16.9.2014 20:07

Υπ. Οικονομικών: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 27,2 δισ. ευρώ!

Στα 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογεί το υπουργείο Οικονομικών το κόστος από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα όσα υποστήριξε η Κουμουνδούρου ότι το κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στα 11,3 δισ. ευρώ

Κατά το οικονομικό επιτελείο τα όσα υποσχέθηκε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες του ΑΕΠ.

Όπως υποστηρίζουν από την οδό Νίκης το κόστος από τα μέτρα εκτός της σεισάχθειας υπολογίζοντα σε 17,2 δισ. μόνο για το πρώτο έτος αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα της χώρας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με πλεόνασμα 1.5% σήμερα, «οδηγώντας τη χώρα πίσω σε δημοσιονομική κρίση». Άλλα 10 δισ. ευρώ κοστίζει η σεισάχθεια για διαγραφή ιδιωτικών χρεών μεταφραζόμενη σε επιβάρυνση άλλων έξι μονάδων του ελλείμματος του ΑΕΠ.

Παράλληλα προσθέτει το επιτελείο του Γκίκα Χαρδούβελη για την υλοποίηση των μέτρων απαιτείται αύξηση των εσόδων από τη φορολογία της τάξης των 14 δισ. ευρώ ή των 2.700 ευρώ ανά έτος ανά φορολογούμενο. Όσο για τη μεταφορά του φορολογικού βάρους «στους πλούσιους» από το ΥΠΟΙΚ απαντούν ότι είναι «κενές περιεχομένου» αφού εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνει μόλις το 0,5% των φορολογουμένων και άρα «αναγκαστικά η φορολογία θα βαρύνει όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεταξύ €20.000-50.000, ήτοι περίπου 1.500.000 φορολογούμενους».

Όπως σημειώνουν στην 12σελιδη απάντησή τους τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ «οι εξαγγελίες οικονομικού περιεχομένου του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται σε μία εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων».

Στη συνέχεια εξηγούν ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να στραφεί προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές» ενώ, όπως υποστηρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που επιδιώκει είναι να αυξήσει τη ζήτηση, η οποία όμως δεν θα μεταφραστεί σε ανάπτυξη αλλά σε εισαγωγές

Σε δεύτερο επίπεδο, επισημαίνουν από την οδό Νίκης, τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, απότομη φυγή κεφαλαίων, αύξηση του κόστους δανεισμού για όλους, «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων και θα επιβαρύνουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Ακόμα και με την τιμολόγηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3 δισ. ευρώ κόστος, θα βρεθούμε απέναντι στις αγορές, που θα ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι  στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.   Η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται, και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό.  Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν» καταλήγει η ανάλυση του ΥΠΟΙΚ.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ