11.4.2019 0:20

"Τέλη κυκλοφορίας" για τους Χιώτες ιδιοκτήτες σκαφών από τον Μάιο

Καλούνται να πληρώσουν χαράτσι από 16 μέχρι και 134 € ανά μήνα

Βαθιά στο χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν το προσεχές διάστημα εκατοντάδες Χιώτες ιδιοκτήτες σκαφών, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή τελών πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων, μία απόφαση που τίθεται για φέτος πρώτη φορά σε ισχύ παρότι έχει παρθεί το 2013.

Σύμφωνα με τον υπολιμενάρχη Γιάννη Μάργαρη, το συγκεκριμένο τέλος αφορά όλους τους ιδιοκτήτες σκαφών από 7 μέτρα και πάνω, είτε πρόκειται για ιδιωτικά σκάφη, είτε για επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που βρίσκονται ή εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο υπολιμενάρχης, το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί με ελέγχους που θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Μάιο σε όλα τα σκάφη.

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

  • Το ΤΕ.Π.Α.Η. υπολογίζεται ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα από την ημερομηνία πληρωμής και καθορίζεται ως εξής:
    για τα ολικού μήκους από επτά (7) έως οκτώ (8) μέτρα, σε δεκαέξι(16) ευρώ ανά μήνα,
  • για τα ολικού μήκους άνω των οκτώ (8) μέτρων έως και δέκα (10) μέτρα, σε είκοσι πέντε (25) ευρώ ανά μήνα,
  • για τα ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων και έως και δώδεκα (12) μέτρα, σε τριάντα τρία (33) ευρώ ανά μήνα,
  • για τα ολικού μήκους άνω των δώδεκα (12) μέτρων, ανά μήνα οκτώ (8) ευρώ, ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση μειώνεται κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

Η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. διενεργείται με κωδικό πληρωμής που εκδίδεται ηλεκτρονικά ανά μήνα και για κάθε τρέχοντα μήνα που τα σκάφη προτίθενται να παραμείνουν στην Ελληνική Επικράτεια ή εφάπαξ για το τρέχον έτος και για μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοση Κωδικού Πληρωμής ηλεκτρονικά, η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Λιμενική Αρχή, ή στην Τελωνειακή Αρχή, στην περίπτωση πλοίων αναψυχής υπό σημαία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η τελωνειακή αρχή εκδίδει και το δελτίο κίνησης (transitlog).

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ