4.12.2017 9:38

Γίναμε όμηροι του προσφυγικού γιατί επιλέξαμε το ρόλο του παθητικού θεατή *

Υπάρχουν δεδομένα στην προσφυγική κρίση που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, προκειμένου να προτείνει λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Ποια είναι αυτά:

1ον- Ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά, που πλέον για κάποιους είναι επιλογή.

Η μεγάλη πλέον πλειοψηφία όσων έρχονται στη χώρα μας δεν είναι πρόσφυγες ούτε έχουν το προφίλ του πρόσφυγα. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν πολιτικό άσυλο. Οι χώρες τους δεν τους δέχονται πίσω, το έχουμε δει σε αποστολές ή σε προσπάθειες επαναπροώθησης προς το Πακιστάν για παράδειγμα.
Υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει. Ούτε αυτό όμως γίνεται γιατί υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις διαδικασίες και τις αποφάσεις που σχετίζονται με το άσυλο. Άρα διαμορφώνεται μια αδιέξοδη εικόνα και κατάσταση από τη στιγμή που αυτές οι διαδικασίες δεν κινούνται με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Να γιατί υπάρχει εγκλωβισμός.

2ον- Ο μακροχρόνιος εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας και η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου για σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα.

Τα βόρεια σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να στέλνουν στην Ελλάδα και άλλους, στα πλαίσια της Συμφωνίας Δουβλίνο.

Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη να ξεκινήσει στη χώρα μια μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση. Τι θα κάνει η Ελλάδα με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Πόσους αντέχει να φιλοξενήσει; Πόσοι από αυτούς μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία;
Έχει το πολιτικό σύστημα το σθένος αλλά και την αποφασιστικότητα να συνεννοηθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και να αντιμετωπίσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα το μεταναστευτικό;
Κάποιοι πρέπει να πουν αυτές τις αλήθειες στους πολίτες.

3ον- Η Ελλάδα καθίσταται όμηρος της Τουρκίας, που ανοίγει ή κλείνει τη στρόφιγγα, αλλά και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμηρος όμως καθίστασαι όταν επιλέγεις το ρόλο του παθητικού θεατή. Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα ήταν απούσα από τη διαμόρφωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ θα έπρεπε να επιδιώξει να μεταφερθεί το βάρος του ελέγχου και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε τουρκικό έδαφος.

Όποιος έφτανε σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό έδαφος δεν θα είχε τη δυνατότητα μετεγκατάστασης, η διαχείριση και οι αιτήσεις ασύλου έπρεπε να γίνονται σε τρίτες χώρες. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα ήταν απούσα. Ένα διάστημα μάλιστα κυριαρχούσαν και ιδεοληψίες περί ανοιχτών συνόρων, που είδαμε τελικά που οδηγούν.

Τα τρία αυτά δεδομένα επιβάλλουν άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ αρνητικές καταστάσεις.

Τι πρέπει να γίνει:

1ον- Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και να εγκαταλειφθούν σκέψεις ή πρακτικές για να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων εκεί.


2ον- Επιτάχυνση της επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών προς την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο μέσα σε ένα χρόνο να έχουν γίνει μόνο 1000 επαναπροωθήσεις από όλη την Ελλάδα προς την Τουρκία.


3ον- Αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, η οποία σήμερα ούτε υπάρχει, ούτε τηρείται, ούτε εφαρμόζεται. Αναλογική κατανομή που πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.


4ον- Πλήρης στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου, έστω και με υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αν απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να κατατεθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.


5ον- Δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης για όλους και προστασίας για όσους, αποδεδειγμένα, θεωρούνται ή θα κριθούν ως πρόσφυγες.

Όλα αυτά δεν εξαρτώνται από τους Δήμους αλλά από την κεντρική εξουσία. Και επειδή είμαι ρεαλιστής, δεν είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη. Επειδή όμως είμαι και πραγματιστής, δεν έχω καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό, δέχεται 1.200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα, καταφέραμε όμως με τις δικές μας δυνάμεις να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας ως τουριστικός προορισμός. Γιατί αυτό είμαστε και αυτό θα παραμείνουμε.

Όσοι είναι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται με ταχύτερες διαδικασίες από τα νησιά μας. Διαφορετικά, προειδοποιώ ότι στα νησιά του Αιγαίου θα προκληθούν συγκρούσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε, κανείς δεν θα μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Και αυτό ισχύει για όλους.

 

*Απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Κυρίτση στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στα Γιάννενα.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ