10.1.2021 18:36

Αισιοδοξία αλλά και κοινωνικό βέρτιγκο η επιτάχυνση των G

Η πρωτόγνωρη παγκόσμια δοκιμασία ενεργοποίησε εκκωφαντικά τους υπερπληρωτές των κινητήρων της επιστήμης. Η ιατρική ευρίσκεται δίκαια στο επίκεντρο, αλλά το παγκόσμιο ‘’σύστημα’’ αναμφισβήτητα κρατιέται εν κινήσει από τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στην επικοινωνία και τις συναλλαγές.

Στον συγκεκριμένο τομέα καλά τα πάει και η Ελλάδα, συγκρίνοντας με το παρελθόν. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να ιδρύσει Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και η επιλογή του κυρίου Πιερρακάκη να το τρέξει ήταν πεφωτισμένη.

Υλοποιήθηκαν ταχύτατα νέες εφαρμογές που περιόρισαν δραστικά το πάρε δώσε με το κράτος, στηρίζουν επιχειρήσεις, συντηρούν θέσεις εργασίας και εξυπηρετούν υπηρεσίες υγείας.

Η πρόοδος στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων είναι εκπληκτική σε βαθμό να μας επηρεάζει καθοριστικά. Η πρόκληση ικανοποίησης των τεράστιων αναγκών που ενέκυψαν από την πανδημία φέρνει το μέλλον σε εμάς αντί εμάς σε εκείνο με ρυθμούς που δύσκολα αφομοιώνονται.

Οι εξελίξεις γεμίζουν αισιοδοξία όσους αντέχουν τα πολλά G της τεχνολογικής επιτάχυνσης. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά στο ‘’νόμισμα’’.

Οι περιορισμοί της φυσικής παρουσίας στην επικοινωνία και τις συναλλαγές συμπίεσαν δραστικά τον χρόνο ‘’στοιβασίας’’ νέων διαδικασιών στον εγκέφαλό μας. Αμύητοι στα ηλεκτρονικά μέσα, ανήμποροι, ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν την τύχη κάποιος να φροντίζει τις ανάγκες τους βρέθηκαν αιφνίδια σε πολύ άβολο βιολογικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Βίαια βρεθήκαμε στο χάραμα μιας άλλης εποχής. Εποχή η οποία με κυνισμό αποκαλύπτει σημαντικό ‘’τεχνολογικό αναλφαβητισμό’’ και τον αναδεικνύει ως απειλή κοινωνικής και βιοτικής περιθωριοποίησης καθόσον ολοένα κάθε τι στην καθημερινότητά μας εξαρτάται από την ευχέρεια αντίληψης και χρήσης των σύγχρονων εργαλείων συναλλαγής και επικοινωνίας.

Το ίδιο το κράτος αποδέχεται σήμερα το πρόβλημα, για παράδειγμα στις οδηγίες για τον εμβολιασμό μας οι δύο από τις τρεις επιλογές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προϋποθέτουν την διαμεσολάβηση τρίτων (ΚΕΠ ή οικείο πρόσωπο).

Σε αυτήν την δοκιμασία έχουμε την τύχη ένας Υπουργός να ενεργεί σε ‘’αρνητικούς’’ χρόνους, ο κ. Πιερρακάκης. Είμαι βέβαιος ότι έχει εντοπίσει και αυτό το ζωτικό πρόβλημα μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, τμήμα που φοβάμαι ότι θα διευρύνεται αν η καθημερινότητά μας όλο και περισσότερο αγκιστρωθεί σε ηλεκτρονικές εφαρμογές.  

Το ενδεχόμενο να μην προλαβαίνουμε την επιτάχυνση των G που φαίνεται να φέρνει το εγγύτατο μέλλον πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο ο σχεδιασμός συστήματος (διαρκούς) εξοικείωσης όσων μένουν πίσω στην χρήση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να περιθωριοποιήσουμε το κοινωνικό και βιοτικό ‘’περιθώριο’’.  

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.        

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ