5.7.2024 15:20

Το Επιμελητήριο Χίου καταδικάζει την αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ

Στις 4 Ιουλίου 2024, το Επιμελητήριο Χίου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στους Βουλευτές Χίου, Νότη Μηταράκη και Σταύρο Μιχαληλίδη, καθώς και στον Πρόεδρο της ΚΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη.

Αντίθετη στάση από τις τοπικές επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Χίου αναφέρει ότι έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τα μέλη του, τα οποία πλήττονται σοβαρά από το νέο μέτρο. Η αύξηση του ΦΠΑ θεωρείται άδικη και επιβαρύνει κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις εστίασης, ενώ παράλληλα ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα takeaway. Αυτό το μέτρο χαρακτηρίζεται ως καθαρά φοροεισπρακτικό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του στην ήδη αυξημένη ακρίβεια.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Στην επιστολή, το Επιμελητήριο Χίου επισημαίνει ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ έρχεται σε μια περίοδο όπου οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους. Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε υψηλότερο ποσοστό δημιουργεί επιπλέον βάρος για αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Κάλεσμα για επανεξέταση

Το Επιμελητήριο καλεί τον Υπουργό και τους εμπλεκόμενους βουλευτές να επανεξετάσουν την απόφαση και να διατηρήσουν τον ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά στο 13%. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και θα δράσουν με γνώμονα την ενίσχυση και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ