1.9.2016 17:28

Η χλωρίδα, η πανίδα και η τύχη μας η μαύρη

Οι συζητήσεις για τις φωτιές θα επανέλθουν στα σίγουρα όταν θα ξανακαούμε σύντομα- αργότερα δεν έχει σημασία, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον...

Μέχρι να ανοίξει όμως εκ νέου η βεντάλια των συζητήσεων και αφού εννοείται ότι θα έχουν μεσολαβήσει νέες συνεδριάσεις της Πολιτικής Προστασίας και θα έχουν εγκαινιαστεί επίσημα (όπως κάθε χρόνο) οι αντιπυρικές περίοδοι, ας προλάβω να καταθέσω δύο σκέψεις όσο εξακολουθεί να υπάρχει ένα ελάχιστο πράσινο στον τόπο.

Το ότι θα καούμε και αύριο ή μεθαύριο ή μετά από μήνες είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Είναι στο DNA μας ότι είναι ο λόγος μας να είναι και ο... αέρας που αναπνέουμε, οι πράξεις μας, οι στάσεις μας ως πολίτες, αφού το βλέπουμε κάθε χρόνο όταν στήνονται συνεδριάσεις για το θεαθήναι, συμμετέχουν άνθρωποι και παράγοντες για το θεαθήναι και το αποτέλεσμα το βιώνουμε στο τέλος κάθε καλοκαιριού.

Ουδόλως όμως με απασχολεί πλέον τίνος η αμέλεια ή η παράλειψη ευθύνεται για το πως κάθε καλοκαίρι καίγεται ο τόπος.  Ούτε θα βρεθεί άκρη, ούτε θα ανοίξει και θα κλείσει με καμιά μαγική συζήτηση το πρόβλημα. Οι «ειδικοί» επί του ζητήματος ας αποφασίσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν και ζούμε σε τόπο όπου η «ευθύνη» προϋποθέτει «προσωπικότητα» και όταν αυτή δεν καταγράφεται από τις πράξεις πουθενά, δεν υπάρχει και λόγος να αναζητούμε λεπτομέρειες.

Στον δημόσιο λόγο έχω να καταθέσω μόνο ελάχιστες σκέψεις. Κάποιες αφορούν το χθες και κάποιες αφορούν το αύριο που δεν μπορεί να είναι το ίδιο.

Αν μπούμε στην λογική να θεωρούμε δεδομένη κάθε πυρκαγιά το καλοκαίρι τότε ταυτιζόμαστε με την πλήρη ματαιοδοξία που στην δική μου τουλάχιστον οπτική δεν έχει θέση. Ο τόπος έχει ανάγκη από άμεσο σχέδιο προστασίας και ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με κανόνες που θα αποφασιστούν τοπικά με το «έτσι θέλω», από τη στιγμή που κανείς δεν μας προστατεύει, ούτε κυβέρνηση, ούτε κανόνες.

  1. Χωράφι μη καθαρισμένο στην χιακή ύπαιθρο πρέπει να σημαίνει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη και μάλιστα βαρύ. Όχι για όσα ουδέποτε καλλιεργήθηκαν αλλά για όσα η αδιαφορία των ιδιοκτητών τα μετατρέπει σε μπαρουταποθήκες. Η φωτιά και στις δύο περιπτώσεις φέτος διασκορπίστηκε γιατί βρήκε «πατήματα» παντού.
  2. Καθαρισμοί στο οδικό δίκτυο πρέπει να γίνονται ΠΑΝΤΟΥ. Όλα τα πρανή πρέπει να είναι γυαλισμένα καθώς σε πολλές περιπτώσεις, το είδα και με τα μάτια μου στη Βέσσα, έφυγε από τη μια μεριά και πέρασε στην άλλη. Και είναι αλήθεια ότι το οδικό δίκτυο δεν ήταν στην κατάσταση που έπρεπε και δεν έτυχε της προσοχής που χρειάζονταν. Αυτά όμως πλέον κοστίζουν και υπολογίζονται σε...καμένα στρέμματα.
  3. Ουδέποτε κατάλαβα με τίνος τον εγκέφαλο και κάτω από ποια επιστημονική έρευνα ή μελέτη σπεύδουμε να αναδασώνουμε τις καμένες εκτάσεις μόνο με πεύκα και όχι με τσικουδιές ή ελιές ή κουντουρουδιές (που είναι και προσοδοφόρες). Γιατί βάζουμε πεύκα παντού και γιατί διαλέγουμε μόνο πεύκα και όχι άλλα δέντρα της χιακής φύσης που χρειάζονται και λιγότερο για να αναπτυχθούν; Δεν ξέρω, αλλά θα... πάω με την απορία. Όπου τη συζήτησα δεν βρήκα ιδιαίτερες αντιρρήσεις αλλά δεν επιμένω γιατί δεν είμαι αρμόδιος. 
  4. Γιατί πρέπει να ανοίξει φέτος το κυνήγι της πέρδικας όταν τα μισά νότια είναι καμένα, τα κεντρικά σε κατάσταση χάους και η βόρεια Χίος άδεια από θηράματα; Γιατί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου που θα έπρεπε πρώτος να ενδιαφέρεται δεν ζητά να ξεκουραστεί η πανίδα και δη η πέρδικα ένα δύο σεζόν και να ξεκινήσει εκ νέου μετά από κάποιο διάστημα. Επίσης το συζήτησα και με κυνηγούς που μου είπαν ότι θα έπρεπε κανονικά να μην επιτραπεί.... Δεν ξέρω όμως. Δεν είμαι και κυνηγός!
  5. Με ποια μελέτη και με ποιο σχεδιασμό θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα στα νότια και στα κεντρικά; Που υπάρχει ένα σχέδιο και ποιος ΕΙΔΙΚΟΣ θα μας μιλήσει για το τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος για να σώσουμε τα χωριά και τις καλλιέργειες από τις πλημμύρες;
  6. Για τη φωτιά του 2012 θα μάθουμε που βρίσκεται το πόρισμα που είχε παραδοθεί σε Εισαγγελικές Αρχές για να γίνουν έρευνες ή δεν ενδιαφέρει κανέναν να μάθει για ποιο λόγο καήκαμε πριν τέσσερα χρόνια και ποιες ευθύνες υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, είτε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ακολουθήθηκε, είτε αν βρέθηκαν ή δεν βρέθηκαν υπαίτιοι; Δεν είναι ώρα να το δούμε;
  7. Για τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και το αν υπάρχει η δεν υπάρχει πρόβλημα θα μας απαντήσει ποτέ κανείς; Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα από βραχυκύκλωμα ή όχι; Σε ποια κατάσταση είναι το δίκτυο ρευματοδότησης του νησιού σήμερα και τι πρέπει να προσέχουμε;

 

Ευθύνη των τοπικών διοικήσεων είναι να ρωτούν και να μαθαίνουν. Να χρησιμοποιούν όποια σύγχρονη μέθοδο ή μελέτη υπάρχει για να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και να προστατεύσουν τον τόπο από μελλοντικά λάθη –μίμους τους παρελθόντος.

Πριν λοιπόν πάμε να σβήσουμε την επόμενη φωτιά, καλό είναι να έχουμε απαντήσει σε πέντε πράγματα. Διαφορετικά, μετά την πανίδα που δεν προσέχουμε, την χλωρίδα που καταστρέφουμε το επόμενο είναι να κάψουμε τις τύχες μας. Αν υπάρχουν... 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ