22.1.2016 11:55

Η αντικοινωνική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Μέρος πρώτο: Η μεγάλη αναδιανομή εισοδημάτων και ισχύος


Το συνταξιοδοτικό  μαζί με το σύστημα υγείας  είναι οι βασικοί μηχανισμοί αναδιανομής του πλούτου υπέρ ή κατά των αδυνάτων στις καπιταλιστικές  κοινωνίες  των ανισοτήτων- μια τέτοια είναι και η Ελλάδα.
Τα τελευταία 6 χρόνια σαν αποκορύφωμα του διαχρονικού «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» των πλούσιων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας  ξέσπασε η κρίση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Οι απαντήσεις που μπορούσαν να δοθούν ήταν δύο:
Η πρώτη, που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα,  είναι να πληρώσουν οι από κάτω τάξεις , μισθωτή εργασία και αυτοαπασχολούμενοι, την κρίση που είναι κρίση κεφαλαιακής υπερσυσσώρευσης-πιθανά μεγαλύτερη και από αυτήν του 1929.
Έτσι οι από κάτω τάξεις πληρώνουν για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε όταν οι πλούσιοι, μέσω των  τραπεζικών καταθέσεων και των μετοχών τους στις τράπεζες, τις  δάνειζαν για να καταναλώσουν τα εμπορεύματά τους αντί να τους παρέχουν μεγαλύτερους μισθούς. Το ιδιωτικό χρέος τώρα πληρώνεται κυρίως με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την συνακόλουθη αρπαγή της κατοικίας. Με την αρπαγή των κόπων και της παρελθούσας εργασίας των δανειζομένων
Οι αποκάτω τάξεις πληρώνουν όμως  και το δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε λόγω  υποφορολόγησης (νομοθετημένης ή παράνομης) των πλουσίων. Γιατί ακριβώς λόγω αυτής της υποφορολόγησης  το κράτος δανειζόταν από αυτούς για να καλύψει τις τρύπες που αυτή δημιουργούσε στον προϋπολογισμό! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε  το εκτός ορίων δημόσιο χρέος.
Γι αυτό το δημόσιο  χρέος λοιπόν οι από κάτω τάξεις πληρώνουν με το μέλλον τους: Με τον εξευτελισμό της εργασίας σε εκτεταμένα στρώματα των μισθωτών και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους. Με ανεργία 35% για να υπάρχει μόνιμος εκβιασμός και με εκτεταμένη  επισφάλεια, μερική απασχόληση, με μσθούς ξεφτίλας καθώς και επιμήκυνση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 67!
Πληρώνουν και με την δραματική υποβάθμιση έως πιθανή  εξόντωση της σύνταξης και των ήδη συνταξιούχων.
Αυτή είναι η απάντηση στην κρίση που επιβάλλουν οι δυνάμεις της εξουσίας. Δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη, αναδιανομή υπέρ  του πλούτου.
Η άλλη απάντηση  στην κρίση την οποία πρέπει να δώσουμε  αν δεν θέλουμε να είμαστε δούλοι εμείς και τα παιδιά μας είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματική μόνο με σκληρότατους αγώνες για πολιτική και κοινωνική ανατροπή και μια εξουσία των εργαζομένων τάξεων. Η δικιά μας  απάντηση στην κρίση πρέπει να επιβάλλει   την μεγάλη  φορολογία του πλούτου και το κούρεμα των καταθέσεων από ένα όριο και πάνω, κλιμακωτά. Ναι! σωστά διαβάζετε:
Γιατί η ισχύς μιας μάζας χρήματος που υπερβαίνει ένα αποκούμπι για ώρα ανάγκης, η ισχύς μιας μάζας χρήματος που έχει τέτοιον όγκο ώστε να επιδιώκει να γίνει κεφάλαιο ή δύναμη αγοράς εγκαταστάσεων, κεφαλαιουχικών αγαθών και ακινήτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2010 λόγω της πτώσης των τιμών αυτών των τελευταίων.Kαι είναι εξοργιστικά αντικοινωνική αυτή η αναβάθμιση του χρήματος που βασίζεται κατ αρχήν στην δραματική υποβάθμιση της εργασίας.
Η απάντηση λοιπόν στο ασφαλιστικό είναι αυτή που δεν δόθηκε όταν τέθηκε ωμά το δίλημμα  σε κεντρική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ  παραμονές του δημοψηφίσματος: κόκκινα δάνεια και κόψιμο συντάξεων και υγείας ή κούρεμα καταθέσεων.
Στο δημοψήφισμα το 62% του πληθυσμού ψήφισε να γίνει το δεύτερο.Να πληρώσει ο πλούτος.  Ο Τσίπρας, η πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και οι κομματικοί  οπαδοί τους ακολούθησαν τον λαό των καταθετών,  κόντρα  στον ΣΥΡΙΖΑ των κινημάτων και τον κόσμο της εργασίας. Δηλαδή  κόντρα στο 62%
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με την γελοιοποίηση τους αλλά και την επικίνδυνη ,την αντικοινωνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Και αυτήν την αναδιανομή, αυτήν την  καταστροφική μεταρρύθμιση, οφείλουμε να σταματήσουμε. ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

(Στο επόμενο: Η πιθανά πλήρης  εξόντωση της σύνταξης, η διάλυση της εργασίας και η ιδιωτική ασφάλιση ως  διέξοδος των λίγων )        

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ