29.9.2015 18:01

Του τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ Β. ΧΙΟΥ

Μεθυστικό άρωμα σταφυλιού μοσχοβολούν  οι περιοχές των αμπελώνων τον Σεπτέμβρη. Η Μαντηλαριά, ο Αγιαννίτης, το Φωκιανό και οι άλλες ποικιλίες ευφραίνουν με θεϊκές γεύσεις τη ζωή μας.  Μήνας του τρύγου, περίοδος που οι καλλιεργητές και τα Οινοποιεία δουλεύουν με δύσκολες συνθήκες  για να απολαύσουν τους κόπους τους και να αποσβέσουν τα έξοδα τους. Αν τους δώσει τη δυνατότητα η παραγωγή σταφυλιών. Συχνά βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Φέτος δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι καιρικές συνθήκες κατάστρεψαν τα περισσότερα σταφύλια τα οποία αποτελείωσαν ως φαίνεται οι ασθένειες.«Οι πολλές βροχές και ειδικά αυτές του περασμένου Μαΐου κατάστρεψαν την περισσότερη παραγωγή. Καλύτερη ποιοτικά  και περισσότερη ποσοτικά είναι η σοδειά των ανθεκτικών κόκκινων σταφυλιών, τα λευκά είναι πιο ευαίσθητα», δηλώνουν οΔημήτρης Κεφάλας από την εταιρεία  ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε και η Μαρκέλλα Κεφάλα από την επιχείρηση ΚΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑ, που σημειώνουν ότι τα σταφύλια αφάνισαν σχεδόν, ασθένειες  όπως ο Αλευράς, ο Βοτρίτης, η Ευδαιμίδα, η Φόμωξη και το Ωείδιο.

Μειωμένη παραγωγή, καλή ποιότητα

Ο Δ. Κεφάλας εκτιμά ότι «η καταστροφή ανέρχεται στο 75% της παραγωγής στην περιοχή της Αμανής, αλλά στην εταιρεία  περιορίστηκε στο επίπεδο του 20%, επειδή είναι καλύτερα οργανωμένη από τους απλούς παραγωγούς».     Η κ. Μαρκέλλα Κεφάλα  δηλώνει ότι «δεν είναι και η καλύτερη χρονιά».Τα σταφύλια που απέμειναν είναι καλά ποιοτικά στους βαθμούς των ζαχάρων και  οι τιμές πώλησης των εμφιαλωμένων και χύμα προϊόντων θα παραμείνουν στα επίπεδα των πέντε τελευταίων ετών. Παρά τις δυσκολίες της περιορισμένης παραγωγής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρές εκτάσεις αμπελώνων, λόγω της οικονομικής κρίσης οι οινοποιοί θα απορροφήσουν την αύξηση των εξόδων και του Φ.Π.Α.

Αγορά σταφυλιών

Οι τιμές αγοράς του οινοποιείου από τους παραγωγούς  συνεταιριστές της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ παραμένουν σταθερά υψηλές από το 2010.«Προσφέρουμε υψηλή τιμή αγοράς γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να επιβιώσουν στη δύσκολη  περιοχή της Αμανής. Αγοράζουμε στα 80 λεπτά το κιλό χωρίς διαβάθμιση ποιότητας, προς το παρόν. Προσφέρουμε την καλύτερη τιμή πανελλαδικά, μετά από τη Σαντορίνη».Η επιχείρηση ΚΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑ διαχειρίζεται τη δική της παραγωγή, αφού από φέτος απαγορεύεται η αγορά σταφυλιών από μη πιστοποιημένους παραγωγούς. Έως πέρσι αγόραζαν με τιμή  70 λεπτά το κιλό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ