10.9.2015 10:26

Τέσσερις μήνες προθεσμία στις τράπεζες - ελάφρυνση capital controls για επιχειρήσεις

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμφώνησαν οι Γ.Χουλιαράκης και Γ.Στουρνάρας, που προχώρησαν σε ελάφρυνση των capital controls αλλά μόνο για εισαγωγείς και εξαγωγείς, καθώς τα 420 ευρώ εβδομαδιαίως ή 1.680 ευρώ μηνιαίως θεωρούνται ικανοποιητικό όριο ανάληψης.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν δίωρη συνεργασία για τα παραπάνω θέματα και έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην επιστροφή της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, καθώς οι καταθέτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μπορούν να κάνουν αναλήψεις σημαντικά μεγαλύτερες των μηνιαίων αποδοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούλιο με τρεις βδομάδες κλειστές τις τράπεζες χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περασμένου Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του Αυγούστου του 2014.

Στη συνάντηση επίσης τέθηκε στο τραπέζι και το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις προς την πλήρη επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε υγιή μεγέθη. Ετσι:

  • τον Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες
  • τον Οκτώβριο θα γίνουν τα stress-test
  • τον Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες
  • Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

Απορρίπτονται τα σενάρια συγχωνεύσεων
Τραπεζική πηγή που μετείχε στη συνάντηση και επικαλείται η Ημερησία τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων μεταξύ συστημικών τραπεζών, αν και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο σε μικρότερες τράπεζες. «Στη χώρα μας υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο» τόνιζε χαρακτηριστικά.

Βασικός στόχος ήταν να μην υπάρξει «κούρεμα», κάτι που επιτεύχθηκε, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, στους επόμενους στόχους είναι: Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες και να μην γίνουν δημόσιες Να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων για να φανούν και οι ανάγκες στους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν ξανά ρευστότητα στην αγορά.

«Είναι μία πολυδιάστατη άσκηση και πρέπει να επιτευχθούν όλα» τόνιζε η ίδια πηγή.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί και Ειδικής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ και της ΤτΕ που θα προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να το βρει έτοιμο η επόμενη κυβέρνηση.

Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς. Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ