10.1.2020 15:47

Η εγκληματική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΝΔ και η απαράδεκτη κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου

Σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Ως Ευαίσθητο και συγχρόνως παγκόσμιο ζήτημα δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιμετωπίζεται με μικροπολιτική σκοπιμότητα, ελαφρότητα και ανούσια λόγια. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, τους όρους και τις συνθήκες διαβίωσης και κάποιες φορές την επιβίωση τους.

Η Κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου αιγαίου είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη, επικίνδυνη και μας υποτιμά ως χώρα και ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση,το γνωρίζουν πλέον οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα του μηδενικού σχεδιασμού και της εγκληματικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης της ΝΔ. Θυμόμαστε όλοι τις αντιδράσεις και την ασταμάτητη κριτική και στοχοποιήση  από την  ΝΔ ως αντιπολίτευση στην  κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ, την καθημερινή αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ που σήμερα κάτι ψελλίζουν αναγκαστικά.

Αυτό όμως που ισχύει αλλά επικαλύπτεται ή υποτιμάται σκόπιμα, είναι η κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο κομμάτι της Μεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς πολλά λόγια το απόλυτο τίποτα και συγχρόνως είχε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή και πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση με ανεξέλεγκτες καθημερινές ροές στα νησιά μας. Θυμόμαστε τότε τι λέγονταν ολημερίς και τι κριτική ασκούνταν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Καμία ανοχή, καμία διάθεση καλοπροαίρετης κριτικής. Το προσφυγικό -,μεταναστευτικό ήταν από τα θέματα που χρησιμοποιήθηκαν όσο περισσότερο γίνονταν για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον φέρουν απέναντι από τις τοπικές κοινωνίες λέγοντας μονότονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που έρχονται οι πρόσφυγες εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί .

Σε αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε το αυτοτελές υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, έγιναν προσπάθειες και η  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έτοιμο ένα συνολικό σχέδιο, ως το τέλος του 2019, επαρκώς σχεδιασμένο, ενώ και για  το 2020  υπήρχε ανάλογη προετοιμασία. Επίσης παραδόθηκε  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση  ήταν να  καταργήσει  το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το   εντάξει   στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού για την ΝΔ , εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας ,κάτι που ξεφεύγει απολύτως από την λογική της  αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών.

Όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ,καμία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και στην κυριολεξία επικρατεί το απόλυτα χάος. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιούργησαν έχουν προαναγγείλει κλειστά κέντρα –φυλακές στα νησιά μας και ούτε λίγο  ούτε πολύ από την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα τους αποφάσισαν να μας καταστρέψουν να ζούμε σε νησιά-φυλακές.

Αυτοί που προεκλογικά ωρύονταν για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνοντας τους κατοίκους για τα ψηφαλάκια  και  τάζοντας τους ότι θα φύγουν όλοι.

 Σήμερα στην Χίο είναι πάνω από 7000 άνθρωποι ,προσπαθώντας να επιβιώσουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο κρύο και την λάσπη της βροχής. Τόσοι περίπου θέλουν να είναι μέσα στην φυλακή που σχεδιάζουν  όπου να ναι ακόμα και σε μέρη που δεν ζει άνθρωπος ούτε χειμώνα μα ούτε καλοκαίρι, αγνοώντας  όλη την τοπική κοινωνία που αρνείται να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα. Αυτή την τοπική κοινωνία που χρησιμοποιούσαν και  στο πέρασμα ενός κοντέινερ για να δουλέψει καλύτερα η υπηρεσία  ασύλου έκλεινε δρόμους. Αυτή την κοινωνία που σέβονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και υπολόγιζε σήμερα επιδεικτικά η ΝΔ απαξιώνει και περιφρονεί.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στον πανικό και την θολούρα,για να μας πείσει ότι κάτι κάνει συσκέπτεται «δήθεν» ,με φορείς και αυτοδιοικητικούς για να μας σερβίρει ως αναγκαστικό το μόνο που ήθελε και μπορούσε να κάνει τις φυλακές .Άλλωστε αυτή είναι η ακροδεξιά αντίληψη τους, έτσι αισθάνονται για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες. Για τους μεν πλήρη απαξίωση κάθε κανόνα δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις τοπικές κοινωνίες μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουμε καιρό.

 Πλήρης απαξίωση που επιβεβαιώνει το δόγμα της ΝΔ<< αποφασίζομε και διατάζομε>> .

Άλλωστε, ξεχνάμε εύκολα, εδώ ψήφισαν την ΝΔ αυτοδύναμη που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής στα ψεματάκια του προσφυγικού θα κολλήσουμε. Φθάνει που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ.    Όλα τα άλλα φτιάχνονται.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ