8.8.2013 17:15

“Η βιβλιοθήκη υστερεί από ουσιαστική λειτουργία”

Αγαπητέ κύριε Διευθυντή

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βιβλιοθήκη μέσα από τις σελίδες σας – κυρίως τις ηλεκτρονικές – και ειλικρινά προσπαθώ να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό σας.

Η τελευταία συνέντευξη τύπου του προέδρου της Βιβλιοθήκης σχετικά με την αγορά του κτηρίου, με εμφανή πολιτικό χαρακτήρα, αφήνει πολλά κενά και εγείρει ερωτηματικά, όχι μόνο για το τι συμβαίνει με τη βιβλιοθήκη αλλά και για το πώς αυτό μεταφέρεται στο δημόσιο χώρο.

Διαβάζω για ένα όραμα και σχολιάζω επιλεκτικά ορισμένα σημεία.

Αγορά ακινήτου:  πέρα από το ότι όφειλε η διοίκηση της Βιβλιοθήκης να προσκομίσει και τα συμβόλαια και τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις λεπτομέρειες των επισκευών των κτηρίων που αγοράζονται πολύ νωρίτερα, έπρεπε επίσης να έχει από πριν εξηγήσει με σαφήνεια το «όραμα». Πώς δηλαδή θα πετύχει με αυτά τα έξοδα και όσα άλλα χρειαστούν να καταστήσει τη βιβλιοθήκη ανεξάρτητη και οικονομικά αυτόνομη, ώστε να χαράζει πολιτικές κλπ.; Σε ποιο βάθος χρόνου θα αποσβεστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα απαιτηθούν και με ποιες δραστηριότητες αυτής της «πνευματικής και οικονομικής μονάδας»;

Χώρος έκθεσης, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, χώρος φύλαξης αρχείου κλπ θα έπρεπε να δειχθούν έστω σε προσχέδια για να πείσουν ότι χωράνε στα κτήρια και να εξηγήσει ο πρόεδρος πώς θα λειτουργήσουν. Να περιγραφεί με ποιο προσωπικό, ποια «πελατεία», ποιες ροές χρηματοδότησης και ποιους μηχανισμούς ελέγχου και διαχείρισης. Να εξηγηθεί γιατί όλα αυτά σε ένα χώρο περιθωριακό σε σχέση με το κεντρικό κτήριο που δε θα τονώσει την κύρια λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Απλές ιδέες, όπως η ενοποίηση του αύλειου χώρου του παλιού Έκτου Δημοτικού με τα παρτέρια της βιβλιοθήκης ή και η επέκταση στο χώρο του Πανεπιστημίου φαίνεται ότι δεν είναι στον ορίζοντα της διοίκησης παρότι θα διαμόρφωναν ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες πολύ κοντά στο κέντρο της αποστολής της βιβλιοθήκης.

Όσο για τις άλλες δραστηριότητες που εξαγγέλθηκαν, η Χίος έχει και θεατρικό οργανισμό – το ΔΗΠΕΘΕ – και φορέα για εκθέσεις –την Πινακοθήκη και το Ομήρειο- και χώρους για συνέδρια και εργαστήρια. Από ουσιαστική λειτουργία της Βιβλιοθήκης υστερεί!

Εντυπωσιακές φράσεις για «κλειστό μουσείο μπαρόκ» και βιβλιοθήκη από το 1792 μάλλον πρέπει να μας προβληματίσουν για το πώς χειρίζεται τα ζητήματα η διοίκηση του ιδρύματος –τουλάχιστον επικοινωνιακά- αφού ούτε η Βιβλιοθήκη (ως κτήριο) έχει καμιά σχέση με το 1792, ούτε η οργάνωση της με το μπαρόκ. Επίσης τα προγράμματα –που πληρώνονται με την οικονομική αφαίμαξη των Ευρωπαίων και ειδικά των Ελλήνων πολιτών – δεν παρουσιάζονται ως «σωρός» αλλά αναλυτικά, με τον προϋπολογισμό και τα παραδοτέα τους, και με σαφείς εξηγήσεις για τις δυνατότητες και προοπτικές αξιοποίησης τους.

Ας πούμε, η συγγραφή της Ιστορίας της Χίου, συνδέεται με κάποια άλλη δραστηριότητα; Με μια μόνιμη έκθεση τεκμηρίων; Με έναν ουσιαστικό κύκλο ψηφιοποίησης χειρογράφων και εντύπων; Ακόμα και για την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης είδαμε απλά κάποια καρφιτσωμένα αντίγραφα που δύσκολα μπορεί να θεωρηθούν έκθεση.

Θα πει ο πρόεδρος ότι ανέλαβε πέρσι, αλλά για μένα η βιβλιοθήκη έχει συνέχεια και πρέπει να έχει και συνέπεια.

Συνέπεια στην ακρίβεια και στην τεκμηρίωση. Συνέπεια στην ορθή λειτουργία και στη συμβολή στην παιδεία των πολιτών. Εκδηλώσεις με τεκμήρια που δεν αναφέρονται οι πηγές και οι δημιουργοί, κλίμα καχυποψίας και τρομοκρατίας λες κι οι επισκέπτες είναι κλέφτες, εκμετάλλευση εθελοντών δεν καλύπτονται από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Τηρούνται οι κανόνες του εθελοντισμού; Μήπως καλύπτουν αυτοί οι αξιέπαινοι άνθρωποι θέσεις διαρκούς λειτουργίας ή υποχρεώσεις αναδόχων έργων; Πώς να καταλάβει κανείς, όταν στην επίσημη ιστοσελίδα τσιγκουνεύονται τις αναρτήσεις για τα ουσιαστικά θέματα;

Εξετάζει κανείς την ποιότητα της εκπαίδευσης; Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος φέρεται ατυχώς ως κτήτωρ της Νέας Μονής και ο Lupazuolo τραβάει φωτογραφίες αιώνες πριν το σκοτεινό θάλαμο εις επήκοον των μικρών μαθητών.

Ο τελευταίος μήνας είχε κάποια θετικά δείγματα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης, τα οποία μαθαίνω ότι είχαν μεγάλη και θερμή ανταπόκριση και δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Αν θέλουν να ανοίξουν τη βιβλιοθήκη στο κοινό ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ας επεκτείνουν το ωράριο, ας παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο κοινό κι ας σχεδιάσουν ρεαλιστικά το μέλλον. Αν έχουν γράψει και κανένα βιβλίο ας το χαρίσουν στη Βιβλιοθήκη να το διαβάσει και ο κόσμος. Από κει και πέρα ας ασκήσουν πρώτα το διοικητικό τους ρόλο που απαιτεί ξεκάθαρο προγραμματισμό, πλήρη απόδοση λόγου δημόσια και αποφυγή καθεστωτικού κλίματος με κυνήγια μαγισσών και κατασυκοφάντηση της διαφωνίας και της κριτικής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ