3.8.2016 16:19

Τετράμηνη παράταση για διορθώσεις στα λάθη του Ε9 με το μισό πρόστιμο

Στην τροπολογία που δίνει παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου το υπ. Οικονομικών επικαλείται τα λάθη στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που εμποδίζουν τον ορθό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Τετράμηνη παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με το μισό πρόστιμο δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η παράταση των εκπτώσεων στα πρόστιμα (πρακτικά στοιχίζουν 50 ευρώ) συνδέεται με λάθη στη συμπλήρωση των Ε9 παρελθόντων ετών των φορολογουμένων τα οποία εμποδίζουν την ορθή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. 

Όπως λενε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα περισσότερα λάθη αφορούν την αποτύπωση των αγροτεμαχίων και ήταν και αυτά (σε συνδυασμό με τους γνωστούς λανθασμένους υπολογισμούς) τα οποία απείλησαν με εκκαθαριστικά-τέρατα για φέτος τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. 

Το γεγονός, πάντως, ότι ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια δεν επιβλήθηκε φέτος, δεν σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει του χρόνου ειδικά αν δεν προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση με  την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ