20.5.2015 9:53

Στο τραπέζι «χαράτσι» για τις τραπεζικές συναλλαγές

Το μέτρο μπορεί να αποδώσει σπό 300 ως 600 εκατ. ευρώ ετησίως- Εξετάζεται να εξαιρεθούν οι κινήσεις που γίνονται στα ΑΤΜ καθώς και οι συναλλαγές ως 500 ευρώ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχει τεθεί από την κυβέρνηση ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές πιθανόν με συντελεστή 0,1-0,2%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι συζητείται η πρόταση με τους θεσμούς χωρίς όμως να έχουν καταλήξει στους όρους και τις προϋποθέσεις.

Πληροφορίες λένε πως το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Επίσης έχει ήδη εξετασθεί και η επιβολή μιας πάγιας εισφοράς σε κάθε συναλλαγή, πρόταση πάντως που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αν κάτι τέτοιο εφαρμοσθεί θα είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποδώσει από 300 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 660 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο εξαιρεί από το ειδικό τέλος διαφόρων ειδών συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 με 600 εκατ. ευρώ αναλόγως του ύψους του συντελεστή που θα αποφασισθεί.

Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί και η συζήτηση γίνεται λόγω του υψηλού δημοσιονομικού οφέλους και ταυτόχρονα της μικρής επίπτωσης που θα έχει στις συναλλαγές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ