19.9.2019 10:36

Αδιαφορία και κούραση των πολιτών και η επίπλαστη εικόνα από τα ΜΜΕ

Το θέμα της αντικειμενικής ενημέρωσης και της πληροφόρησης γενικότερα των πολιτών, διαχρονικά παρουσίαζε προβλήματα αλλά στην σημερινή πραγματικότητα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τείνει να μετατραπεί σε προσωπική και άκρως καθοδηγούμενη υπόθεση των μιντιαρχών και του πολιτικού κατεστημένου της χώρας μας. Θα αναφερθώ περισσότερο στην τηλεόραση μιας και είναι πιο άμεση, με εύκολη πληροφόρηση-χειραγώγηση και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες χωρίς να χρειάζεται η γνώση υπολογιστή ή να βγεις από το σπίτι να αγοράσεις εφημερίδα.

Στην πλειοψηφία των σπιτιών συνήθως αντικρίζουμε την ανοικτή οθόνη της τηλεόρασης όπου κάνοντας τις δουλειές σου δέχεσαι μηνύματα χωρίς καν να το αντιληφθείς. Όταν αναφέρω την ενημέρωση εννοώ την αντικειμενική ενημέρωση, την πληροφόρηση, την καταγραφή του γεγονότος αρχικά.

Παραδείγματα που τείνουν πλέον να γίνουν καθημερινότητα είναι, να διαστρεβλώνονται ειδήσεις και κάποιες να εξαφανίζονται. Μέχρι πρόσφατα αυτά όλα αφορούσαν τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία στο βωμό της τηλεθέασης και του ανταγωνισμού επέλεγαν τον τρόπο και το στυλ που θα ακολουθήσουν. Όμως, όταν καταλήγουμε να αντικρίζουμε σχεδόν το ίδιο project από την δημόσια τηλεόραση νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό που αφορά όλους τους πολίτες και απαιτεί συζήτηση.

Τις τελευταίες μέρες όπου αν και τέλος του καλοκαιριού υπάρχουν αρκετές πολιτικές ειδήσεις, επιλέγεται να παρουσιάζονται και άλλα θέματα (ευρύτερου ενδιαφέροντος), δίνοντας τους πολύ τηλεοπτικό χρόνο. Σαν να προσπαθούν να βάλουν σε δεύτερο πλάνο την πολιτική ή να δείξουν ότι κάνει η κυβέρνηση ή ότι ευνοεί την κυβέρνηση και μέχρι εκεί. Επιχειρείται δηλαδή η υποβάθμιση του έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως η προηγούμενη κυβέρνηση και η απουσία όσο περισσότερο γίνεται από την οθόνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μαζί με την κανονικότητα που διαφημίζουν στην ΝΔ, ότι έφεραν στην ζωή μας μέσα σε δύο μήνες με δανεικό όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οικειοποιώντας όσες εξαγγελίες τους βόλευαν, μας ξαναπλασάρουν μια επίπλαστη εικόνα. Μια δική τους πραγματικότητα ψεύτικη, ρηχή και ανούσια. Αυτό, γίνεται όταν έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ να λιβανίζει το υποτιθέμενο έργο της ΝΔ και να χαίρεται για την θεϊκή εικόνα στην χώρα.

Σε λίγο θα επικρατήσει και πάλι ολοκληρωτικά η εικόνα του kits και του lifestyle, όπως παλαιότερα, των σήριαλ και των πρωινάδικων. Να βλέπουμε και να ξεχνιόμαστε. Φυσικά παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στην Δημόσια τηλεόραση με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας. Θυμούνται καλά οι εργαζόμενοι –που δεν βγάζουν μιλιά τώρα-, και όλη η κοινωνία το μαύρο στην ΕΡΤ, από την ΝΔ. Θυμόμαστε και τις αντιδράσεις τους επί ΣΥΡΙΖΑ. Από τα δεδομένα έτσι αντιλήφθηκε μερίδα του κόσμου την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να είναι δίκαιη και δημοκρατική. Θεώρησαν ότι «τους έπαιρνε να αντιδρούν» και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ΜΜΕ, αλλά συνολικά από τις χλιαρές αντιδράσεις του απλού κόσμου, των συνδικάτων και των φορέων στον οδοστρωτήρα της νεοφιλελεύθερης, αντεργατικής και ισοπεδωτικής πολιτικής της ΝΔ.

Τολμώ να πω ότι θέλει πολύ κόπο και δουλειά για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, όσο το παλιό κατεστημένο κυριαρχεί-κυριαρχούσε και επί ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν φαίνονταν τόσο καθαρά-, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Θέλει πολύ προσοχή γιατί ο κόσμος δρα ανάλογα με το τώρα και «επιλέγει», να ξεχνά. Δεν θέλω να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι έτσι αλλά μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας είτε από κούραση ή από αλλαγή προτεραιοτήτων αδιαφορεί και αναθέτει σε άλλους.

Η αδιαφορία αλλά και η κούραση των πολιτών σε συνδυασμό με την παρουσίαση μιας επίπλαστης ρόδινης εικόνας της ζωής μας από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, που ξαναβρήκαν ολότελα τον «παλιό κακό εαυτό τους», μετά την εκλογή της ΝΔ, δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε άμεσα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ