25.1.2021 8:12

Ένα αντίο στον σπουδαίο Sinclair Hood

Ο S. Hood με τον J. Boardman στο σπίτι του πρώτου στην Κορνουάλη τον Οκτώβριο του 2012, μετά τη Διημερίδα για τα «100 Χρόνια Αρχαιολογικής Έρευνας στη Χίο». Τη φωτογραφία μου απέστειλε ο J. Boarman.

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 έφυγε πλήρης ημερών, λίγο πριν τα εκατοστά τέταρτα γενέθλιά του, ο σπουδαίος Βρετανός αρχαιολόγος Sinclair Hood. Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1917 στο Κομπ της Ιρλανδίας, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λονδίνο. Σε ηλικία μόλις δύο χρόνων, λίγο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασε τον πατέρα του που υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό. Νεαρός έφηβος μετακόμισε με τη μητέρα του στην Κορνουάλη. Φοίτησε στο περίφημο Harrow School και σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1947 ως φοιτητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, της οποίας διετέλεσε αρχικά υποδιευθυντής (1949–1951) και στη συνέχεια διευθυντής (1954–1962). Μεταξύ των ετών 1952–1955, συμμετείχε ως διευθυντής στην αποστολή της Σχολής στη Χίο και μαζί με τον επίσης επιφανή αρχαιολόγο, John Boardman, διενήρηγησαν ανασκαφές στο Εμποριό και επιφανειακές έρευνες σε όλο το νησί.

Η ανασκαφική έρευνα στο «Καστρί», στη μικρή χερσόνησο που κλείνει από νότια το φυσικό λιμάνι του Εμποριού, έφερε στο φως τα λείψανα σημαντικού προϊστορικού οικισμού, που σχεδιάστηκαν από τον συνεργάτη και φίλο του Hood αρχιτέκτονα Michael Ventris, τον άνθρωπο που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Γραφή Β. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτών ήταν που συνδέθηκε στενά με την αρχαιολόγο και σύντροφο της ζωής του, τη Rachel Hood.

Ο Hood ερεύνησε επίσης τάφους της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στα Δότια, μυκηναϊκούς τάφους στον Ψάρωνα Εμποριού και έναν υστερορωμαϊκό τάφο στα Βρουλίδια, ενώ εντόπισε προϊστορικές αρχαιότητες σε πολλές περιοχές της Χίου, όπως στον Άγιο Ισίδωρο Συκιάδας , στον Ανεμόμυλο και στα Λευκάθια της Βολισσού, στην Ελίντα, στον Ναγό, στην Ερινά της Καλαμωτής, στο Καστρί του Ψελλού, στα Φανά, στους λόφους του Πέτρανου και του Τρύπανου στους Ολύμπους, και σε λόφο προς το Πασαλιμάνι Μεστών. Μεγάλη παρακαταθήκη για την αρχαιολογική επιστήμη και τη Χίο αποτελεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών, αλλά και του υλικού από τα σπήλαια στο Άγιο Γάλας που ανέσκαψε το 1938 η Βρετανίδα αρχαιολόγος Εdith Eccles, αλλά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε δεν της επέτρεψαν να δημοσιεύσει.

Τον Sinclair Hood είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά το 2006 στην Οξφόρδη, στο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του George Forrest. Συζητήσαμε για την περίοδο που έζησε και εργάστηκε στη Χίο, για τις ανασκαφές στο Εμποριού και άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίσθηκαν στο νησί. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (ήταν ήδη 90 ετών) διατηρούσε έναν νεανικό θα έλεγε κανείς ενθουσιασμό και αίσθηση του χιούμορ και ήταν εγκάρδιος και καταδεκτικός. Δεν θα λησμονήσω τα λόγια του: «Η επιφανειακή έρευνα, με την οποία διάλεξες να ασχοληθείς, είναι δύσκολη, όχι μόνο γιατί είναι κοπιαστική, αλλά γιατί πρέπει να εξασκηθείς να βλέπεις και να διακρίνεις αυτό που οι άλλοι απλώς κοιτούν». Η προσφορά του θα παραμείνει ανεξίτηλη και η μνήμη του αιώνια μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο που μας κληροδότησε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ