16.9.2014 17:58

Στον "αέρα" η νέα πρόσκληση για τις άγονες του Β. Αιγαίου

Αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με τη βόρεια Ελλάδα για τρεις μήνες, μετά την έκπτωση της ΝΕΛ και της θυγατρικής της «Σι Λινκ Φέρρις» από δύο άγονες γραμμές, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων).

Η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος έρχεται σε συνέχεια γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 12/9 και έπειτα από το οποίο ο υπουργός Ναυτιλίας υιοθέτησε δύο προτάσεις. Ο υπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, με βάση την καλύτερη προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος πρόταση.

Η πρώτη πρόταση φέρεται ως βασική επιλογή, καθώς στην πρόσκληση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε ενεργοποιείται η δεύτερη.

Η πρώτη πρόταση θα καλύπτει τα Ψαρά και τη Σάμο μία φορά την εβδομάδα και σε αυτήν θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 13:00 της 17ης Σεπτεμβρίου. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Μυτιλήνη- Λήμνος- Καβάλα και ένα δρομολόγιο στη γραμμή Βαθύ Σάμου- Χίος- Μυτιλήνη- Λήμνος- Καβάλα και επιστροφή.

Η εταιρεία που θα αναδειχθεί ανάδοχος των δυο αυτών γραμμών θα πρέπει να συνδέσει μία φορά την εβδομάδα τα Ψαρά με τη Χίο σε συνέχεια του δρομολογίου από Πειραιά.

Στο δρομολόγιο Μυτιλήνη- Λήμνος- Καβάλα το μίσθωμα για πλοίο πρώτης κατηγορίας ανέρχεται σε 54.135 ευρώ το δρομολόγιο, με κατάθεση εγγυητικής επιστολής 64.564 ευρώ, για πλοίο δεύτερης κατηγορίας σε 50.125 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 59.782 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας σε 40.100 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 47.825 ευρώ.

Στο δρομολόγιο Βαθύ Σάμου- Χίος- Μυτιλήνη- Λήμνος- Καβάλα προβλέπεται για πλοίο πρώτης κατηγορίας μίσθωμα 93.825 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 111.901 ευρώ, για πλοίο δεύτερης κατηγορίας 86.875 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 103.612 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας 69.500 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 82.889 ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση για την οποία θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν καταθέσει αίτημα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου, έχει δύο δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Καβάλα- Λήμνος- Βαθύ Σάμου.

Το ανώτατο προσφερόμενο μίσθωμα ανά δρομολόγιο και ανά κατηγορία πλοίου είναι το εξής:

Για πλοίο πρώτης κατηγορίας 93.825 ευρώ το δρομολόγιο και εγγυητική 223.802 ευρώ, για πλοίο δεύτερης κατηγορίας 86.875 ευρώ το δρομολόγιο και εγγυητική 207.224 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας 69.500 ευρώ και εγγυητική 165.779 ευρώ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ