17.7.2017 10:46

Η επαγγελματική εκπαίδευση και η θέση που της αξίζει

Η Αναβάθμιση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης στην χώρα μας και η  στήριξη της,  ώστε να πάρει την θέση που  της αξίζει στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί  αποδεδειγμένα προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα η Επαγγελματική εκπαίδευση δεν αντιμετωπιζόταν ισάξια και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμένει  πίσω από τις εξελίξεις και όχι τυχαία. Η Απαξίωση δεν είχε να κάνει με το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί και φυσικά ούτε με το μαθητικό δυναμικό που επέλεγε αυτά τα σχολεία. Πρωτίστως είχε να κάνει με μια λάθος νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί δεκαετίες πριν και χώριζε το λύκειο στο ενιαίο για τους καλούς μαθητές και το επαγγελματικό για τους πιο αδύνατους. Νοοτροπία που από την αρχή προάγει ανισότητες και εκ των προτέρων  βάζει ταμπέλα και στα παιδιά αλλά και στους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς .Γιατί σε καμία περίπτωση δεν ήταν τυχαία η απαξίωση και η υποτίμηση μερίδας από  αυτούς τους εκπαιδευτικούς  στέλνοντας τους στην διαθεσιμότητα και καταργώντας τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πάντοτε  λοιπόν και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  η Επαγγελματική εκπαίδευση  αντιμετωπιζόταν  σαν τον αδύναμο κρίκο.

Όλο αυτό το άνισο και παράλογο σύστημα  ,σιγά-σιγά αλλάζει και σ αυτό χρειάζεται  πρώτα από όλα ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους. Οι  ηλεκτρονικές εγγραφές  είναι ένα σύστημα που προάγει την δημοκρατία, την ελευθερία επιλογής και το πιο σημαντικό δημιουργούνται οι τομείς και οι ειδικότητες που διαλέγουν τα παιδιά απερίσπαστα. Παθογένειες του παρελθόντος είναι γνωστές και είναι άδικο να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε και δεν καταλαβαίνουμε. Επίσης , άδικο είναι αυτοί που αν έμεναν στην κυβέρνηση  και είναι βέβαιο ότι  θα είχαν διαλύσει την επαγγελματική εκπαίδευση  χαρίζοντας την στους  φίλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ ,να κουνούν το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για οτιδήποτε τους χαλά τα σχέδια και τους ξεβολεύει.

Δυστυχώς γι αυτούς ότι και να κάνουν ,η  Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον γνωστό υπουργό απολύσεων και σημερινό πρόεδρο της ΝΔ θα μείνει στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα ότι κόντεψε να διαλύσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και το πάθος τους για την παράδοση των δημόσιων αγαθών που πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες ,στον ιδιωτικό τομέα.

Τα δεδομένα είναι ότι την επόμενη σχολική χρονιά ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, είναι 2.567,έχουμε δηλαδή 213 επιπλέον ειδικότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία έχουν εγγραφεί 76.000 μαθητές, ενώ κάθε Ιούνιο τα προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν μόλις το 1/10 του συνόλου των  μαθητών/-τριών. Και τα δύο παραπάνω αποτελούν ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αποδεικνύουν  ποιοι νοιάζονται ,ποιοι κάνουν μόνο αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο είναι απάντηση σε όλους εκείνους που το προηγούμενο διάστημα κινδυνολογούσαν προμηνύοντας  καταστροφές που όλοι ξέρουμε ότι  θα είχαν κάνει αυτοί που στηρίζουν, αν προλάβαιναν.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ