13.3.2013 14:15

Η Χίος του Νικολάου Πλαστήρα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τα περιστατικά που συνέδεσαν τον  Πλαστήρα με τη Χίο είναι πολλά, αλλά όχι όλα γνωστά, αφού το νησί από την απελευθέρωσή του, γιατί όχι και από πριν, συνέδεσε την τύχη του με τον εθνάρχη Βενιζέλο και ως εκ τούτου, ο πιο «άδολος» υποστηρικτής και πολιτικός του φίλος, ο συνταγματάρχης τότε Νικόλαος Πλαστήρας, πολλές πρωτοβουλίες και ενέργειες τις πραγματοποίησε εδώ.

Έτσι η κήρυξη της Επανάστασης το 1922 πραγματοποιείται στη Χίο και η Επιτροπή της εγκαθίσταται στην οικία Λιβανού (σήμερα ξενοδοχείο ΚΥΜΑ), αφού προηγουμένως ο Συνταγματάρχης, ο «Μαύρος Καβαλάρης» είχε αποκλειστικά αναλάβει την προώθηση του άμαχου μικρασιατικού πληθυσμού προς τα παράλια και παράλληλα την τακτική υποχώρηση του θρυλικού του συντάγματος 5/42.

Πριν όμως από την Καταστροφή ο Πλαστήρας είχε βρεθεί εδώ, συνοδεύοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που μαζί με την ακολουθία του είχε φιλοξενηθεί στο κτήμα Χωρέμη, ως προσωπικός φίλος του Γεωργίου Χωρέμη.

Εκπαιδευτής των Προσκόπων

Οι δεσμοί του Νικολάου Πλαστήρα με την ευρύτερη οικογένεια Χωρέμη-Μπενάκη, μπορεί να προέκυψαν από το στενό σύνδεσμο του Βενιζέλου, όμως ακολούθησαν το δικό τους ανεξάρτητο δρόμο και αυτό  αποδεικνύεται τόσο με την αφιέρωση ενός ολόκληρου τόμου από τα απομνημονεύματα της Πηνελόπης Δέλτα, ενός δεύτερου επίσης της αυτής συλλογής, αφιερωμένο στην Εκστρατεία της Ουκρανίας (1919), όσο και από την προσωπική φιλία με όλα τα μέλη των οικογενειών και φυσικά με το Γ. Χωρέμη.    

Το φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται αποδεικνύει του λόγου το αληθές και είναι ευγενική προσφορά των Γιάννη και Μαρίας Χωρέμη, από το πλουσιότατο οικογενειακό τους Αρχείο. Ο Ν. Πλαστήρας σε επίσκεψή του στη Χίο προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπαιδευτής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του οποίου η πρώτη χιακή ομάδα ιδρύεται το 1913 από τους Γ. Χωρέμη, Ν. Πασπάτη και Λ. Καλβοκορέσση.

 Αυτό εξηγεί και την ανάρτηση του πορτρέτου του Στρατηγού στην εστία του Σώματος.

 Την πρώτη κατασκήνωση φιλοξενεί το κτήμα Χωρέμη στην καρδιά της πόλης, ενώ όλες οι προσωπικότητες της εποχής που έρχονται στο νησί, απολαμβάνουν της άπλετης φιλοξενίας των ιδιοκτητών του, ο δε «τελευταίος περιηγητής» Francois Perilla αφιερώνει αρκετές σελίδες του βιβλίου του «Το ευτυχισμένο νησί», στους Γιώργο και Αλεξάνδρα Χωρέμη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ