20.9.2017 12:15

Ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των παιδιών

Από πολύ μικρή θυμάμαι, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, παιδιά ρομά που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο να περιφέρονται στους δρόμους. Αυτή ήταν μια συνηθισμένη εικόνα και  φαινόταν απόλυτα φυσιολογική  μιας και κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε γι αυτά τα παιδιά, αντιθέτως  ένα ολόκληρο σύστημα βολευόταν και διαιώνιζε την κατάσταση αυτή. Βόλευε μάλλον, αντί να έχουν φωνή και δικαιώματα, συνολικά οι ρομά να αντιμετωπίζονται ως περιθωριακοί. Τα χρόνια πέρασαν και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  δεν ασχολήθηκε όχι μόνο με το δικαίωμα στην εκπαίδευση των ρομά αλλά και στην προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης τους.

Στη σημερινή πραγματικότητα η αναγκαιότητα ένταξης όχι μόνο των  ρομά αλλά και  των προσφυγόπουλων και όλων των παιδιών των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, είναι επιβεβλημένη.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο οφείλει να σέβεται, να  προστατεύει και να  προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και, πολύ περισσότερο, κάθε προσφυγόπουλο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Η διασφάλιση του δικαιώματος των νεοεισερχόμενων στη χώρα ανήλικων προσφύγων στην εκπαίδευση υπήρξε από τις αρχές του 2016 βασικό μέλημα του Υπουργείου Παιδείας.

Ένα από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν είναι ότι  μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά 2016-2017 πολλά παιδιά που βρίσκονται για πολύ καιρό με τους γονείς τους στα νησιά του Αιγαίου δεν απέκτησαν πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να μην χάνουν αυτά τα παιδιά άδικα χρόνια από τη ζωή τους. Χωρίς εκπαίδευση τα παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν όλα όσα δικαιούνται και να ζήσουν χωρίς ίσες ευκαιρίες όπως ΄θα έπρεπε.

 

Το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας έτσι ώστε όλα αυτά τα παιδιά να διαβιούν σε συνθήκες ηρεμίας, ομαλότητας και σταθερότητας στη ζωή τους.

Το σχολείο είναι ο βασικός πυλώνας κοινωνικοποιήσης και προετοιμασίας ένταξης στην κοινωνία αργότερα. Η ευθύνη για μια κοινωνία ώριμων και υγειών πολιτών ανήκει σε όλους μας.

Γιατί  όλοι μας έχουνε ευθύνη για την κοινωνία που έχουμε.

Γιατί είναι υποχρέωση μας να μην συνεχίσουμε να δεχόμαστε παιδιά να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού εκτός από το σχολείο.

 

 

  •  
  •  

Άρθρο1 (350x365)

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ