28.7.2020 10:17

Η σημασία της ταπεινότητας στην πολιτική

Τόσα χρόνια στην ακαδημία, συναναστρεφόμενος με ανθρώπους πολύ πιο έξυπνους από εμένα, είχα συνηθίσει να εργάζομαι σε ένα κλίμα αποδοχής, συνεργασίας και ταπεινότητας. Όλοι οι καθηγητές και οι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων διακεκριμένων ερευνητών και νομπελιστών, συνεργάζονταν με σεβασμό σε κοινές μελέτες και ποτέ δεν υποτιμούσαν ο ένας τον άλλον. Πάντα ενθάρρυναν και καλλιεργούσαν το διάλογο μεταξύ τους. Ήταν ταπεινοί και πίστευαν στο «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

Όμως, στη σύγχρονη πολιτική της Ελλάδας, βλέπω να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κάθε πολιτικός έχει τεράστια αυτοπεποίθηση, παρά την ανεπαρκή εκπαίδευση και τις λίγες γνώσεις του και νομίζει ότι τα ξέρει όλα ή τουλάχιστον ότι τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους. Δυστυχώς, αγνοεί τους πολίτες, αποφασίζοντας και διατάζοντας, δήθεν για το καλό τους.

Αυτή βέβαια είναι μια εσφαλμένη οπτική και μεθοδολογία για την πολιτική, καθώς και για όλα τα είδη εργασίας. Για να πάει μια χώρα μπροστά οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν με ταπεινότητα, να ακούνε τους συμβούλους τους, καθώς και τους ίδιους τους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει διάλογος στην κοινωνία γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Καλό είναι να ακούμε τους γύρω μας, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και με αυτό τον τρόπο, να προοδεύουμε μαζί.

Να θυμόμαστε και να μας καθοδηγεί η εξής εξίσωση:

Ego = 1/Knowledge

Μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η γνώση μας, τόσο μικρότερο είναι το εγώ μας (η αυτοπεποίθηση μας, η πίστη στο δίκιο των ιδεών μας, κτλ.). Όσο μικρότερη είναι η γνώση μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το εγώ μας.

Αν το σκεφτούμε λίγο μπορεί να μας φανεί και λογικό. Όσο πιο πολύ μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο λίγα ξέρουμε.

Στους πολιτικούς μας λοιπόν, προτείνω ταπεινότητα, διάλογο και συνεργασία. Και όπου και αν είναι εφικτό, στροφή στο διάβασμα και τη μελέτη.

Βέβαια, αυτό ισχύει για όλους μας. Διότι μπροστά μας υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος πληροφοριών, ιδεών, εμπειριών και γνώσεων που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Οφείλουμε να τον αναζητήσουμε και να τον μοιραστούμε με ταπεινότητα.

Απόστολος Πίττας

Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος

M.Sc., Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics

M.Sc., Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne

M.A., Εθνικής Άμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics

B.A., Οικονομικών, Columbia University

B.A., Πολιτικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας, City University of New York

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ