4.5.2020 13:08

Από την στήριξη στην αρπακτή

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας, με σειρά νομοθετημάτων και παρεμβάσεων οι οποίες είχαν σαφέστατο πρόσημο υπέρ των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, των ασθενέστερων ,των ευάλωτων και ευπαθών συμπολιτών μας ,ήταν δεδομένη η πολιτική επιλογή υπέρ αυτών των πολιτών. Όχι μόνο αυτών ,αλλά με ταξική μεροληψία υπέρ αυτών. Αυτό άλλωστε ήταν το αναμενόμενο από μια Αριστερή κυβέρνηση που κλήθηκε -συν τοις άλλης-να προσπαθήσει να  αλλάξει το παλιό κατεστημένο(πολιτικό και μιντιακό).Αυτό το κατεστημένο που σε όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ,έκανε την δουλειά που ήξερε καλά και κάνει και σήμερα.Χρησιμοποιώντας όλο το σύστημα που λυσσομανούσε επειδή είχαν κοπεί τα δωράκια και οι διευκολύνσεις,κατασκεύαζαν ψευδείς ειδήσεις,στοχοποιούσαν,υποτιμούσαν,παρίσταναν τους έξυπνους και σοβαρούς και φυσικά τους άριστους. Χρησιμοποιήσαν  ότι μπορούσαν για να ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά ένστικτα ακόμα και μετριοπαθών πολιτών, υποκρίθηκαν τους πατριώτες, τους θρησκόληπτους, τους άριστους.Ο μόνος στόχος και αυτό είναι ολοφάνερο ήταν όπως και παλαιότερα η εξουσία και η νομή της.Η εξουσία που τους έλειψε για 4 τέσσερα χρόνια και τρελάθηκαν από την στέρηση και το αλισβερίσι.

Εκτός όμως από τα νομοθετήματα, το βασικό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο ,να έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,να αφήσει  το μαξιλάρι των 37 δις. που διασφάλιζαν την σιγουριά και την ασφάλεια κινήσεων για το μέλλον.Αυτά όλα έγιναν με την βοήθεια όλων μας, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση. Ερχόμαστε, όμως στο σήμερα και στην διαχείριση όλων αυτής της «προίκας», που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι πολίτες της χώρας στην ΝΔ για να τα διαχειριστεί. Στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε με την πανδημία και την ανατροπή της ζωής μας πάρθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σπίτι μακριά από την εργασία μετά από απόφαση της κυβέρνησης.Συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι αναγκαία η λήψη περισσότερων  μέτρων  ενίσχυσης τώρα και όχι αργότερα ,όταν η οικονομία θα βρίσκετε σε μεγαλύτερη ύφεση. Από κυβερνητικά χείλη ακούγαμε ότι έχουν σχέδιο,ότι δε θέλουν να αγγίξουν το μαξιλάρι και ούτε λίγο ή πολύ υποτιμούσαν την σπουδαιότητα του τόσο μεγάλου ποσού που εξασφαλίσθηκε για την ομαλή πορεία της χώρας μας.Αποκαλύφθηκε όμως και πάλι από τους ίδιους ότι έχουν «βάλει χέρι», στο μαξιλάρι από τις Αρχές Απρίλη,ότι μας κορόιδευαν γιατί δεν ήθελαν να μάθουμε σε ποιες τσέπες πάει και ποια στόματα κλείνει.Σιγά-σιγά βλέπουμε και μαθαίνουμε, η πανδημία και το «μένουμε σπίτι», τους βόλεψε πάλι μια χαρά.

Από τα πιο κραυγαλέα, είναι  ότι η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης ανέρχεται σχεδόν ,στα 20 εκατομμύρια ευρώ,ενώ  υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου, τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ,υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν ενημερωτικά μηνύματα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σε υγειονομικό υλικό παρουσιάζουν  σημαντικές ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία.

Το γνωστό σκάνδαλο  της τηλεκατάρτισης και η απόσυρση άρον-άρον μετά την κατακραυγή και το  ξεμπρόστιασμα.Ως πρωταρχικό κριτήριο επιλογής για την κυβέρνηση ήταν , τα δωράκια , οι αδιαφανείς διαδικασίες και να μην ξεχνάμε την απαξίωση των επιστημόνων.

Εν μέσω πανδημίας ,κατατέθηκε και το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία με σαρωτικές αλλαγές για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης,για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.Στα πολύ «προοδευτικά» μεταξύ άλλων  είναι:  ότι  αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7 στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου,επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων ,αντικαθίσταται η κοινωνιολογία από τα λατινικά στην  θεωρητική κατεύθυνση, αξιολόγηση και το ηλικιακό όριο για τα ημερήσια ΕΠΑΛ.

Συγχρόνως ,έχουν ήδη ξηλωθεί σχεδόν όλα, όσα με κόπο και εν μέσω μνημονίων τα περισσότερα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρέφουμε και με το άλλοθι της πανδημίας περισσότερο, σε μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια και σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Ασφυκτιά  η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τον κίνδυνο λουκέτων να είναι προ των πυλών και επιστρέφουμε στα παλιά και γνωστά με την παραχώρηση στους ιδιώτες δομών της παιδείας, της υγείας.Να μην ξεχάσουμε βέβαια την κατάληψη των κυβερνητικών θέσεων από φίλους,συγγενείς,πολιτευτές και γενικά κολλητούς.Όσο αφορά την επιστημονική κατάρτιση και τα απαραίτητα προσόντα  για την κάθε θέση,αυτά ήταν θέμα συζήτησης επι ΣΥΡΙΖΑ,για την ΝΔ δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, είναι άπαντες άριστοι,ειδικοί.

Αυτοί κυβερνούν την χώρα μας ,με έπαρση,  αλαζονεία, αυταρχισμό, αδιαφάνεια, θεωρώντας την χώρα λάφυρο και την κυβέρνηση τσιφλίκι τους. Τους βοήθησε όμως και ο κόσμος που  έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς που χρεωκόπησαν την χώρα, μας έβαλαν στο μνημόνιο να ξανακυβερνήσουν και μάλιστα αυτοδύναμοι για να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να επικαλούνται ότι αυτή την εντολή έχουν.Λυπάμαι που το λέω αλλά είναι πικρή αλήθεια,ο λαός ξεχνά πολύ εύκολα και αφήνει το σύστημα να του θολώνει την κρίση

Σήμερα, όμως η διαπίστωση ότι δεν  είμαστε όλοι ίδιοι ,την οποία αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες  είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.Μετά από σχεδόν,10 μήνες διακυβέρνησης της χώρας  από την ΝΔ,είναι  τόσο έντονη  η αίσθηση του πισωγυρίσματος, του ξηλώματος, της αδιαφάνειας, της καταπάτησης δικαιωμάτων, της νομής της εξουσίας ,που μας υποχρεώνει να επαγρυπνούμε,να διεκδικούμε,να παρακολουθούμε αλλά πάντα να ελπίζουμε και να μην τους χαρίζουμε τα όνειρα μας.

 

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ