24.5.2013 15:57

Αν ήμουν στη θέση … του Γιώργου Χρίτη

… θα συνελάμβανα εγκαίρως τις ενδείξεις ότι ο κίνδυνος μέσα στον Ιούλιο η Αμανή να μείνει χωρίς κάλυψη αγροτικών ιατρών και θα επιχειρούσα να αποτρέψω το ενδεχόμενο να γίνουν αποδείξεις.
Χωρίς νόμιμες εφημερίες τα κίνητρα των ιατρών να καλύψουν το αγροτικό τους σε δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές είναι πια ελάχιστα και διαρκώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου της θητείας των υφιστάμενων πολύ δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαδοχή τους. Το βαθύ μαχαίρι που έχει μπει σε όλα ανεξαιρέτως τα πρόσθετα επιδόματα των αγροτικών ιατρών είναι πολύ πιθανόν να αφήσει χωρίς ιατρούς τα αγροτικά ιατρεία Κουρουνίων και Παρπαριάς, ίσως και το Πολυδύναμο (!) της Βολισσού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγειονομικής ασφάλισης των κατοίκων.
Ήδη τα περιστατικά απείθειας των κατοίκων να δεχτούν τις συνθήκες του νέου περιβάλλοντος, ότι ο αγροτικός έχει πάψει να είναι μεταφερόμενος θίασος για να παίρνει την πίεση από τους ηλικιωμένους των χωριών, οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό που περιέγραψε ο αγροτικός των Κουρουνίων με χθεσινό άρθρο του.
Ο γιατρός Αδαμ. Σκούφαλος κατέθεσε προ ημερών μια σκέψη. Να θεσπίσει και να δημοσιοποιήσει εγκαίρως η τοπική κοινωνία δικά της επιπλέον κίνητρα για να καλύπτει τα κενά της Πολιτείας. Μια πρόταση που χρίζει σοβαρής μελέτης, όσο κι αν ευσταθεί το αντεπιχείρημα ότι με τη λύση αυτή απενοχοποιείται από τις ευθύνες το Κράτος και μεταβιβάζονται στους τοπικούς φορείς, που ήδη το αναπληρώνουν σε πολλά.
Παρόλα αυτά το ορατό ενδεχόμενο μη κάλυψης εγκαίρως των θέσεων των αγροτικών ιατρών είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει σήμερα και συλλογικά την περιοχή. Ζητώντας δέσμευση από το «Σκυλίτσειο» ότι δε θα την εγκαταλείψει και, ενδεχόμενα, την ενεργοποίηση των τοπικών Συλλόγων ώστε να σχηματιστεί ένα πλαίσιο ειδικών κινήτρων για όσους γιατρούς δοκιμάζουν τη μεγάλη εμπειρία να κάνουν το αγροτικό τους σε μια πραγματικά ακριτική περιοχή. Μια … πρωτοβάθμια σύσκεψη ίσως είναι μια καλή αρχή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ