19.11.2021 12:38

Η Χίος του 2030

Η ολοκλήρωση, το 2023, της επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου κλείνει ένα κεφάλαιο που ταλαιπώρησε αρκετά το νησί. Η ολοκλήρωση τουστην επόμενη διετία αποτελεί σταθμό για ένα έργο που σημάδεψε μια γενιά. Μια γενιά πολιτικών που είχε σαν προμετωπίδα τις υποδομές. Το νησί πρέπει να έχει ως επόμενους στόχους τις υποδομές που εξυπηρετούν την αυτάρκεια σε νερό, που κρίνεται απαραίτητη λόγω της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος και ένα νέο λιμάνι κοντά στον αστικό ιστό, καθότι εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του αεροδρομίου, όμως, δεν αποτελεί την λύση για τα προβλήματα του νησιού. Οι υποδομές διαμορφώνουν και συνεπικουρούν την ανάπτυξη μιας οικονομίας, αλλά δεν την καθορίζουν από μόνες τους. Χρειάζεται ένας συνδυασμός οικονομικών αλλαγών που θα οδηγήσει την Χίο σε μια περίοδο αειφόρου ανάπτυξης.

Πράσινη Οικονομία. Η πράσινη οικονομία ορίζεται ως η οικονομία των μοντέλων τα οποία παράγουν πλούτο χωρίς να γίνεται αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. Η Χίος αποτελεί ιδανικό τόπο για να αναπτυχθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο τοπίο της. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε την περίοδο που όλες οι χώρες σχεδιάζουν και υλοποιούν το ενεργειακό τους μέλλον με βάση της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικά όταν αυτές οι πηγές αποδεδειγμένα σέβονται το περιβάλλον και είναι ανεξάντλητες. Είναι ομολογουμένως απαραίτητο να δρομολογήσουμε την οικονομία του νησιού προς αυτή την κατεύθυνση.

Ψηφιακή Οικονομία. Η ψηφιακή οικονομία είναι η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορικής (υλικό, λογισμικό, εφαρμογές) και των τηλεπικοινωνιών. Η ψηφιοποιήση της οικονομίας αλλάζει ραγδαία το εργασιακό τοπίο σε όλον τον κόσμο. Πλέον δεν υπάρχουν σύνορα στην εργασία. Αυτός ο μετασχηματισμός φέρνει οφέλη, αλλά και υποχρεώσεις. Η Χίος για να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές πρέπει να προσελκύσει επιχειρήσεις που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές έχοντας χαμηλά λειτουργικά κόστη. Οι ψηφιακές επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν το χαμηλό κόστος ζωής που έχει το νησί σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα πλεονεκτήματα του να ζεις σε ένα νησί σε σχέση με μια πόλη.

Αγροτική Οικονομία. Στη Χίο έχουμε παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με κορωνίδα αυτών την μαστίχα. Η παραγωγή και άλλωνανταγωνιστικών προϊόντων θα καταστήσει το νησί αυτάρκες στα αγροτικά προϊόντα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ενδείκνυται η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και προϊόντων που έχουν ως βάση την υγιεινή διατροφή.

Τουριστική Οικονομία. Η κρυφή αξία της Χίου. Η Χίος δεν έχει αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός και αυτό αποτελεί ευκαιρία και ταυτόχρονα πρόκληση τα επόμενα χρόνια. Στις μέρες μας το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει καταρρεύσει. Πλέον έχουμε δει τα περιβαλλοντικά και αισθητικά προβλήματα που δημιουργεί και αν μη τι άλλο οι τόποι αυτοί είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό. Η ευκαιρία για την Χίο είναι ότι πέρασε τα χρόνια του μαζικού τουρισμού παρθένα. Τα τοπία της είναι απείραχτα και περιβαλλοντικά εντυπωσιακά για να προσελκύσουν αρκετούς τουρίστες υψηλού επιπέδου. Η πρόκληση είναι να πετύχουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η προσέλκυση σοβαρών τουριστικών επενδύσεων είναι απαραίτητη τα επόμενα χρόνια καθώς και ηεγκαθίδρυση ενός ισχυρού brandnameγια το νησί.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα φέρει την ανάπτυξη στη Χίο. Η επάρκεια σε νερό καθώς και οι υποδομές που εξυπηρετούν τις μεταφορές είναι σημαντικό στοιχείο στην δόμηση μιας οικονομίας που παρέχει αυτάρκεια και βιωσιμότητα στην κοινωνία. Μια οικονομίας που παράγει θέσεις εργασίας και αυξάνει τον πληθυσμό της. Η Χίος του 2030 δεν είναι μακριά. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε πως θα είναι.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ