4.1.2016 10:28

Τούρκοι επιχειρηματίες: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα αλλά βρίσκουμε «κλειστές πόρτες»

Την δυσκολία πρόσβασης στην ελληνική αγορά θα τονίσουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη τον ερχόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Huriyyet.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα ζητήσουν συγκεκριμένα την άρση των εμποδίων καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εκρέμ Ντεμιρτάς, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, «η Ελλάδα παραμένει κλειστή στις ξένες επενδύσεις. Υπάρχουν περίπου 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, αλλά μόλις 20 επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

«Οι τουρκικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ελληνική αγορά, όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού, την λήψη βίζας και τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχειρήσης. Εμείς, σαν Τουρκία έχουν προσφέρει κίνητρα για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις αλλά η Ελλάδα δεν κάνει το ίδιο. Θα θέσουμε τα θέματα αυτά στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι πολιτισμικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αν και έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό, έχουν την προοπτική να λάβουν νέα ώθηση.

«Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αυξηθεί από περίπου 200 εκατ. δολ. (184,16 εκατ. ευρώ) το 2000 στα 4 δισ. δολάρια (3,68 δισ. ευρώ) την τελευταία δεκαετία» σημείωσε, αν και παραδέχτηκε ότι στον πολιτικό τομέα οι διαφορές παραμένουν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος είναι σήμερα πολλά υποσχόμενες και μάλιστα υποστήριξε ότι μια σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα διευκόλυνε την διαδικασία επίλυσης.

Τέλος, είπε ότι η έναρξη δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Σμύρνης αποτελεί μια θετική εξέλιξη στις εμπορικές σχέσεις, ενώ, σημείωσε ότι αναμένει με ανυπομονησία τη θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης Σμύρνης.

 

Πηγή:capital.gr

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ