6.5.2016 14:38

Ξεσηκώνεται το Βόρειο Αιγαίο για τον ΦΠΑ

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ

Τη φωνή τους ενάντια στην επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενώνουν μέσα από κοινή τους δήλωση 10 φορείς της Περιφέρειας.

Επιμελητήρια Χίου, Σάμου και Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Λέσβου, η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου, το Εργατικό Κέντρο Χίου καθώς και το νησιωτικό Επιμελητήριο, μέσα από αυτή εκφράζουν τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία, όπως σημειώνουν, θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα  οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά .

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Επισημαίνουμε από κοινού τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους :

  • Οι ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές ροές που δέχεται το Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχουν πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.
  • Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες  δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Οι  μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής  προνόμιο. Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης  οικονομικής συγκυρίας- αλλά και της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Οι γεωπολιτικές συνθήκες -όπως έχουν διαμορφωθεί- έταξαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πύλη και Ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επιφέροντας ωστόσο ένα ιδιότυπο οικονομικό κραχ στις τοπικές επιχειρήσεις και για τις οποίες φρονούμε ότι η  κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει τη χαριστική βολή .

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει το νόμο περί  αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Οι συνυπογράφοντες φορείς :

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Επιμελητήριο Χίου

Επιμελητήριο Λέσβου

Επιμελητήριο Σάμου

Δήμος Χίου

Δήμος Λέσβου

Δήμος Σάμου

Ο.Ε.Β.Ε Χίου

Εργατικό Κέντρο Χίου

Ε.Ο.Α.Ε.Ν»

 

 

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ