25.7.2023 15:03

Βράβευσαν δωρητές στο διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate, N.Y.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης, ενώ λαμβάνει την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επιβράβευσε και επιβραβεύτηκε ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα». Επιβράβευσε και τίμησε τους δωρητές του Δήμο Φωκά, Τζίμυ Σιδεριά και Ιωάννη Κουρκουλάκο για την πολυετή προσφορά στον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» και για την γενναιοδωρία τους.

Παράλληλα επιβραβεύτηκε από τους Χιώτες από τις Βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και τους φίλους τους που παρέστησαν στο διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος και προσέφεραν τον οβολό τους για την ολοκλήρωση των εργασιών του πρόναου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 22ας Ιουλίου 2023 (ανήμερα της εορτής) με τον πανηγυρικό Εσπερινό τον οποίο τέλεσαν από κοινού ο π. Βασίλειος Λούρος, ο π. Μάξιμος Πολίτης, ο π. Παναγιώτης Λέκκας, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και ο διάκονος Πέτρος και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, την αρτοκλασία και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος που τέλεσαν ο π.Βασίλειος Λούρος και ο π. Μάξιμος Πολίτης, ο οποίος είχε έρθει από την Φλόριδα και ο διάκονος Πέτρος.

Τους ύμνους έψαλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης, κ, Φώτιος Γιαννακάκης, ο οποίος ήρθε για μια ακόμη φορά στην Αμερική αποκλειστικά γι αυτές τις εκδηλώσεις, ο πρωτοψάλτης Απόστολος Κομπίτσης και ο ιεροψάλτης, Νίκος Τσιάδης. 

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Μάικ Νικολόπουλου και τον ίδιο στο μπουζούκι, ενώ μετά την Θεία Λειτουργία ξεφάντωμα με DJ.

Νέες εκπλήξεις

Οι προσκυνητές του διημέρου για μια ακόμη φορά βρέθηκαν προς ευχάριστων εκπλήξεων, καθώς τις ημέρες και τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την πασχαλινή εκδρομή, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, μέχρι και το διήμερο πανηγύρι το προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο με όλη την σημασία της λέξεως.

Την ευαρέσκεια των προσκυνητών προκάλεσε η πρόοδος των εργασιών στον πρόναο. Οι ολοκλήρωση των σκαλοπατιών που οδηγούν στον πρόναο άλλαξε τα δεδομένα και καθιστά πιο επιβλητικό το όλο οικοδόμημα. Οι εργασίες στην στέγη του πρόναου έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και απομένουν μόνον η κάλυψη των εξωτερικών επιφανειών με προηγμένου τύπου φύλλα αλουμινίου και των εξωτερικών επιφανειών με γυψοσανίδες. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα” Δημήτρης Μουτάφης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα έργα επεσήμανε ότι πέραν των έργων στον πρόναο κατάφεραν να αλλάξουν το κλιματιστικό σύστημα με δύο ολοκαίνουργα και υπερσύγρονα συστήματα, τα οποία εγκατέστησε δωρεάν ο κ. Ηλίας Μακρινός.

Ο κ. Κώστας Κολίκας, όπως επεσήμανε, ανέλαβε την εγκατάσταση δωρεάν του στερεοφωνικού συστήματος του ναού, ενώ ο Βασίλειος Νικολάου Κάρτσος δώρισε τα τρία ξυλόγλυπτα στασίδια για τους ιεροψάλτες.

Ερωτηθείς για τους δωρητές του διημέρου ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι ο κατάλογος είναι μακρύς και ότι επειδή δεν θέλει να αδικήσει κανέναν δεν θα αναφέρει μεμονωμένα ονόματα. Και αυτό για δυο λόγους. Ο πρώτος διότι υπάρχει η μεγάλη στρατιά των εθελοντών που ασχολήθηκαν με τα έργα, με την προετοιμασία του δείπνου και του γεύματος και ο δεύτερος διότι υπάρχουν πολλοί δωρητές οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Ευχαριστούμε τους ιερείς, τους διακόνους και τους ιεροψάλτες που μας χάρισαν μοναδικές μυσταγωγίες και τους προσκυνητές που παρέμειναν πιστοί στο ραντεβού που δίνουν ανελλιπώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας και λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Μουτάφης.

Αναδημοσίευση από: anamniseis.net

Από την Θεία Λειτουργία στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Από την λιτανεία της εικόνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Αγγελική Ζερβούδη, Γεώργιος Σιαμπούλης, Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Περγαντής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Ξενάγηση της νεότερης γενιάς των προσκυνητών στο κτήμα της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από το γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Από την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μουτάφης, ενώ απονέμει τις τιμητικές πλακέτες στους Δήμο Φωκά, Τζίμυ Σιδεριά και Ιωάννη Κουρκουλάκο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ