16.7.2019 15:58

«Όμιλος Ερετών Πειραιώς»

Το πρώτο αθλητικό σωματείο της χώρας δημιούργημα του Χιώτη Πάυλου Δαμαλά

Το πρώτο αθλητικό σωματείο που  όμως είναι σε ενεργή δράση έως σήμερα είναι δημιούργημα του Χιακής καταγωγής δημάρχου Πειραιά Παύλου Δαμαλά και πρόκειται για τον  «Όμιλο Ερετών Πειραιώς».

 Ο αρχαιότερος  εν ενεργεία αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα , αλλά και τα Βαλκάνια, είναι κωπηλατικός , με την έγκριση του  καταστατικού του να υλοποιείται με  Βασιλικό Διάταγμα στις 15 Ιουνίου 1885, ημερομηνία που οι ιδρυτές όρισαν ως ημερομηνία ίδρυσης.

Συνιδρυτές του Ομίλου είναι έγκριτοι και επιφανείς Πειραιώτες, με ανάμεσά τους , τους  επίσης χιακής καταγωγής Π. Νεγρεπόντε και Δημοσθένη Ομηρίδη-Σκυλίτση.

Το εμβληματικό κτήριο

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του Ομίλου Ερετών (αρχικά Ομίλου Ερετών Φαλήρου) έγιναν στην τότε γωνία του Φαληρικού Όρμου, κάτω από την Καστέλλα, στα όρια του Φαλήρου με τον Πειραιά. Το 1888 οι ιδρυτές του Ομίλου, αποφάσισαν την μεταφορά του στο κέντρο του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, όπου και στεγάζεται ως σήμερα.

 Το κτίριο άρχισε να κτίζεται στα 1891. Η βόρεια πλευρά του ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά. Οι αδροί κυφωτοί γωνιόλιθοι χαρακτηρίζουν τις όψεις του αν και  έχει υποστεί μεταγενέστερες μετατροπές. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικής μνήμης.

Ιστορική πορεία

Ουσιαστικά η ιστορία του Ομίλου Ερετών συνδέεται με την ιστορία της Ελληνικής Κωπηλασίας. Ο  Παύλος Δαμαλάς, με την οικογένειά  του να έχει ζήσει δεκαετίες στη Γαλλία, όπου ο αδελφός του είχε νυμφευθεί τη μεγάλη Σάρα Μπερνάρ,  υλοποίησε την ιδέα της δημιουργίας ενός κωπηλατικού σωματείου.  

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Δαμαλά στην ανάπτυξη της κωπηλασίας ο Όμιλος Ερετών διοργανώνει ετήσιους αγώνες στη μνήμη του. Επίσης, η Γαλλική Ομοσπονδία διοργανώνει ένα διαρκές κύπελλο στο Παρίσι στη μνήμη Δαμαλά, γεγονός που δείχνει ότι η προσφορά του στο άθλημα έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Το 1886 ο Όμιλος Ερετών διοργανώνει τους πρώτους κωπηλατικούς αγώνες στην Ελλάδα, με συμμετοχή πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων ΑγγλίαςΓαλλίας και Ρωσίας που ναυλοχούσαν τότε στον Φαληρικό Όρμο. Επίσης, το 1896 έχει καθοριστική συμμετοχή στην διοργάνωση των κωπηλατικών αγωνισμάτων της Α΄ Ολυμπιάδας, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση της Κωπηλασίας στο Φάληρο με τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής το Θ. Ρετσίνα και ψυχή της διοργάνωσης τον Π. Δαμαλά. Τελικά, τα αγωνίσματα δεν έγιναν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Έως σήμερα

Από τότε μέχρι σήμερα ο Όμιλος δεν διέκοψε ποτέ την λειτουργία του παρά τους πολέμους, τις κατοχές και τις καταστροφές που μεσολάβησαν. Το 1906 συμβάλλει αποφασιστικά στη διοργάνωση των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων κωπηλασίας. Συμμετέχει σε αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Σύρο και στους Πανιώνιους Αγώνες στη Σμύρνη που διοργανώνουν τοπικοί όμιλοι. Πρωτοστατεί στη δημιουργία κωπηλατικών σωματείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και το 1927 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Ελληνικής Ένωσης Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων». 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ