χίου ώστε άπαξ δια παντός να βρεθεί λογική λύση. Η ευθύνη τους είναι τεράστια, δεν νοείται Χίος δίχως τον Κάμπο. Δεν αντέχει άλλη ζημιά αυτό το μνημείο!!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ