5.11.2014 18:18

Δυο χρήσιμες μονάδες θέτουν επί τάπητος την πρόκληση

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις διαθέτουν πρόσωπα με ικανότητες προσφοράς. Δεν χωρά αμφιβολία. Τελικό κριτήριο για την κατάθεση τους είναι η διαθεσιμότητα που επιδεικνύουν. Ο συλλογισμός αυτός άρχισε να στροβιλίζεται στη σκέψη μου παρακολουθώντας την πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης. Πυλώνες για τη συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν δυο … αντιπολιτευτικά πρόσωπα.

Μόνιμο μέλος της Επιτροπής εκ μέρους της «Χιακής Συμπολιτείας» η Δεσπ. Τσαρδάκα και αναπληρωματικό της ο Δημ. Αντωνόγλου. Στις εισηγήσεις ή τις τοποθετήσεις τους στηρίχθηκε κατά μεγάλο μέρος η κουβέντα που αναπτύχθηκε κι ας πλατίασε σε κάποια της σημεία. Ο αντιδήμαρχος Δημ. Καράλης έδειξε διάθεση εκχώρησης μέρους των αρμοδιοτήτων του κι εκείνοι από την πλευρά τους αντίστοιχη διάθεση ειλικρινούς προσφοράς. Σπάνια εικόνα για την πρόσφατη αυτοδιοικητική μας ιστορία.

Ας πάμε λίγο πιο πίσω. Προεκλογικά «Πρωτοβουλία» και «Χιακή Συμπολιτεία» είχαν αναπτύξει ένα υπόγειο δίκτυο επαφών, οι προεκτάσεις του οποίου έφτασαν ως και του σημείου να εξετάζουν περιθώρια σύγκλισης. Για πολλούς και διάφορους λόγους ο διάλογος τότε δεν απέδωσε. Στην επαναληπτική εκλογή, ωστόσο, φάνηκε καθαρά ότι το στελεχικό δυναμικό της «Χιακής Συμπολιτείας» και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της ήταν οι καταλύτες για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Μετεκλογικά αναπτύχθηκε άλλου είδους προβληματισμός. Κατά πόσο μια κλήση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για συμμετοχή σε θέσεις εξουσίας σε στελέχη της «Συμπολιτείας» θα ήταν επιλογή ενδεδειγμένη. Οι ενδοπαραταξιακές ενστάσεις και από τις δυο πλευρές, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας» από το … στόλο των εν αναμονή αξιωματούχων και εκ μέρους της «Συμπολιτείας» από όσους προέβλεπαν απώλεια της διακριτής ταυτότητας, δεν τοποθέτησαν ποτέ πάνω στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο. Έλα όμως που η σκληρή πραγματικότητα το επιβάλλει;

Η συνεργασία «τυφλής εμπιστοσύνης» που αναπτύσσεται μεταξύ στελεχών των δυο παρατάξεων, όπως αποτυπώθηκε στη Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, ίσως είναι χρήσιμο για τον τόπο να μετεξελιχθεί σε μια πιο επίσημη μορφή. Θα ωφελήσει και τις δυο. Τη δημοτική αρχή γιατί ανακαλύπτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των σφιχτών ορίων που της επέβαλε η βιασύνη σύνθεσης του ψηφοδελτίου της, τη «Χιακή Συμπολιτεία» γιατί της επιτρέπει να αποδείξει πως είναι εφικτή η ταύτιση διακηρύξεων και πράξης. Θα ωφελήσει πρωτίστως και τον τόπο, ας μην το υποτιμάμε. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ