6.7.2018 11:29

Η έξοδος από το μνημόνιο και η αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών

Η επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια ,μαζί με τη ρύθμιση του χρέους ,δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση την δυνατότητα για την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων με αριστερό πρόσημο, έχοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ,την καλυτέρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και ειδικότερα των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων που έχουν  πληγεί περισσότερο από την πολυετή κρίση.

Αυτή την πολυετή κρίση που την δημιούργησαν οι πολιτικές επιλογές   που εφάρμοσαν στη χώρα για δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με όραμα και σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με στρατηγική για την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμούς, δουλειές πλήρους απασχόλησης, αποτελεσματικό και πλήρες κοινωνικό κράτος και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας παρέλαβε μια οικονομία κατεστραμμένη, με ανεργία στο 27%, ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση και κατεστραμμένο το ¼ του πλούτου της χώρας. Συνθήκες που προκύπτουν, ύστερα από έναν πόλεμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι  ο προϋπολογισμός για την πρόνοια  ήταν 790 εκατ. ευρώ, ο χαμηλότερος στην Ευρώπη,  έγινε 1,83 δισ. ευρώ το 2018 και θα φθάσει στα 3 δισ. ευρώ το 2018.

Η Αναφορά στην προγενέστερη κατάσταση δεν γίνεται σε καμία περίπτωση ως άλλοθι απέναντι σε όσους πιστεύουν σε <<θαύματα>> από  μια κυβέρνηση τριών χρόνων ,αλλά ως μια πραγματικότητα που πρέπει να λέγεται για να υπενθυμίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονταν η χώρα μας. Πολλές φορές ακούγοντας ή διαβάζοντας ειδήσεις,σχόλια και γενικότερα δημόσιες τοποθετήσεις, αρχίζω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ <<κυβερνούσε>>από συστάσεως Ελληνικού κράτους και εγώ δεν το είχα καταλάβει.

Σε αυτό το  ασφυκτικό περιβάλλον και με την επιτροπεία των δανειστών ,η επιλογή της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους ,η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων,η  άρση των αποκλεισμών απέναντι στην λογική της πλήρους κατάλυσης της κοινωνικής προστασίας που  επιδίωκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές , για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και από εδώ και πέρα με μεγαλύτερη άνεση ,πολιτική επιλογή και στόχος.Η Διαφορά πολιτικών επιλογών είναι δεδομένη και σαφέστατα διαφορετική.Ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζεται και μεροληπτεί υπέρ των αδυνάτων, των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με περισσότερη άνεση και ελευθερία κινήσεων .

Το βασικότερο για να νοιώσει ο πολίτης διαφορετικά  και να αρχίσει να ελπίζει είναι η αντιστροφή της καθημερινότητας του. Αυτό μεταφράζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε όλους τους τομείς-υγεία,παιδεία,εργασία,συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες,αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις,ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την τήρηση της νομιμότητας από όλους τους πολίτες-ανεξαρτήτως οικογενειακών και πολιτικών τζακιών που κυριαρχούσαν με το προηγούμενο καθεστώς-πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά σε οτιδήποτε.

Η Άποψη ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά και σπουδαία κατά την γνώμη μου δεν είναι σωστή.Απλά πράγματα χρειάζονται που όμως θα είναι στοχευμένα και θα δώσουν ανάσες.Τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει πολλές,όπως οι επιστροφές στους ασθενέστερους από τα πλεονάσματα σε μορφή κοινωνικού μερίσματος,το ΚΕΑ,η πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία  και η κατάργηση του 5εύρω, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για χιλιάδες παιδιά δωρεάν (από 79.000 το 2015 σε 120.000 φέτος), επιδότηση ενοικίου για 1.300.000 πολίτες ,το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά,η επαναφορά της 13ης σύνταξης που έχει  ήδη ενταχθεί στον μεταμνημονιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης κλπ

Όλα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά  και να χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να αισθανθούμε την καθοριστική διαφορά, δείχνουν όμως την πρόθεση και τις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης και πολύ περισσότερο ότι όλα αυτά που σκοπίμως κρύβονται ή διαστρεβλώνονται έγιναν μέσα σε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον  και υπό καθεστώς επιτροπείας.

Ανεξάρτητα  από την πολιτική άποψη που έχει ο κάθε πολίτης φαίνεται ποιοι νοιάζονται και ποιοι υποκρίνονται.

Γιατί όλοι αυτοί που υποκρίνονται και δίνουν <<τα  ρέστα τους>> ,στα κανάλια καθημερινά είναι γνωστοί ,το ίδιο οι πολιτικές που ακολούθησαν και τα έργα που έκαναν.Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία,το μέτρο και την λογική.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ