28.7.2018 12:37

Η παιδεία και η αλλαγή νοοτροπίας ασπίδα σε κάθε μορφή εκφοβισμού

Η Αυτοκτονία ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού είναι αδύνατο να μην μας συγκλονίσει και να μην σκεφθούμε ότι η  ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης από την πλευρά της πολιτείας, του σχολείου, της οικογένειας για την αντιμετώπιση ενός τόσο επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου είναι επιβεβλημένη.

Ο  Εκφοβισμός ως γεγονός δεν είναι καινούργιο και δεν έχει  αξιολογηθεί ανάλογα της σοβαρότητας του. Η επανάληψη, καθώς και το ότι γίνεται με πρόθεση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Οι μορφές που παίρνει είναι πολλές: σωματική(χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), λεκτική (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), κοινωνική(διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα) και ηλεκτρονική(εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο.

Δεν είναι άγνωστα τα περιστατικά όπου  μικρά παιδιά στην γειτονιά ή στο σχολείο, γελούν και κοροϊδεύουν ένα άλλο παιδί ή αρνούνται να παίξουν μαζί του απομονώνοντας το και κάποιες φορές χειροδικούν. Αυτά όλα συμβαίνουν και δυστυχώς  πολλές φορές τα αφήνουμε να περνάνε-ενώ τα βλέπουμε-Με  άλλα χαρακτηριστικά η  ηλεκτρονική μορφή του εκφοβισμού ,αφού δεν είναι ορατή από άλλους και πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνη.

Αμφισβητεί κανείς ότι αυτή είναι η αρχή μιας βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς στο μέλλον; Εδώ ξεκινούν όλα και θα μπορούσαν και να σταματούν αν οι μεγαλύτεροι  είχαν την παιδεία και την ευαισθησία και αν η κοινωνία μας γενικότερα είναι τέτοια που να απομονώνει τέτοιες συμπεριφορές. Πρώτος στόχος και πρώτη προτεραιότητα της παιδείας του νέου ανθρώπου πρέπει να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντί αυτού συνηθίζεται η επιλεκτική ακοή και όραση και όταν γίνει το <<κακό>> θυμόμαστε ότι<< κάτι κάπου ακούσαμε>> αλλά δεν του δώσαμε σημασία γιατί ως συνήθως δεν το αξιολογήσαμε σωστά.

Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ