7.7.2014 19:16

Στρατηγικές κινήσεις στην τηλεπικοινωνιακή σκακιέρα

Το μόνο σίγουρο μετά την πρόταση που κατέθεσε ο ΟΤΕ για εξαγορά της Nova, της συνδρομητικής τηλεόρασης του ομίλου Forthnet, είναι ότι ο επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ θα κάνει φέτος ήσυχες διακοπές. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος θα περάσει το καλοκαίρι πάνω από τη σκακιέρα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς προσπαθώντας να ζυγίσει τις κινήσεις. 

Ανέφελο δεν θα είναι το καλοκαίρι ούτε για τον κ. Γλαύκο Περσιάνη της Vodafone, ο οποίος θα περιμένει στο ακουστικό να ακούσει τους χρησμούς από το Λονδίνο, αλλά ούτε και για τον κ. Νάσο Ζαρκαλή της Wind, ο οποίος θα πρέπει -από κοινού με τη Vodafone- να οργανώσει την αντεπίθεση που θα ακυρώσει τα σχέδια του ΟΤΕ.

Η Forthnet χάρη στην έγκαιρη δραστηριοποίησή της στο 3play (πώληση πακέτου τηλεφωνίας, Ιντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης) κατάφερε κυρίως χάρη στους 482.000 συνδρομητές της Νοva να εξελιχθεί στο «ιερό δισκοπότηρο» της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που χρωστά στις τράπεζες 330 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 225 εκατ. λόγω συνδρομητικής τηλεόρασης) και η οποία, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τη συρρίκνωση της αγοράς, κατάφερε να είναι ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος.

Το 44% της Forthnet ανήκει στην Emirates International Telecommunications, ενώ περίπου 40% μοιράζεται μεταξύ Wind και Vodafone, με την πρώτη να έχει περίπου 33% και τη δεύτερη 6,5%.
Το υπόλοιπο ποσοστό είναι ευρεία μετοχική διασπορά στο Χρηματιστήριο, ενώ ξεχωρίζει η συμμετοχή του ΙΤΕ (Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας), το οποίο ελέγχει το 4,2%. Oι Aραβες θέλουν να πουλήσουν βγάζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από την επένδυσή τους.

Το παζάρι με τους Αραβες

Οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε ένα παζάρι όπου οι Αραβες, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερο τίμημα, αξιοποιούσαν κατά περίπτωση την επιθυμία τόσο της Wind όσο και της Vodafone να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεοπτικές υπηρεσίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το 3play. 

Στο πλαίσιο αυτό, Wind και Vodafone αποφάσισαν να συμπράξουν έναντι των Αράβων και με μια μεταξύ τους συμφωνία η δεύτερη απέκτησε το δικαίωμα να αγοράσει το επόμενο 12μηνο από την πρώτη συγκεκριμένο μετοχικό ποσοστό, ώστε και οι δυο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να καταστούν ισότιμοι μέτοχοι της Forthnet, ελέγχοντας κάτι λιγότερο από 20% ο καθένας.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ