15.1.2018 12:26

 ΕΠΑΛ: Μια συνειδητή επιλογή

 Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει και αυτών που έχουν προγραμματισθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή έγιναν  ήδη  θεσμικές αλλαγές στη δομή των ΕΠΑΛ ,αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών , συγγραφή νέων βιβλίων, ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού και  διεύρυνση των προγραμμάτων μαθητείας. 

‘Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση του μαθητικού δυναμικού, τόσο στη βασική δομή των ΕΠΑΛ όσο και στο νέο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης μαθητείας.

Μια σειρά από νομοθετήματα και πρωτοβουλίες του Υπουργείου παιδείας για την ποιοτική αναβάθμισή της Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτισης βρίσκονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Η Αύξηση του ειδικού  ποσοστού εισαγωγής από   1% σε 5% στα Πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. 
  • H ίδρυση Κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης στα ΑΕΙ ,στα οποία θα παρέχονται διετή προγράμματα εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ,

Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι δυνατότητες που δίνονται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ για συνέχιση των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με περισσότερους και ποιοτικότερους τρόπους.

Η Επαγγελματική εκπαίδευση για τους μαθητές πρέπει να είναι επιλογή και όχι ανάγκη. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να αλλάξουμε πρώτα νοοτροπίες και πρακτικές που ήθελαν τα ΕΠΑΛ σχολεία β΄ επιλογής.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν πρέπει να αισθάνονται μειονεκτικά αλλά να διεκδικούν ισότιμα τα δικαιώματά τους στη γνώση, στη ζωή και στο μελλοντικό τους επάγγελμα.

Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων μπορεί να αναδεχθεί μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες και τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία και αποτελεί διέξοδο από την κρίση.

Ως εκπαιδευτικός επαγγελματικής εκπαίδευσης θυμάμαι πολύ καλά πως λειτουργούσαν τα επαγγελματικά λύκεια τα προηγούμενα χρόνια  και τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν η επαγγελματική εκπαίδευση από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα  το 2013 με την κατάργηση τομέων και την διαθεσιμότητα- απόλυση από τους Κ.Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλο 2,500 εκπαιδευτικών.Επιλογή τους ήταν η απόλυση των εκπαιδευτικών και στόχος η παράδοση των πιο δημοφιλών τομέων στα ιδιωτικά ΙΕΚ και σταδιακά το κλείσιμο των ΕΠΑΛ.

Αυτά έγιναν από την   ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα ΕΠΑΛ και δεν ξεχνιούνται.

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αποτελούν μέρος ενός του Στρατηγικού Σχεδιασμού  για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή της, ώστε να καταστεί μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους νέους και τις νέες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ