24.5.2019 15:29

Δίνουμε στο Δήμο ηγετικό ρόλο στην καθημερινότητα μας.

Η μακρόχρονη θητεία σε κομβική θέση σε ένα πολιτικό γραφείο σε υποχρεώνει, στο τέλος της ημέρας, να παραδεχθείς το στρεβλό τρόπο της Ελληνικής διοίκησης. Ίσως, τη γενεσιουργό αιτία του πως φτάσαμε ως εδώ.

Στις Ευρωπαϊκές χώρες οι μονάδες Αυτοδιοίκησης διαθέτουν στρατηγικό χαρακτήρα. Πρωτοβάθμια αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα καθημερινότητας του δημότη και σε περιφερειακό επίπεδο αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ανάπτυξης.

Στη χώρα μας ένα πολιτικό σύστημα που επιθυμεί να κρατά δέσμιο του τον πολίτη, για να του δημιουργεί την υποχρεωτικότητα της πελατειακής σχέσης, είναι πια επιβεβλημένο να αλλάξει. Στα χρόνια παρουσίας μου στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Πίττα διαχειρίστηκα 8.500 ανθρώπινα αιτήματα. Κάποια με την υπερβολή στην έκφραση τους, τα περισσότερα ως συνεπακόλουθα της τυρρανικής επιβολής του βαθέως κράτους σε κάθε επαφή του πολίτη με την απρόσωπη δημόσια διοίκηση. Ζητήματα που, αν δεν αντιμετωπίζονταν τότε, θα είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα πίστης των πολιτών στο κράτος δικαίου, πυλώνα μιας σύγχρονης πολιτείας.

Από τη θητεία μου αυτή νοιώθω σήμερα την ικανοποίηση για την επιμονή μου στην Αξιοκρατική επιλογή στελεχών σε κομβικές θέσεις, όπως για την Καρδιολογική του Νοσοκομείου μας ή το Λιμενικό Ταμείο.

Ειδικότερα, όταν μου ζητήθηκε από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον Οκτώβριο του 2004 να προτείνουμε τρείς υποψηφίους για την επιλογή προέδρου σ΄αυτό προτείναμε ανεπιφύλακτα τον Σταμάτη Κάρμαντζη και μόνο αυτόν μετά από προσωπική μου εισήγηση καθώς είχαμε την βεβαιότητα για το ακέραιο του χαρακτήρα του και το έργο που θα προσέφερε. Η επιλογή μας δικαίωσε. Όταν παρέλαβε υπήρχαν υποχρεώσεις 500.000 ευρώ και όταν παρέδωσε μετά από επτά χρόνια, υπήρχε πλεόνασμα 2.000.000 ευρώ. Αλλά πάνω απ’ όλα το έργο του είναι μετρήσιμο και αποδεδειγμένο. Εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο κεντρικό λυμένα Χίου και έργα ανάπλασης σ’ αυτόν καθώς επίσης και σε όλα τα λιμάνια και τα λιμενικά καταφύγια του νομού.

Μια μικρή συμβολή στο όνομα της αξιοκρατίας, με μοναδικό κριτήριο ποιος μπορούσε να προσφέρει περισσότερα την κατάλληλη στιγμή. Αυτοί οι δυο άξονες κινούν και σήμερα την επιθυμία συμμετοχής μου στα κοινά. Έντονη διάθεση να συμβάλω ώστε η Ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει και να παραχωρήσει ηγετικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση, το Δήμο και την Περιφέρεια. Να μην υποχρεώνει τον πολίτη να καταφεύγει, με τη ραγιαδίστικη αντίληψη, σε πολιτικά γραφεία διαιωνίζοντας ένα παλαιοκομματικό σύστημα ετών. Να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του από δομές κατάλληλες να τον υπηρετήσουν, στελεχωμένες με το πνεύμα της αξιοκρατίας και της πραγματικής δυνατότητας προσφοράς.

Στο Δήμο Χίου σήμερα χρειάζεται να αλλάξουμε αντίληψη. Κι αυτό θα συμβεί μόνο όταν εμπεδώσουμε την ανάγκη στον πολίτη αφενός κι όταν διεκδικήσουμε τον πραγματικό αυτοδιοικητικό μας ρόλο αφετέρου. Για αυτό ανταποκρίθηκα στο προσκλητήριο του Σταμάτη Κάρμαντζη και αυτούς τους στόχους επιθυμώ να υπηρετήσω. Ψιλά γράμματα για ορισμένους, πρωταρχικές διαπιστώσεις διοίκησης για όσους τη βίωσαν, την αξιολόγησαν και θέλουν πραγματικά να τη δουν να αποδίδει.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ