13.3.2018 11:35

H NOVARTIS, τα σκάνδαλα, τα συνέδρια και ο Τριπολίτης

Αφιερωμένο στη μνήμη του Νικολάου Κ. Λω

Πρόσφατα έλαβα ένα χαρτοκιβώτιο από τη Μυτιλήνη, από την Κα Π.Μ. την οποία είχα βοηθήσει σε προβλήματα υγείας πολλά χρόνια πριν, όταν υπηρετούσα στο «Λαϊκό» (πρώην «Βασιλεύς Παύλος»). Την ιστορία την έχω ξαναγράψει και γίνομαι κουραστικός, όμως αξίζει τον κόπο να μάθετε το… περιεχόμενο του χαρτοκιβωτίου: ελιές (έτοιμες προς… βρώσιν), σύκα παραγεμισμένα, ένα λαδοτύρι, ένα μεγάλο μπουκάλι ούζο Mini,τυροπιτάκια και μηλοπιτάκια!...

Σημασία έχει όχι τόσο το περιεχόμενο όσο η χρονική διάρκεια που έρχεται το δώρο (30-40 χρόνια, κάθε χρόνο).

Και έρχομαι στη Novartis και στο… κατάντημά μας: Διάγω το 76ο έτος της ηλικίας μου και έλαβα μέρος σε τριψήφιο αριθμό συνεδρίων κλπ. ιατρικών συναντήσεων, πολλά εκ των οποίων τα διοργάνωσα. Ένα από αυτά που διοργάνωσα στην πατρίδα μου τη Χίο, κόστισε 46.400.000 δρχ. Για να καταλάβει ο αναγνώστης, τα Συνέδρια διοργανώνονται μεν από άτομα, πίσω (ή μπροστά, αν προτιμάτε) από αυτά όμως υπάρχουν εταιρείες που αυτές (με το αζημίωτο βέβαια) τραβάνε το… «κουπί» (αλλη­λογραφία, γραμματειακή υποστήριξη, έκδοση εισιτηρίων, ξενοδοχειακά έξοδα, προγράμματα, φιλοξενία εξεχόντων ατόμων κλπ. κλπ.). Αυτά τα έξοδα καλύπτονταν (είτε μας αρέσει είτε όχι) από διάφορες εταιρείες, φαρμακευτικές, κατασκευαστικές (εργαλείων και ιατρικών μηχανημάτων) κλπ. κλπ. Βέβαια αν κάποιος ήταν κλέφτης, στη διαδρομή αυτών των εξόδων μπορούσε να… πλουτίσει!... Μέρος των εξόδων καλύπτονταν από «εγγραφές συμμετοχής» και από χορηγούς (και ευτυχώς στη Χίο έχομε – ακόμα – αρκετούς).

Για να επανέλθω όμως στο Συνέδριο της Χίου (στο οποίο ΔΕΝ συμ­μετείχε η Novartis) «μπήκα μέσα» (μου έλειψαν) 6.000.000 δρχ. (έξι εκα­τομμύρια δραχμές), τα οποία τα κάλυψαν ευκατάστατοι συμπατριώτες μας κι έτσι δεν πέρασα το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή. Βέβαια από την αγωνία έβγαλα τις πρώτες άσπρες τρίχες μου στους κροτάφους.

Για να τελειώσω με το συγκεκριμένο Συνέδριο, η συμμετοχή (η κρατική βοήθεια αν προτιμάτε) της Πατρίδας μας (του Ελληνικού Κράτους) ήταν μόνο… 200.000 δρχ. (διακόσιες χιλιάδες δραχμές)!...

Και (επανέρχομαι) στο… σκάνδαλο της Novartis. Η εν λόγω εταιρείαλοιπόν πλήρωνε (δωροδοκούσε) κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς, διοικη­τικούς, κλητήρες και προέδρους, για να προωθούν τα προϊόντα της! Και βέβαια μέχρι κάποιο σημείο το καταλαβαίναμε όλοι μας. Όμως το συγκε­κριμένο σκάνδαλο δεν είναι σημερινό. Μήπως η εμφάνιση εκ νέου του… «Μακεδονικού» (Σκοπιανού, αν προτιμάτε) προβλήματος αποβλέπει στην απομάκρυνση του μυαλού μας από τη «Μακεδονία», διότι (όπως υποστηρίζεται) ξαφνικά θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων; Λέω, μήπως; (!...)

Και σαν να μην έφτανανόλα αυτά, ξαφνικά πάμε να «αποδείξομε» ότι… «τα Ίμια είναι Ελληνικά». Δεν έγινε τίποτε σπουδαίο, «να μόνο ολίγο σας… χαϊδέψαμε τον… ποπό», έτσι σκέφτηκαν οι Τούρκοι, στην κυριολεξία, όποιος είναι… ναυτικός (1) με καταλαβαίνει!...

Αγαπητοί Αναγνώστες (και Αναγνώστριές) μου,

Κάποιοι μας δουλεύουν. Διερωτώμαι λοιπόν, ποιοι δουλεύουν ποιους. Εγώ δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο και δεν πολιτικολογώ. Όμως κάποιοι «ανακάλυψαν σήμερα την Αμερική». Δεν λέω να μην τιμωρηθούν όσοι τα πιάνουν (και δεν εννοώ μόνο τους γιατρούς, ούτε τους εξαιρώ), αλλά προς Θεού: μην υποτιμούν οι «Προύχοντες» το νοητικό μας επίπεδο! Οι δε Σκοπιανοί (οι οποίοι έγιναν γείτονές μας τον 7ομ.Χ. αιώνα) αν επι­μένουν ότι είναι Έλληνες, ας υποβληθούν σε εξέταση DNA. Και αν είναι θετικοί, τότε να τους… «φιλοξενήσουμε» (ακόμα και οι Τούρκοι – όταν είναι στα καλά τους – μας αποκαλούν «καρντάσια»).

Άντε και Καλή Σαρακοστή (συγχωρείστε με αδέλφια μου αν… το παρατράβηξα (2).

 

 1. Υπήρξα κι εγώ… πάλαι ποτέ, ολίγον ναυτικός.

 2.  Έλληνες (και Ελληνίδες): Γρηγορείτε! 3.000 (τρεις χιλιάδες) νησιά, νησίδες και βραχονησίδες υπάρχουν στις θάλασσές μας (τα 300 κατοικούνται ή είναι κατοικήσιμα!...).

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ