17.11.2016 11:20

Αλησμόνητες πατρίδες

Φαίνεται ότι τα κείμενά μου τα διαβάζουν και μη Χιώτες. Έτσι σε μια προσκυνηματική εκδρομή στον Κάλαμο Αττικής, στη Μονή του Σωτήρος, με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς μου (Πολύδροσο Αττικής), φίλος και γείτονας μου έδωσε ένα ποίημα για τις Χαμένες Πατρίδες, όπως ο ίδιος τις αποκαλεί, το οποίο το έγραψε «διότι του το ζήτησα εγώ!...». Ακολουθεί πιστή αντιγραφή του ποιήματος, το οποίο ξεκινάει άνευ τίτλου:

«Το ποίημα αυτό είναι συγκινητικό και θα πειράξει το στομάχι μας σαν δυναμίτης. Με πολλή αγάπη αυτούς τους στίχους έγραψα, διότι μου το ζήτησε ο φίλος μου ο γιατρός ο Τριπολίτης:

Ήμουν μικρός όταν έφυγα

δεν πρόλαβα τις ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ να γνωρίσω

αλλά ΤΑΜΑ έταξα στην ΠΑΝΑΓΙΑ

να με βοηθήσει να ξαναγυρίσω.

 

Και η Παναγιά με αξίωσε

στης Σμύρνης τα δρομάκια να ξαναπερπατήσω

και αντικρίζοντας τις γειτονιές όπου γεννήθηκα

δεν κατάφερα τα δάκρυά μου να κρατήσω.

 

Κλαίγοντας με πόνο μου λέει μια γιαγιά

που μαυροφορεμένη καθόταν έξω στην πεζούλα.

Εδώ άρχοντες γεννηθήκαμε και ζήσαμε

αλλά τα σπίτια μας τα κάψανε και μας τα πήρα ούλα.

 

Τώρα τον Χάρο τον παρακαλώ

να έλθει επιτέλους να με πάρει

να μη θυμάμαι τις συμφορές που ζήσαμε

γι’ αυτό θέλω να μου κάνει αυτή τη χάρη.

 

Πάψε γιαγιά και μην παρακαλάς

να έλθει να σε πάρει ο Χάρος.

Είσαι Ελληνίδα, αυτό ποτέ μην το ξεχνάς,

μονάχα δώσε φως, όπως δίνει του λιμανιού ο φάρος.

 

Το κορμί σου ίσωσε λοιπόν

και όρθια δώσε στους Νεώτερους Ελπίδες

τα λάθη των αχρείων πολιτικών πληρώνουμε

και αναπολούμε κλαίγοντας τις ΧΑΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.

 

Την Πόλη, το Τσεσμέ, το Αϊβαλή, τη Σμύρνη

μας λείπουνε και οι καρδιές πονάνε

ελπίζοντας ότι η προφητεία θα βγει Αληθινή

ότι πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι.

 

6η Νοεμβρίου 2016

Το αφιερώνω προσωπικά στον Φίλο μου τον Τάσο Τριπολίτη

[Υπογραφή]

Γεώργιος Ξενάκης»

 

 

Εγώ τι να πω, τι να γράψω και τι να σχολιάσω;

Ο φίλος μου ο Γιώργος ο Ξενάκης με τίμησε με την αφιέρωσή του και το καταπληκτικό είναι ότι όλα αυτά που γράφει τα… φαντάζεται, δεν πάτησε ποτέ τα Άγια Χώματα της Σμύρνης! Να σημειωθεί επίσης ότι τους στίχους τους γράφει αυθόρμητα (αυτόματα).[1]

Ψάχνοντας το «ιστορικό» του μαθαίνω ότι παράτησε τη Νομική Σχολή μετά το δεύτερο έτος σπουδών και ενώ ήταν από τους αριστεύσαντες φοιτητές, αυτός προτίμησε να «δοθεί» στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο (εμπορία κρεάτων, εισαγωγές και εξαγωγές). Παράλληλα έφτιαξε μια ευτυχισμένη οικογένεια με παιδιά και εγγόνια μαζί με την κοινωνικοτάτη και ωραιοτάτη σύζυγό του (Πρόεδρο του Σωματείου μας), η οποία είναι συνταξιούχος αεροσυνοδός της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Από πλευράς δικής μου, κλείνοντας, θα τονίσω πάλι ότι Σμύρνη δεν είναι μόνο το λιμάνι με τις πελώριες πολυκατοικίες του (ουρανοξύστες;) και τους υπέροχους δρόμους: αν ο επισκέπτης ακολουθήσει το δικό του ένστικτο, και όχι τους ξεναγούς, και επισκεφθεί περπατώντας στα σοκάκια (τα οποία είναι αριθμημένα), τις παλιές γειτονιές με τα παμπάλαια αρχοντικά τα οποία παλαιότερα βέβαια ήταν Ελληνικά, θα νιώσει ότι βρίσκεται στην Πατρίδα των προγόνων του. Δεν θα δει βέβαια εκκλησίες και σχολεία (έχουν μετατραπεί σε τζαμιά και πολιτιστικά κέντρα, π.χ. ο Αγ. Βουκόλος), αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά τους είναι αδύνατον να αλλοιωθούν.

Σήμερα (11/11/2016) γιορτάζει η ιδιαιτέρα μου Πατρίδα η Χίος την «απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό»[2]. Όμως ακούγοντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα(;) από πάνω μας τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα και βλέποντας να περνούν τα πολεμικά σκάφη των «φίλων» μας παραβιάζοντας καθημερινά σχεδόν τα χωρικά μας ύδατα, διερωτώμαι: είμαστε αφεντικά στον τόπο μας ή κάνομε το κορόιδο (κοιτάμε να ποιούμε την νύσσα), είτε για να μη χαλάσομε την καρδιά των συμμάχων μας, είτε επειδή δεν μπορούμε (λόγω φτώχειας). Και εν τω μεταξύ «εισάγομε» φουκαράδες και τους στοιβάζομε σε κτηνώδεις εγκαταστάσεις με κλειστά βόρεια σύνορα! (64.600 σήμερα;).

Και θα (ξανα)αναφωνήσω: Πού είσαι «σοφέ» Κίσσινγκερ; Με τη μέθοδό σου κοντεύομε να αφελληνιστούμε![3]

Κουράγιο Αδέλφια!

 

 




[1]     Είναι το τρίτο περιστατικό που συναντώ μ’αυτή την έμφυτη χάρη! Φαίνεται ότι είναι «τυπωμένη» στα γονίδια αυτών των χαρισματικών ατόμων.

[2]     Είχα ένα θείο που προσέθετε: «Και την υποδούλωσή της εις τους… Έλληνες»! Και δεν είχε και πολύ άδικο!...

[3]     Ο Κίσσινγκερ υποστήριζε ότι «την Ελλάδα θα την αλώσομε εκ των έσω και όχι με πόλεμο» (εννοώντας προφανώς την αλλοίωση του πληθυσμού, της γλώσσας μας κλπ.).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ