13.7.2015 14:09

Τέλος οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Καταιγίδα φόρων θα ξεσπάσει στα εισοδήματα μέχρι την Τετάρτη καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας οι εταίροι απαιτούν να κατατεθούν και να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή τα μέτρα που αφορούν στις αλλαγές του ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στο κείμενο που συνέταξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης προβλέπεται ότι οι φορολογικές παρεμβάσεις θα γίνουν έως την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου προκειμένου να μεταρρυθμιστεί ο ΦΠΑ, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα.
Ας δούμε τι περιμένει τους φορολογούμενους από την ερχόμενη Τετάρτη:

Αυξήσεις στην αγορά μέσω ΦΠΑ
Αλλάζει ριζικά το καθεστώς του ΦΠΑ και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% μειώνεται σε 6% και θα υπάγονται σε αυτόν φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Ο μεσαίος συντελεστής παραμένει στο 13% και θα υπάγονται σε αυτόν τα ξενοδοχεία (αύξηση από το 6,5%) και τα βασικά τρόφιμα ενώ στον κανονικό συντελεστή 23% θα μεταταχθούν με αντίστοιχη αύξηση τιμών η εστίαση, τα μη νωπά τρόφιμα και οι μεταφορές (αστικά, ακτοπλοϊκά, αεοροπορικά). Καταργούνται και το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου με ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει αυτή η μείωση από τον Οκτώβριο προκειμένου να μην υπάρξει σοκ τιμών στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης
Αυξάνεται άμεσα και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 η εισφορά αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η αύξηση να ξεκινήσει από χαμηλότερα εισοδήματα. Οι νέοι συντελεστές της εισφοράς θα κυμαίνονται από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και η επίπτωσή τους θα φανεί άμεσα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις του Αυγούστου. Το ποσό της εισφοράς που αναλογεί στο πρώτο επτάμηνο του έτους πρόκειται να βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό του 2016 ενώ υπάρχει η σκέψη να παρακρατηθεί με τις μισθοδοσίες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης
Αυξάνεται από το 10% στο 13% ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Επιπλέον ο φόρος επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος θα αυξηθεί αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή από το φετινό εκκαθαριστικό και έτσι όσοι έχουν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης και έχουν ήδη υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση, θα λάβουν νέο εκκαθαριστικό για το φόρο πολυτελείας.

Διεύρυνση φορολογικής βάσης
Το νομοσχέδιο πρόκειται να περιλαμβάνει και κατάργηση φορολογικών απαλλαγών με στόχο τη αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έτσι, αναμένεται να θεσμοθετηθεί:
– η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% σήμερα στο 26% έως 33%
– ο περιορισμός της φορολογικής έννοιας του αγρότη
– η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
– η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

capital.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ