10.1.2022 7:07

Η πολιτική «αποτροπής» και οι κυβερνητικοί λαγοί

Πολιτική αποτροπής ονομάζει η κυβέρνηση και ο υπουργός τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θέλει να στήσει στα νησιά μας και εν προκειμένω στη Χίο , στην περιοχή του Θόλους .

Όποιος δε θέλει τις δομές , θέλει τις ροές , παπαγαλίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός κ. Μηταράκης κι από κοντά το alter ego του ο δήμαρχος Χίου, που ως «υπεύθυνη» δύναμη, επαναφέρει τις «Μπαμπακιές», για να πει το μεγάλο ΝΑΙ, στο Θόλος , διά της πλαγίου οδού.

Άλλωστε  στα πρόσφατα γεγονότα της νέας κυβερνητικής εισβολής στο νησί  με τον Πελαγίτη,  ο ίδιος και οι αντιδήμαρχοί του, ήταν οι μεγάλοι ΑΠΟΝΤΕΣ.

Πολιτική αποτροπής λοιπόν , με  20.000 τμ στεγασμένων χώρων, με διαδικασίες ασύλου και διαμονής , ΠΡΟΚΕΚΑ, (προαναχωρησιακό κέντρο για όσους στερούνται δικαιώματος ασύλου) και δομή για ασυνόδευτους ανήλικους.

Δυναμικότητα στα χαρτιά , 1800 άτομα , στην πράξη , δεν υπάρχει κορυφή , θα μπορεί να φτάσει 5000 και βάλε.

            Ανάδοχος,  η εταιρεία ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ , ο "εθνικός μας εργολάβος" ,βλέπε Μυτιληναίος – Γεραπετρίτης, «διατί να το κρύψωμεν , άλλωστε…».

Σπόνσορας και χρηματοδότης των 50 και βάλε εκατομμυρίων , φυσικά η ΕΕ , αφού από κοινού υλοποιείται η δική της πολιτική είτε με ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια είτε τώρα με ΝΔ , που το έχει τερματίσει και στην απανθρωπιά.

Γιατί, πέρα από τα βεβαιωμένα και παράνομα από το εναπομείναν διεθνές δίκαιο του ΟΗΕ push backs , πέρα από την υποκρισία της ΕΕ, που υποτίθεται τα απαγορεύει,  πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τον υπουργό, όταν λέει , ότι στήνουμε τις υπερδομές στα νησιά , για να ξέρουν οι πρόσφυγες , οι  μετανάστες και τα εγκληματικά στοιχειά των διακινητών , ότι απέναντι θα υπάρχουν τα κλειστά κέντρα , δηλαδή ο εγκλωβισμός στα νησιά.

Κυνικά ομολογεί ότι τα νησιά και η Χίος είναι τα εργαλεία στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης , απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που και οι ίδιοι δημιουργούν, συμμετέχοντας στα εγκλήματα στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν,  στη Λιβύη και ετοιμάζονται για το Σαχέλ με την πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία.   

Προσφιλής διατύπωση του υπουργού,   ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα και στην ηρεμία , αφού ο πρόσφυγες και μετανάστες , αριθμούν πλέον 300 άτομα .

Το ότι η ακροδεξιά αντίληψη είναι πλέον επίσημη πολιτική στα στελέχη της κυβέρνησης  δεν είναι κάτι νέο ,για αυτό και η ρητορική περί ηρεμίας και κανονικότητας, που ευθέως παραπέμπει στο να «εξαφανιστούν να μην τους βλέπουμε» .

Σημειωτέον όμως, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου , δε μιλάμε για σκοινί. Για ποια  κανονικότητα και  ηρεμία γίνεται λόγος;

 Αυτήν  με τις πολιτικές των τριών μνημονίων που στήριξαν από κοινού ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και μαζί και χώρια , των εφαρμοστικών νόμων , των δημοσιονομικών προσαρμογών, την ακρίβεια στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τον πληθωρισμό που εκτινάσσει τα βασικά είδη κατανάλωσης στα ύψη ,την ανεργία , τα άθλια μεροκάματα και πετσοκομμένες συντάξεις , το ότι το Β. Αιγαίο είναι από τις πιο προβληματικές περιφέρειες της ΕΕ , την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση  με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για γέλια,  που απέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας ή το άνοιγμα των σχολείων  κάτω από επισφαλείς  και  επικίνδυνες συνθήκες;

Ωστόσο, η ρητορική της κυβέρνησης ,του υπουργού της , των στελεχών της και των βαστάζων της δημοτικής αρχής , που έχουν αναλάβει το ρόλο, μόνον αυτοί να είναι απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των Χιωτών και των μαζικών τους φορέων , οφείλει να απαντά συγκεκριμένα :

  1. Αφού τα κατάφεραν , όπως θέλουν να λένε και μείωσαν τις ροές, για ποιο λόγο χρειάζονται οι υπερδομές; Μήπως για το γεγονός των επιστροφών από όλη την Ευρώπη στη βάση των συμφωνιών του Δουβλίνου ή μήπως η αίτηση ασύλου θα γίνεται μόνο στα νησιά και στον Έβρο, όπως πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου αποκάλυπτε για να την πάρουν πίσω  άμεσα μετά την κατακραυγή;
  2. Αφού έχουν πολιτική αποτροπής και "φυλάσσουν" τα σύνορα ,τι φοβούνται σε ενδεχόμενη νέα επιθετική πολιτική του Ερντογάν με προμετωπίδα τους πρόσφυγες και μετανάστες; Μήπως ότι δε θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις ροές των κατατρεγμένων;
  3.  Όταν συμμετέχεις στρατιωτικά και επιχειρησιακά στις εστίες των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ , πώς με περισσή υποκρισία απορείς για τις προσφυγικές ροές και πολύ περισσότερο τιμωρείς αυτούς τους ανθρώπους με τον εγκλωβισμό στα νησιά;
  4. Οι της κυβερνητικής πολιτικής της αποτροπής, γιατί αποδέχονται το καθεστώς πλάσματος δικαίου , σε απλά ελληνικά το γκριζάρισμα των νησιών ; Δεν φτάνει το γκριζάρισμα του ΝΑΤΟ που δεν αποδέχεται σύνορα , αλλά επιχειρησιακές ζώνες ; Δεν μας φτάνει η FRONTEX στα σύνορα που λειτουργεί ανεξέλεγκτα; Τι άλλο κάνει η  πολιτική της άρχουσας τάξης της Τουρκίας από το να γκριζάρει τα νησιά και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ;
  5.  Τι σόι αποτροπή είναι αυτή όταν εγκλωβίζεις χιλιάδες άμαχους ανθρώπους στα νησιά με το μόνο έγκλημα ότι είναι πρόσφυγες ή παράτυποι μετανάστες και μάλιστα στην πρώτη γραμμή άμυνας του νησιού ;
  6.  Όταν οι λαγοί της δημοτικής αρχής και ο ίδιος δήμαρχος, ζητάνε και από τη Λαϊκή Συσπείρωση και από τις άλλες αντιπολιτεύσεις να τους υποδείξουν χώρο , τι ακριβώς εννοούν ; Χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης με ολιγοήμερη παραμονή μόνο ή χώρο για την υπερδομή τρία σε ένα; Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εννοούν ή την πολιτική κυβέρνησης και Μηταράκη;
  7. Τελικά ποιος είναι αυτός που οξύνει το πρόβλημα του προσφυγικού μεταναστευτικού στο νησί ; Αυτός που αγωνίζεται ενάντια στον εγκλεισμό και στις φυλακές  γι αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους από την πείνα και τον πόλεμο ή αυτός που  τις στήνει αυτές,  με το αισχρό όνομα Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων και καταδικάζει τους κατοίκους του νησιού μας  και των άλλων νησιών σε δεσμοφύλακες  της Ευρώπης, τσαλαπατώντας συγχρόνως μαζί τους Ευρωπαίους υποκριτές  κάθε ανθρώπινο δικαίωμα  ;
  8. Τέλος, γιατί αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν την πρόταση , την οποία έχει ψηφίσει και το δημοτικό συμβούλιο και μόνο ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή μαζί με τον υπουργό τους διαστρεβλώνουν, την πρόταση που έχει επεξεργαστεί και η συντονιστική επιτροπή αγώνα,  που μιλά μόνο για ένα χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης , για άρση του γεωγραφικού περιορισμού, για διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία σε ειδικά γραφεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, για άσυλο στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού αυτών των ανθρώπων, για διαμοιρασμό τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

Τα ερωτήματα φυσικά είναι ρητορικά . Η κυβέρνηση , οι «τοπάρχες» της στο νησί, τα φερέφωνά της στη δημοτική αρχή έχουν επιλέξει , όχι την πολιτική της αποτροπής , αλλά την πολιτική της φυλακής της ΕΕ σε βάρος των κατοίκων του νησιού μας και σε βάρος των κατατρεγμένων, γιατί αυτή είναι και η επιλογή της ΕΕ για τη χώρα μας, γι αυτό και χρηματοδοτεί αδρά όλο αυτό το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, τις μπίζνες «φτηνού εργατικού δυναμικού και ανθρώπινου πόνου»

Όσοι τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε στη Βίγλα του Θόλους , πράττοντας το αυτονόητο καθήκον μας σε τούτο το λαό , επανεκτιμούμε την ομορφιά του νησιού μας , τη μυρωδιά της θάλασσας του , τα χρώματα της Ανατολής , την ηρεμία ενός τοπίου που υμνεί την ελευθερία της φύσης .

Όσοι βρεθήκαμε στα Μεστά και στο λιμάνι της Χίου πάνω από 24 ώρες ξάγρυπνοι και είμαστε πολλοί, για να αποτρέψουμε τη νέα κυβερνητική εισβολή, αιρετοί και των δύο βαθμίδων και κάτοικοι, ζήσαμε το μεγαλείο ενός αποφασισμένου Χιώτικού λαού ενωμένου σαν μια γροθιά, εκείνου που ειρωνεύεται και χλευάζει ο υπουργός και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, με πίστη και υπευθυνότητα για  να αποτρέψει για άλλη μια φορά τα καταστροφικά σχέδια για το νησί.

Ζήσαμε στην πράξη αυτό που επιβεβαιώνει τη ρήση ότι «Μόνο ο λαός , μπορεί να σώσει το λαό.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ