8.2.2016 17:57

Καλύπτεται από το Σύνταγμα η αναγκαστικότητα

Μέσα στο Αρμαγεδώνα "μεταρρυθμίσεων" τις οποίες ακούμε αλλά δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και ένα νομοθέτημα πρός διαβούλευση το οποίο έρχεται με τη σειρά του να "μεταρρυθμίσει" το συνεταιριστικό κίνημα, ο νέος "Συνεταιριστικός Νόμος".

Φήμες θέλουν το επικείμενο νομοθέτημα να περιέχει διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί, εκ των οποίων ένας είναι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Οι ίδιες φήμες υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών αποτελεί απλώς εφαρμογή σχετικής ευρωπαικής οδηγίας ( 2003/72/ΕΚ) που εκδόθηκε για τη ρύθμιση θεμάτων, ίδρυσης, δομής και λειτουργίας Κοινοτικών Συνεταιριστικών Εταιρειών (SCE) και στην οποία δεν υπάρχει η λέξη "Αναγκαστικότητα". Η ανωτέρω Οδηγία, πάντα σύμφωνα με τις φήμες, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να την ενσωματώσουν στην Εθνική τους νομοθεσία ήδη από το 2006.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά :

Οι φήμες μιλούν για την Ευρωπαική οδηγία 2003/72/ΕΚ. Η συγκεκριμένη οδηγία πράγματι υποχρέωνε τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν το περιεχόμενό της στην Εθνική νομοθεσία έως το 2006 αλλά αναφέρεται και ρυθμίζει θέματα του ρόλου των εργαζομένων σε μια SCE ( Κοινοτικός Συνεταιρισμός).

Δηλαδή, δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με την ίδρυση, δομή και λειτουργία Συνεταιρισμών είτε εκούσιων είτε αναγκαστικών!

Αντίθετα υπάρχει σχετικός ευρωπαικός Κανονισμός που καθορίζει τις αρχές ίδρυσης, δομής και λειτουργίας Συνεταιρισμών σε ευρωπαικό (κοινοτικό) επίπεδο, που είναι ο κάτωθι :

"Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου

της 22ας Ιουλίου 2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας".

ΟΜΩΣ ο Κανονισμός αυτός δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τον ενσωματώσουν στην Εθνική νομοθεσία αφού όπως σαφώς καθορίζει στο Αρθρο 5 παρ.2 αποδέχεται την Εθνική νομοθεσία που διέπει τους Εθνικούς Συνεταιρισμούς.

Εφόσον λοιπόν η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις, έχει αυτομάτως αποδεκτή μορφή και στο ευρωπαικό Συνεταιριστικό γίγνεσθαι.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει εθνική νομοθεσία που διέπει την ίδρυση, δομή και λειτουργία εκούσιων Συνεταιρισμών, όμως το ερώτημα που πιθανόν απασχολήσει κάποιους είναι εάν υπάρχει ανάλογη νομοθεσία και για Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς  όπως η ΕΜΧ;

Η απάντηση είναι : 'Οχι μόνο καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Αρθρο 12 παρ. 5 Συντάγματος :

"Επιτρέπεται η σύσταση με Νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας ή δημοσίου συμφέροντο ή κοινης εκμετάλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφόσον πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν".

Ακόμη κι ένα παιδί μαθήτρια/ή Λυκείου που έχει διδαχθεί τις καταστατικές αρχές της Ε.Ε, εάν ρωτήσουμε τι υπερισχύει θα λάβουμε την εξής απάντηση :

Πολλές ευρωπαικές Οδηγίες ή Κανονισμοί ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τα κράτη μέλη να τις ενσωματώσουν στην Εθνική τους νομοθεσία. Αυτομάτως το κοινοτικό Δίκαιο έχει υπέρ-νομοθετική ισχύ , υπερισχύει δηλαδή των εθνικών νόμων.

ΟΜΩΣ ….

το Κοινοτικό δίκαιο έχει ΥΠΟ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύ, δηλαδή ΔΕΝ μπορεί να υπερισχύσει στα προβλεπόμενα από τα Εθνικά Συντάγματα των κρατών μελών. (Αρθρο 28, παρ. 1 Συντάγματος).

Επομένως :

Η Αναγκαστικότητα μπορεί να αρθεί μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι δε Αναγκαστκοί Συνεταιρισμοί οι οποίοι λειτουργούν βάσει της κείμενης νομοθεσίας είναι απολύτως αποδεκτές νομικές οντότητες στα πλαίσια της ΕΕ.

Τελεία και παύλα.-

Εάν τελικά οι φήμες ευσταθούν, σημαίνει ότι εφόσν υπήρξε σχετική διάταξη στον επικείμενο Νόμο αυτή,εισήχθει από κάποιον ειδικό σύμβουλο, σύμβουλο ή συνεργάτη της νομοπαρασκευαστικής επιστροπής που ασχολείται με την σύνταξη του νέου Συνεταιριστικού Νόμου και ο οποίος μάλλον έχει πλήρη άγνοια βασικών θεμάτων στα οποία εύκολα μπορεί να απαντήσει κι ένας απλός Μαστιχοπαραγωγός όπως του λόγου μου.

Ελπίζω ότι πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο αλλά μάλλον τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τους συγγενικούς διορισμούς σε θέσεις πάσης φύσεως συμβουλατόρων, δείχνουν ότι τα κριτήρια είναι άλλα εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή την επιλογή των άξιων και των καλύτερων με  σκοπό να βγεί η χώρα από το τέλμα και να μετατραπεί  σ'ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος.

Κρίμα…..

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ