29.11.2019 13:15

Σταύρος Λιβανός: Ο πατριάρχης των Καρδαμυλιτών εφοπλιστών και οι παροιμιώδεις…οικονομίες του!

Ο Σταύρος Λιβανός πανευτυχής κατά τις τελετές για την εγγραφή στο Ελληνικό νηολόγιο (1960) του χιλιοστού πλοίου ιδιοκτησίας του, του «Βασίλισσα του Ατλαντικού», παρουσία του βασιλιά Παύλου και του τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή.

(Από τα «ιστορικά» της ιστοσελίδας www.nafs.gr)

Αναμφίβολα, ο πατριάρχης των ανά τον κόσμο μεγάλων Καρδαμυλιτών εφοπλιστών ήταν ο Σταύρος Λιβανός.

Άνθρωπος suis generis. Με έντονη προσωπικότητα και προικισμένος με το ταλέντο να πλουτίζει, με το δικό του πάντα στυλ, χωρίς να επηρεάζεται από τα άλλα «ιερά τέρατα» του εφοπλισμού, όπως ήσαν οι γαμπροί του Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος, με τους οποίους μάλιστα δεν συμφωνούσε καθόλου ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαν τις ναυτιλιακές τους επιχειρήσεις. (σ.σ. όπως δεν συμφωνούσε με την τακτική τους να ξοδεύουν αμύθητα ποσά σε κατοικίες, γιότ, κρουαζιέρες, πολυδάπανα πάρτι και δεξιώσεις με προσκεκλημένους τους ισχυρούς και διάσημους αυτού του κόσμου).

Και αρχιμηχανικός και πλοίαρχος

Δόγμα του ήταν: «Μετρητά και πλοία». Αγόραζε μόνο πλοία που μπορούσε να πληρώνει από την τσέπη του. Δάνεια δεν έπαιρνε από τις τράπεζες. Σήμερα τα περισσότερα πλοία των περισσοτέρων Ελλήνων εφοπλιστών έχουν μετόχους τις τράπεζες. Τον Σταύρο Λιβανό δεν τον ενδιέφερε η μόδα, ούτε ἡ λαμπερή ζωή ούτε η δημοσιότητα. Αγαπούσε με πάθος την θάλασσα και τις επαγγελματικές της προοπτικές. Σε ηλικία μόλις 19 ετών ήταν ο νεώτερος αρχιμηχανικός της εμπορικής ναυτιλίας και ο νεώτερος πλοίαρχος. «Φτιάχθηκε» κι αυτός από τα «100 ευλογημένα λίμπερτυς»  του Κουλουκουντή (τα SD 14) των Αμερικανών), αλλά απέκτησε μεγάλο στόλο, καταδικό του, πάνω από 30 πλοία. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη και το 1946 και το 1947 έδωσε τις κόρες του στον Ωνάση και τον Νιάρχο. Δηλαδή, ήταν παππούς της Χριστίνας και του Αλέξανδρου Ωνάση (από την Τίνα Λιβανού) και παππούς του Φίλιππου και του ορειβάτη Κων. Νιάρχου (από την Ευγενία Λιβανού. Και φυσικά, προπάππους της Αθηνάς). Τον βίο και την πολιτεία των μεγιστάνων του πλούτου λίγο-πολύ γνωρίζουν όλοι.

Οικονόμος

Εκείνο πού ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Σταύρος Λιβανός ήταν …πολύ σφιχτός. Έκανε από παντού οικονομίες για τις χειρότερες ημέρες. Απεχθανόταν την σπατάλη.  Ήταν πολύ οικονόμος. Όπως αφηγήθηκε σε προσκεκλημένους του Έλληνες δημοσιογράφους, πριν 40 και πλέον χρόνια στο «Μπώλτικ» του Λονδίνου, ο εφοπλιστής που τότε μεσουρανούσε ήταν ο Μίνως Κολοκοτρώνης, ο Σταύρος Λιβανός που έμενε σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, δεν παράγγελλε ποτέ φρούτα στο ξενοδοχείο. Προτιμούσε να αγοράζει μια σακούλα μήλα από τον πλανόδιο οπωροπώλη και να τα τρώει στην σουίτα του, για να μη τα … χρυσοπληρώνει στο ξενοδοχείο.

Τραμ και όχι ταξί

Μία ημέρα ο Λιβανός πληροφορήθηκε ότι ένας καπετάνιος του στην Οσάκα της Ιαπωνίας χρησιμοποίησε ταξί για να πάει να επικυρώσει χαρτιά του πλοίου στο προξενικό λιμεναρχείο. Δουλειά του καραβιού έκανε δηλαδή. Ο Λιβανός έγινε έξαλλος. «Θα μπορούσε, είπε, να πάρει το τραμ αντί να πληρώσει ταξί». Αμέσως κινητοποίησε το επιτελείο του και έστειλε στον καπετάνιο τέλεξ, παρατηρώντας τον αυστηρά για την …σπάταλη μετακίνησή του.

Ανταλλάγησαν πολλά τέλεξ με εξηγήσεις, επεξηγήσεις, που κοινοποιήθηκαν σε όλα τα πλοία της εταιρείας, καθώς και συστάσεις, και το θέμα έληξε. Τότε κάποιος από το  επιτελείο του δικαιολογημένα παρατήρησε: «Κύριε Σταύρο, ξοδέψατε τόσες εκατοντάδες δολάρια για τόσα τέλεξ πού στείλατε, ενώ για το ταξί ο καπετάνιος πλήρωσε μόνο 4 δολάρια. Άξιζε τον κόπο τέτοια φασαρία και τόσα έξοδα για ένα μηδαμινό ποσό;».

«Άξιζε και παραάξιζε» απάντησε ο Καρδαμυλίτης εφοπλιστής «γιατί τώρα, με τη  φασαρία πού έγινε, κανένας πλοίαρχος ή γραμματικός δεν θα χρησιμοποιήσει πια ταξί στις μετακινήσεις τους στα λιμάνια του κόσμου, όπου προσεγγίζουν καθημερινά τα πλοία μου. Έτσι δεν θα έχουμε σπατάλες».

(σ.σ. Παρά ταύτα ο Σταύρος Λιβανός εκτός από πατριάρχης του Χιώτικου, αλλά και Ελληνικού Εφοπλισμού, υπήρξε και αυτός ένας μεγάλος Έλληνας, ένας ευεργέτης με πολλά έργα ευποιίας να φέρουν το βαρύ του όνομα).

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ